ANNORLUNDA CHOKLADKAKA

Sagolik chokladkaka gjord på riktigt mörk choklad. Innehåller ingen form för mjöl eller mjölk.
 

Chokladkaka utan gluten och mjölk

 

450 g mörk choklad, gärna 80% choklad
225 g mjölkfritt margarin
6 ägg
1 dl strösocker 

Tillvägagångssätt för chokladkaka utan gluten och mjölk:

1.Ugnen sätts på 175 grader.

2.Klä botten på en form med bakplåtspapper, helst en form med löstagbar kant.

3.Smält chokladen och smöret tillsammans i en skål över ett vattenbad. Rör runt tills allt har smält och ta så av skålen från vattenbadet och ställ den åt sidan.

4.Vispa ägg och socker pösigt.

5.Rör försiktigt ner äggblandningen i den avsvalnade chokladblandningen.

6.Häll smeten i formen och grädda i ugnen i 15-20 minuter.

Servera ev. kakan med lite crème fraiche eller vaniljglass och färska bär.


SALLADSLUNCH

En spännande broccolisallad med bland annat rödlök, solrosfrön och broccoli. Salladen är perfekt som tillbehör eller som en lite lättare lunch.
 
Broccolisallad
 
BROCCOLISALLAD
 
1 broccolihuvud
1 rödlök
1 paket tärnade bacon (ca. 150-200 gram).
1 dl russin
3 msk solrosfrön
2 msk balsamvinäger

Tillvägagångssätt för broccolisallad:

Koka upp en gryta med vatten. Dela broccolin i små buketter. Ta bort stjälken, den ska inte användas. Koka broccolibuketterna i några få minuter, tills de är mjuka men fortfarande har tuggmotstånd. 

Stek bacontärningarna i en stekpanna och lägg dem sedan på ett stycke hushållspapper.

Finhacka rödlöken och blanda den med russin, solrosfrön och broccoli. Häll på balsamvinägern och strö bacontärningarna på toppen. 


SKALDJUR

Otroligt lättlagad men inte desto mindre välsmakande räkröra. Servera t.ex. röran med nygräddat bröd eller som fyllning i bakpotatis.
 
KOKKENS RÄKRÖRA
 
Lättlagad räkröra

Ca. 300 gram räkor i lag (dränerad vikt)
2 schalottenlökar
Ett knippe persilja eller gräslök
2 dl crème fraiche
Salt och peppar

Så här gör man

Finhacka kryddörterna och rör ner dem i crème fraichen. Ta upp räkorna och pressa ut överflödig vätska. Rör ner räkorna i crème fraichen. Salta och peppra efter smak. 


RESTER

Blev det något över och lite less på julmaten. Gör då denna korvgryta, som är inspererad av Italien.
 
Emma Mattsson
 
KOKKENS GOA KORVGRYTA
 
4 portioner
ca 400 g rå korv av salsiccia eller chorizotyp
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1/2-1 chilifrukt (beroende på hur stark korven är)
1 zucchini
1 röd paprika
50 g inlagda soltorkade tomater
1 1/2 dl rött vin
200 g krossade tomater (1/2 burk)
2 tsk socker
1 msk Maizena
2 dl grädde
1/2 kruka persilja, hackad
salt och svartpeppar efter smak
Eget val av pasta/ris/potatis/bulgur till servering
 
Så här gör du
Ta bort skinnet på korven och grovhacka köttet. Hacka lök, finhacka vitlök, chili och persilja. Tärna zucchini och paprika grovt. 

Fräs hälften av korven med lök och zucchini. Tillsätt vitlök, chili, soltorkade tomater och paprika. Fräs ytterligare några minuter.

Tillsätt vin, krossade tomater och socker, låt koka ca 10 minuter. Rör ut Maizena i grädden och blanda ner i grytan tillsammans med resten av korven. Låt koka på svag värme ca 5 minuter till. Smaka av med salt och peppar. Toppa med färsk persilja.
Servera grytan med pasta, ris, potatis eller bulgur.
Tips: Du kan byta ut korvarna mot de korvar som finns på julbordet eller blanda med.
 
 
 
 
 

CHOKLAD

En himmelsk efterrätt som passar till de flesta tillställningar.
 
KOKKENS VITA CHOKLADMOUSSE
 
 

3 gelatinblad
3 dl mjölk
150 gram socker
1 vaniljestång
125 gram vit choklad
4 äggulor
2 dl grekisk yoghurt

Tillvägagångssätt för vit chokladmousse:

Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten. Värm upp mjölken i en gryta på svag värme (den ska inte koka), tillsätt sockret.

Skär upp vaniljstången på längs och skrapa ur fröna, lägg ner dessa tillsammans med vaniljstången i grytan med mjölk. Rör med jämna mellanrum i grytan.

Haka den vita chokladen grovt och lägg ner denna i grytan. Då sockret upplösts och chokladen smält helt så vrids gelatinbladen ur och läggs ner i grytan. Rör runt tills gelatinbladen är helt upplösta. Ta upp vaniljstången ur grytan.

Medan blandningen svalnar något så vispas äggulorna luftiga. Vänd ner äggulorna i den något avsvalnade chokladblandningen. Tillsätt grekisk yoghurt och vispa tills moussen får en jämn och fin konsistens. 

Häll upp chokladmoussen i lagom stora portionsskålar och ställ dessa i frysen i 2-3 timmar eller i kylskåpet i minimum 6 timmar.

Dekorera med bär eller hjortronsylt.


SALSA

En utsökt mandelsalsa som kan ätas bara som den är eller användas som tillbehör till diverse olika maträtter.
 
KOKKENS MANDELSALSA.
 
 

½ rödlök
2-3 tomater
1 dl mandlar
1 knippe persilja
2-3 msk olivolja
1 msk citronsaft
Salt och peppar

Tillvägagångssätt för mandelsalsa:

Finhacka rödlöken och lägg i en skål. Halvera tomaterna och pressa kärnorna ur dem. Skär tomatköttet i små tärningar och lägg i skålen. 

Hacka mandlarna och persiljan och häll ner i skålen.

Tillsätt olja, citron och smaka av med salt och peppar.


KÖTTGRYTA FRÅN MEDELHAVET

Rätten tar lite tid att tillaga då köttet ska kokas länge för att bli riktigt mört men det är allt värt det.
 
OSSO BUCO
 

6 osso buco bitar (kalvlägg i fina skivor)
2 stor lökar
4 vitlöksklyftor
4 morötter
½ sellerirot
4 stänger selleri
1½ burk krossade tomater
1 burk tomatpuré
4 dl vitvin (helst lite torr)
8 dl oxbuljong
Lite olivolja
Lite mjöl
Salt och peppar

Gremolata:
1 knippe persilja
Skalet från 1 citron.

Tillvägagångssätt för osso buco:

Klipp köttet i kanterna på några ställen, så undgår du att det böjer sig vid stekning. Skala morötter, lök och selleriroten. Skölj selleristängerna. Hacka löken och vitlöken. De andra grönsakerna skärs i små bitar.

Häll lite olivolja i en stor gryta. Vänd köttbitarna i lite mjöl och stek dem i den varma grytan eller i en stekpanna. Ta upp köttet och lägg det på en tallrik. 

Lägg ner löken och vitlöken i grytan och stek tills de fått lite färg. Tillsätt resterande grönsaker och låt steka med.

Häll i vitvin, tomatpuré och krossade tomater i grytan. Lägg ner köttbitarna i grytan ovanpå grönsakerna, det gör inget om köttet ligger lite ovanpå varandra. Tillsätt buljongen tills köttet är helt täckt.

Låt innehållet koka upp, sänk värmen och låt sjuda under lock i 3 timmar. Rör försiktigt runt i grytan en gång emellan åt men passa på att inte köttet smulas sönder.

Gör gremolata genom att blanda finhackad persilja och rivet citronskal från en citron.

Servera osso bucon med gremolata och förslagsvis risotto.


ITALIENSK PASTA

Pasta är alltid uppskattat! Prova det här lättlagade receptet på Orecchiette, Apuliens mest uppskattade pasta, från nya kokboken Syditaliens Kök och Skafferi. En perfekt måltid när man inte vill spendera hela kvällen i köket.

Det fläsk som finns i denna rätt är strimlad stekt pancetta, som är rimmat torkat sidfläsk, alltså orökt. Men det blir gott med annat fläsk eller bacon också.
 

Orecchiette med ärtor, bondbönor, zucchini och fläsk

 
Bonnier Fakta
 
4 personer
300-400 g orecchiette
1 liten zucchini
2 dl spritade gröna ärtor, går bra med djupfrysta
2 dl spritade bondbönor
1 hg pancetta
olivolja
salt
 
Förberedelser & tillagningKoka pastan i rikligt med saltat vatten. 
Strimla pancettan och stek i olivolja i en liten panna. 
Lägg i den skivade zucchinin och låt steka med en liten stund. 
Koka ärtor och bönor två minuter, låt rinna av. 
När pastan är färdig blandas allt. 
Salta lite och häll över en skvätt olivolja. 
ServeringRiven ost är gott till.

GOFIKA

God efterrätt eller lyxigt fika, du bestämmer.
 
 
KOKKENS APELSIN OCH DHOKLADKAKA.
 

150 g grovhackad choklad
150 gram socker
4 ägg
5 msk mjöl
500 g ricottaost
Rivet apelsinskal från 2 små apelsiner (undgå att få med den vita delen av skalet)
2 tsk. vaniljsocker
1 kryddmått salt
Färska eller frusna bär till dekoration

Tillvägagångssätt för apelsin- och chokladkaka:

Vispa äggvitorna och saltet så hårt att du nästan kan vända skålen upp och ner utan att äggvitan rinner ur.

Vispa i en annan skål äggulorna tillsammans med sockret. Då blandningen blivit ljus och krämig så vänds försiktigt ricottan, chokladen, mjölet, vaniljsockret och apelsinskalen ner i äggblandningen. 

Till sist vänds äggvitorna försiktigt ner i smeten.

Klä en kakform med bakplåtspapper och häll i smeten.

Baka kakan i ugnen på 170 grader i ca 50 min. Dekorera till sist kakan med bär och servera med vispgrädde.


VEGETARISKT PÅ JULBORDET

Läckert röda rödbetsbiffar som består av bl.a. rårivna rödbetor och lök som blandas ner i en äggsmet för att sedan stekas i en stekpanna.
 
 
KOKKENS RÖDBETSBIFFAR

3 rödbetor (ca. 200 gram).
1 lök
2 ägg
3 msk vetemjöl
Salt och peppar
2 msk smör till stekning

Tillvägagångssätt för rödbetsbiffar:

Skala rödbetorna och löken och riv dessa med ett rivjärn. Blanda de rivna rödbetorna och löken med ägg, mjöl, salt och peppar. 

Forma smeten till biffar och stek dessa i smör, ca 6 min på vardera sida.

Tips: om man vill höja smaken, blanda i fetaost.


SALLAD

Otroligt smakfull pastasallad med pesto. Innehåller massor med friska grönsaker, bacon och fetaost.
 

Kokkens pastasallad med pesto

 

300 gram pasta penne.
200 gram bacontärningar
1/2 rödlök
Ca. 30 cherrytomater
1 röd eller gul paprika
1/2 squash
5 msk röd pesto
100 gram fetaost i tärningar

Tillvägagångssätt för pastasallad med pesto:

Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen och stek baconen i en stekpanna. Lägg baconen på ett hushållspapper.

Hacka rödlöken och halvera tomaterna. Paprikan och squashen tärnas. 

Blanda samman alla ingredienserna till pastasalladen och ställ fram till servering.


PAJ

Har du börjat tröttna på den sedvanliga taco-middagen? Prova då denna goda filodegspaj med smak av Mexiko!
 
 

Filodegspaj med mexikanska smaker

Ingredienser:
ca 250 g filodeg
1 gul lök
1 klyfta vitlök
1/2 röd chilipeppar
500 g köttfärs
neutral olja för stekning och pensling
1 taco/fajita kryddmix påse
1 liten burk majs
2 dl riven lagrad ost
Tillbehör:
sallad
2-3 tomater
1 burk salsa (tacosås)
morot som råkost
 
Förberedelser & tillagningTag fram köttfärsen i rumstemperatur och värm ugnen till ca 225°C. 

Gör fyllningen: 
Hacka lök och finhacka vitkök och chili. Fräs lök och köttfärs i olja. Tillsätt chili, vitlök, 1 dl vatten, 1 påse tacokryddor och avrunnen majs och låt koka ihop några minuter. Ställ åt sidan och låt svalna något. 

Lägg 1 filodegsark på en bakpappersklädd plåt och pensla sparsamt med olja. Fördela lite av köttfärsblandningen på filodegsarket. Upprepa proceduren med att varva penslade filodegsark med köttfärs precis som en lasagne. Tänk på att det ska räcka till många lager så lägg bara lite på varje. Strö ost på sista arket och vik upp långsidorna mot mitten till en platt längd och pensla med olja. Sätt in filodegspajen i ugnen i ca 15-20 minuter tills ytan är krispig och har fin färg.
ServeringServera med en god sallad, gärna med färska örter och en klassisk vinägrett.

CHEESECAKE

Cheesecake gjord på philadelphia och ricotta, botten består av bl.a. havregryn. Snyggast blir det om kakan dekoreras med bär och flytande honung.
 
 

Italiensk cheesecake

500 gram Ricottaost.
170 gram smelt smör
300 gram havregryn
150 gram rörsocker
200 gram Philadelphia 
½ dl. standard mjölk
4 st. gelatinblad
6 msk flytande honung
3 msk. citronsaft + skalet från en citron.
Färska eller frusna bär

Tillvägagångssätt för italiensk cheesecake:

Smörj en kakform (diameter ca 22cm). 

Finhacka havregrynen ev. med hjälp av en stavmixer. Smält smöret i en gryta och tillsätt rörsocker och havregryn. Värm blandningen i få minuter på hög värme, rör runt så det inte bränner fast. 

Fördela havregrynsmassan i botten på kakformen, tryck ut massan med en sked. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i ca. 5 min. Värm upp mjölken och lägg i de uppblöta och avrunna gelatinbladen. Rör runt tills gelatinbladen smält helt.

Vispa ricotta, honung, Philadelphia, citronskal och citronsaft ordentligt och tillsätt tillsist mjölken. Häll ner blandningen i kakformen och ställ in formen i kylskåpet i minst 4 timmar gärna längre.

Dekorera kakan med honung och bär innan servering.


POTATIS TILL DET MESTA

Pommes Anna är en fransk potatiskaka med få ingredienser. Passar till det mesta.
 
 
POMMES ANNA
800 gram potatis
4 msk smält smör eller margarin
Ev. 3 dl riven ost (om du inte vill ha ost i kan du använda lite mera smör/margarin).
Salt och peppar

Tillvägagångssätt för pommes anna:

Skala potatisarna och skär dem i så tunna skivor som möjligt (använd ev. ett mandolinjärn eller en potatisskalare). Lägg potatisskivorna i en plastpåse och häll i matfettet. 

Lägg potatisskivorna i tunna lager i en ugnsfast form, varva ev. med några lager med ost. Salta och peppra.

Ställ in formen i ugnen på 180 grader i ca 1 timme. Servera potatiskakan varm.


BAKA

Dessa lunchbröd passar utmärk att ha med sig till jobbet eller skolan. Receptet ger 20 bullar så frys gärna ner hälften av bullarna.
 
KOKKENS LUNCHBRÖD.
 

1 liter ljummet vatten
100 gram jäst
1 dl olja
1 msk salt
1 dl sirap
1 kg vetemjöl
400 gram fullkornsmjöl 
2 dl kokos
1 dl havregryn
2 dl solrosfrön
2 dl linfrön

Tillvägagångssätt för lunchbröd:

Lös upp jästen i vattnet och tillsätt olja, salt och sirap. Rör i resterande ingredienser och älta degen ordentligt. Låt stå och jäsa övertäckt i 30 min.

Forma degen till 20 runda bollar och tryck till varje bulle lite. Låt bullarna jäsa i 15 min. 

Baka bullarna i ugnen på 220 grader i 20 min.

Frys ev. några av bullarna direkt efter de svalnat så bevarar de smaken av nybakat längre.


RSS 2.0