KVÄLLSMACKKA

Nötfärs blandas med lök, kapris och rödbetor för att sedan formas till en biff som stekt på sitt bröd direkt i stekpannan.
 
PARISERBIFF
 
Pariserbiff
 
Det här behöver du.
4 skivor formfranska
400 g nötfärs 
1 ägg
2 msk vatten
1 liten riven lök
1 msk kapris, hackade
2 msk hackade rödbetor
salt 
peppar
4 råa lökringar
4 råa äggulor
 
Så här gör du.
1. Lägg färsen i en skål och ha i lök, kapris, rödbetor, vatten och ägg. Rör runt så ingredienserna blandar sig men inte så att färsen blir seg.

2. Dela smeten i 4 lika stora delar och forma varje del till en fyrkantig biff direkt på varsitt bröd.

3. Stek biffarna med köttsidan neråt i 25 g smör. 

4. Lägg i ytterligare lite smör i pannan och vänd biffarna så de steks med brödsidan nedåt. Salta och peppra. Då brödet är gyllene och knaprigt så tas biffen upp ur pannan och läggs på en varm tallrik.

5. Dekorera med lökringar och rå äggula.

JULGODIS

En jul utan kakor och godis skulle för de flesta av oss vara lika konstigt som en julafton utan klappar - det hör helt enkelt till! Och att ställa till med julbak och pyssel med godistillverkning är en av julens mysigaste stunder - lika roligt för alla i familjen!
 
JULMUFFINS MED GLÖGG-GLASYR
 
Bildresultat för JULMUFFINS MED GLÖGG-GLASYR
Det här behöver du.
12 st (stora)
Ingredienser:
200 g margarin eller smör 
1 påse saffran, 0.5 g 
2 ägg 
3 dl socker 
2 tsk bakpulver 
1 ½ dl mjölk 
4 dl vetemjöl 
1 dl russin
Glasyr:
50 g smör eller margarin
4 dl florsocker med chokladsmak
3 msk glögg
 
Så här gör du.
1. Smält matfettet och låt det svalna. Smörj och bröa en rund form, ca 24 cm i diameter.
2. Stöt saffranet, gärna tillsammans med lite socker, i en mortel. Det gör att saffranet blir mer finfördelat, men har man ingen mortel så kan man strunta i det.
3. Vispa ägg och socker så det blir vitt och poröst.
4. Vispa ner saffran, bakpulver och mjölk.
5. Tillsätt och sist vetemjöl och det smälta matfettet och rör till en jämn smet.
6. Blanda ner russinen i smeten.
7. Fördela smeten i 12 stora muffinsformar eller flera mindre och grädda i 200 grader i ca 15-20 minuter.
8. Låt muffinsarna svalna.
9. Gör glasyren: smält matfettet och blanda med florsocker och glögg.
10. När muffinsen svalnat, bred på glasyren.
 
ÄPPELMARMELAD
 
Bildresultat för äppelmarmelad
Så här gör du.
2 dl koncentrerad äppeljuice
3 dl vatten
5 dl socker
1 påse fruktpektin
ev. karamellfärg 
 
Så här gör du.
Dag 1:
1. Blanda äppeljuice och vatten och låt koka upp.
2. Rör ut fruktpektinet med 3 msk socker och vispa ner detta i vätskan.
3. Låt koka i en minut.
4. Tillsätt resten av sockret och låt koka i ytterligare tre minuter.
5. Färga massan med karamellfärg till önskad kulör.
6. Häll upp massan i en form, cirka 25 x 20 centimeter, och låt marmeladen stelna i kylskåpet till nästa dag. 

Dag 2:
Stjälp upp marmeladen på sockrat papper och skär den i rutor. Rulla runt bitarna så att alla sidor blir täckta med socker. Lägg bitarna på ett galler och låt dem torka cirka ett dygn, ev längre.

GLÖGG

Dadlar, fikon, pepparkaka, ädelost, nötter, honung - glöggfestens smaker är många och utsökta! Bland mina tips inför glöggfesten hittar du tio goda tilltugg till glöggen!
 
10 TILLTUGG TILL GLÖGGEN
 
Bildresultat för GLÖGG
 

Julskinksrulle

Lägg ut en bit plastfolie, bred ut tunna skivor av julskinka omlott till en rektangel. Bred på ett lager färskost och sedan ett lager sötstark senap. Rulla ihop tight med hjälp av plastfolien. Lägg rullen i frysen en halvtimme. Ta bort folien och skär i skivor. Servera på en bit julknäcke.

Pepperkaksgrissini med ädelost

Baka ut grissini av en färdig (eller egengjord) pepparkaksdeg och grädda i ugnen 5-8 minuter (225 grader). Blanda ädelost och creme fraiche med en gaffel till en luftig dip. Servera gärna i små höga glas med dip och en grissini.

Lakritskanderade cashewnötter

Torrosta nötterna i en stekpanna tills de får fin färg (6 dl). Smält 1 dl socker, 1 msk sirap och 10 st finmortlade "turkisk peppar" och en tesked chiliflakes i en stekpanna under omrörning. Blanda ner nötterna och rör runt. Bred ut nötterna på en bakplåtspapper och låt stelna. 

Ett frukfat med clementiner och friska vindruvor är gott till den söta glöggen. Nötter hör också till! 

 

Dadlar med lufttorkad skinka

 

Skär en skåra i de färska dadalrna och ta ut kärnan. Linda en remsa lufttorkad skinka runt varje dadel. Värm i ugnen på 200 grader ca 7 minuter, låt svlna innan de serveras.

 

Pepparkakor med ädelost och syltade valnötter

Bildresultat för GLÖGG

 

En smaksensation är pepparkakor toppade med ädelost eller gorgonzola. En syltad valnöt på toppen är pricken över i.

 

Små julspett

 

Använd trägrillspett och bryt av dem till tio centimenters längd. Stek prinskorvar och köttbullar, dela korvarna i två och trä korvar och köttbullar på spetten. Kan serveras kalla. En stark senap att doppa i kan vara gott till.

 

Rostad pepparkaka med brie och tryffelhonung

 

Köp färdig eller baka själv mjuk pepparkaka. Skär pepparkakan i skivor och halvera dem. Lägg bitarna på ett ungsgaller och rosta mitt i ugnen, ca 2 minuter på varje sida (225 grader, grill). Toppa pepparkaksbitarna med en bit brieost och en bit fikon. Hacka pistaschnötter grovt. Strö över nötter och ringla över lite tryffelhonung precis innan servering.

 

Dadlar med ädelost

 

Snitta varje dadel och ta ut kärnan. Tryck ner en bit gräddig ädelost i varje dadel. Servera fint upplagt på fat!

 

Fikon med lofttorkad skinka

 

Skär fikonen i kvartar. Dela skivor av lufttorkad skicka i två, sno ihop till ett litet knyte och fäst ovanpå varje fikonbit med en tandpetare.

 

 
 
 
 

KYCKLING

Med salsa, selleri och riven ost. Servera med kokt potatis och grönsaker.
 
KOKKENS KYCKLING
 
Enkel kycklingrätt
 
Det här behöver du.
5 dl tärnad kyckling
1,5 dl tärnad selleri
1 dl brödkrutonger
1,5 dl salsa
1 dl mjölk
1 finhackad lök
Salt och peppar
250g riven ost
½  dl rostade nötter
 
Så här gör du.
Blanda allt utom nötterna i en ugnssäker form. Strö nötterna ovanpå. Gräddas i 30-40 minuter på 175 grader. Servera med kokt potatis och grönsaker. 
 
 
OBS är du nötallergier, så kan du ta bort nötterna

I BULLARNAS VÄRLD

Nu är det helg, så ta dig tiden att laga en husmansklassiker med BÅDE riktigt gott mos och riktigt god gräddsås!
 
KOKKENS KÖTTBULLAR
 
 
 
 
Det här behöver du.

500 g bland-, kalv- eller fläskfärs
1 gul lök
1½ tsk salt och 2 krm svartpeppar
1 ägg
80 g rotselleri
1 dl mjölk 
1 dl ströbröd 
1 msk smör till stekning 
1 msk olja till stekning

Potatismos
1 kg potatis, ej färsk
1 msk smör 
2–3 dl mjölk 
salt och nymald vitpeppar

Gräddsås
2 dl vatten
1 msk ox- eller kalvfond 
1 msk japansk soja, t ex Kikkoman
3 dl vispgrädde 
2 msk lingonsylt
ev 1–2 tsk majsstärkelse

Tillbehör
rårörda lingon eller lingonsylt

Så här gör du.

1. Lägg färsen i en skål. Skala löken och riv ner den i färsen. Tillsätt salt och ägg och rör så att allt blandas.
2. Skala rotsellerin och riv den. Tillsätt den till färsen tillsammans med grädde och ströbröd. Blanda väl och låt färsen vila cirka 10 minuter.
3. Potatismos: Skala potatisen och skär den i mindre bitar. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och mosa potatisen med en stomp eller med hjälp av en elvisp. Tillsätt smör samt mjölk till önskad konsistens. Smaka av med salt och lite nymald vitpeppar. Håll varmt.
4. Forma färsen till 30–35 små köttbullar med fuktiga händer. Lägg dem allt eftersom på en blöt skärbräda.
5. Hetta upp fettet i en stekpanna och stek köttbullarna i omgångar på ganska hög värme tills de är genomstekta och har fått fin färg runt om. Lyft ur dem ur pannan och håll dem varma.
6. Gräddsås: Häll vatten, fond och soja i pannan. Koka upp och vispa ur den ordentligt så att alla goda smaker från köttbullestekningen släpper. Sila över till en kastrull. Tillsätt grädde och lingonsylt. Koka upp och låt såsen koka ganska kraftigt, 10–15 minuter, tills den tjocknar något. Red ev av med majsstärkelse utrörd i lite vatten om du vill ha såsen tjockare. Smaka av med lite nymald peppar och ev salt.
7. Servera köttbullarna med potatismos, gräddsås och rårörda lingon eller lingonsylt.Fyll pannan med max två tredjedelar åt gången, oavsett vad du steker. Annars sjunker värmen för mycket och det blir inte lika fin stekyta.


RAGGISAR

Du kan även välja vanlig bacon, eller ett vegetariskt alternativ, till dina raggmunkar.
 
RAGGMUNK MED KALKONBACON
 
Bildresultat för RAGGMUNK MED KALKONBACON
 
Det här behöver du.

250 g potatis, grovriven
½ lök, riven
salt och nymald svartpeppar
2 msk hackad bladpersilja
1 ägg
2 msk dinkel- eller vetemjöl
1 msk smör eller olja L
100 g kalkonbacon
1 dl lingon
1 msk rörsocker

Garnering och tillbehör
bladpersilja
blandad sallad

Så här gör du.

1. Blanda den rivna potatisen med lök, kryddor, ägg och mjöl. Stek små raggmunkar på båda sidor i smör eller olja.
2. Stek kalkonbaconet i samma stekpanna.
3. Rör lingonen med rörsocker tills sockret smält och servera till tillsammans med persilja och sallad.


KORV Å CHOKLAD

En spännande korvgryta som får den lilla extra smakdimensionen av att man tillsätter lite fin mörk choklad i grytan. Chokladen tillsammans med chilin och de kryddiga korvarna ger en mustig gryta utöver det vanliga. Ta det lite lugnt med chilin bara om du tänker servera vin till grytan.
Går lika bra att göra i en vegetarisk variant med vegkorv. Servera gärna tillsammans med ett gott svart ris och en stor grönsalla
 
KORVGRYTA MED CHILI OCH CHOKLAD
 
mustig vegokorvgryta med chili och choklad
 
Det här behöver du.

ca 200 g chorizo eller
vegetarisk chorizo
1 gul lök
neutral olja
200g krossade tomater (cirka en halv burk)
2 dl grönsaksbuljong (eller 1 tärning i 2 dl vatten)
2 tsk vinäger
1 tsk råsocker
10-15 g mörk choklad
1 chilifrukt
1 burk blandade bönor
salt efter smak

Tillbehör:
ris eller pasta
sallad

Så här gör du.

Koka ris eller pasta enligt anvisning på paketet.

Hacka löken och grovhacka korven. Hetta upp en stekpanna med olja. Fräs löken med chilin och hälften av korven i stekpannan i lite olivolja. Tillsätt krossade tomater, buljong, råsocker, vinäger och låt koka ihop i 10 minuter. Späd med lite vatten om det behövs. Tillsätt resten av korven samt avrunna bönor och hackad choklad, låt koka ihop ytterligare några minuter. Smaka av med salt och peppar.

Servera med ris/pasta och en härlig grönsallad vid sidan om.

 
 
 
 
 
 
 

SOPPA

Färgglad soppa fylld med A-, B-, C-, E- och K-vitaminer samt folsyra, kalcium, jod, järn, magnesium och zink. Dessutom är den otroligt god!
 
GRÖNKÅLSSOPPA
 
Bildresultat för GRÖNKÅLSSOPPA
 
Det här behöver du.
2 stånd färsk grönkål eller 500 g färdighackad
1 gul lök
2 vitlöksklyftor, hackade
2 msk smör 
2 msk vetemjöl
9 dl vatten
2 hönsbuljongtärningar 
2 dl vispgrädde 
salt och nymald svartpeppar
ev chiliflakes
Garnering och tillbehör
små fina grönkålsblad
1 msk rapsolja
2 dl crème fraiche 
 
Så här gör du.
1. Hacka kålen (om du använder hela stånd), löken och vitlöken.
2. Stek löken och vitlöken i smöret försiktigt utan att det tar färg. Tillsätt mjölet och rör om. Tillsätt sedan vatten och buljongtärningar. Koka upp och tillsätt sedan kålen och låt koka 5 minuter.
3. Mixa soppan med en stavmixer.
4. Tillsätt grädden och smaka av med salt, nymald peppar och eventuellt några chiliflakes.
5. Fräs några grönkålsblad frasiga i lite rapsolja.
6. Häll upp soppan i varma skålar. Klicka i en sked crème fraiche i varje skål och garnera med de stekta grönkålsbladen.
 
 
 

HÖSTGRYTA

Laga den franska grytklassikern på nöt eller, om du har tillgång till det – älg. Puttrandes länge sprider den underbar doft i köket! En gryta som också är god att göra med älgkött om du har tillgång till det.
 
BOEUF BOURGUINON
 
 
 
 
Det här behöver du.

600–800 g grytbitar av nöt, t ex från högrev eller bog eller älg
smör och olja till stekning 
salt och nymald svartpeppar
1 rödlök
2 morötter
3 vitlöksklyftor
5 dl rött vin
2 msk kalvfond från flaska 
1 lagerblad
1 kvist timjan
2–3 tsk majsstärkelse
150 g skogschampinjoner

Tillbehör
ett gott mos eller pressad potatis 
nykokta haricots verts

Så här gör du.

1. Bryn köttet i smör på hög värme så det får en fin stekyta. Salta och peppra.
2. Skala och klyfta löken. Ansa och slanta morötterna. Skala och skiva vitlöken. Lägg ner i grytan med köttet och fräs några minuter. Tillsätt vin, fond och kryddor. Låt småputtra under lock tills köttet känns mört, ca 1 timme. Skumma under tiden.
3. Red grytan med ett par tsk majsstärkelse utrörd i lite kallt vatten. Ta lite i taget så att såsen inte blir för tjock. Smaka av med salt och peppar.
4. Dela svampen i kvartar och fräs den lätt i olja, salta och peppra. Lägg ner svampen i grytan och låt småputtra ca 5 minuter. Potatismos och haricots verts är gott att servera till.

 
 

MATBRÖD

Detta recept ger dig två riktigt smakliga havregrynsbröd. En del av jäsningen i detta recept görs i ugnen.
 
HAVREGRYNSBRÖD
 
Havregrynsbröd
 
Det här behöver du.
 
3 dl ljummet vatten
3 dl mjölk
50 g jäst
60 g olivolja
2 tsk salt
1 msk socker
250 g havregryn
750 g vetemjöl
 
Så här gör du.
Rör samman vatten, mjölk och jäst. Tillsätt olivolja, salt, socker, havregryn och vetemjöl och blanda degen väl. Låt degen stå ca 30 minuter och forma därefter degen till 2 bröd. Pensla bröden med mjölk och låt dem jäsa ytterligare i ugnen (50 graders värme i 10 minuter). Skruva därefter upp värmen till 200 grader och grädda bröden tills de är gyllenbruna (ca 30-35 minuter). 

RSS 2.0