KORV + GRYTA

Korv i alla dess former passar till lunch, middag och fest.
Inget annat kan varieras som korv, beror på att den finns iså många olika former.
Denna enkla korvrätt, kan göras på det du har hemma i kyl, frys och skafferi.

Korvgryta med grönsaker, tomatsås och ris.

600 g falukorv
1 - 2 paprikor i olika färger
1 gul lök
1 - 2 morötter
100 g champijoner
100 g hari coverts
1 flaska kryddig tomatsås, 400 g
salt och svartpeppar
smör
ev vitlök och färska kryddor

Skär korv och paprika i strimmlor.
Skala och hacka löken.
Skala och finstrimla morötterna.
Dela de långa hari covertsen i mitten.
Hetta upp en stekpanna.
Stek grönsakerna i smörefter 3 - 4 minuteråker korvstrimlorna i pannan.
Efter ytterligare några minuter häller du på tomtsåsen.
Låt allt sjuda några minuter på svag värme.
Smaka av med salt och peppar.
Den som vill kan pressa i vitlök och vända ner finhackade färska örter.
Servera med ris.

VEGETARISK VINTERPASTA

Ni har säkert allt i skafferiet, fast ni inte vet det, men kolla in.
Denna rätt kan nikomplettera med till exempel kött, räkor, falafel eller quorn.

Currystuvad pasta med brynt lök.

350 g makaroner
smör
1 tsk curry
1/2 gul lök
1 syrligt äpple
3 1/2 dl vatten
1 tärning grönsaksbuljong
1 dl grädde
majsstärkelse
salt och peppar

1 purjolök
2 gula lökar
1 röd lök
1 vitlöksklyfta
smör

Kokka pastan i saltat vatten.
Fräs sammans med smör en halv hackad gul lök och skalat äpple i bitar.
Pudra över med curry och späd med vatten.
Tillsätt buljongtärningen.
Koka upp och red av med majsstärkelse.
Sjud currygrunden i 5 minuter.
Blanda stuvningen med den avrunna pastan och grädde.
Koka upp och smaksätt med salt och peppar.
Skala, strimla och stek purjolök, gul lök, röd lök i smör.
Mot slutet pressas en vitlök ner i pannan
Häll lökblandningen över pastan när ni serverar.

BLOODY MARY

                            

Bloody Mary har ni nog kanske smakat på.
Men ni som inte gillar alkohol, det är bra att ni inte gör det.
Kommer denna variant.

VIRGIN MARY

1,5 dl tomat jos
1 msk citronjos
1 stänk woorchestersås
2 stänk tabasco
lite finriven pepparrot
Krydda med sellerisalt och några drag med pepparkvarnen.
isbitar

Skaka allt i en shaker.
Ta bort isbitarna innan ni serverar.
Garnera med wen sellerikvist.

KORV

                  
Har ni prinskorvar över.
Då ska ni testa denna sak.

Prinskorv med örtstuvad spenat.

600 g prinskorv
smör
500 g hackad spenat
en kruka färsk timjan
2 dl grädde
1 dl vatten
1 tsk konc. kycklingfond
1 viylöksklyfta
majsstärkelse

Att äta till
10 - 12 potatisar
1tsk paprikapulver
blandae salladsblad

Tvätta och dela p9tatisarna i halvor.
Lägg dem på ugnsfast form.
Ringla över med olivolja.
Krydda med salt, peppar och paprikapulver.
Stek potatishalvorna i 200 grader i ca. 20 - 25 minuter eller tills de är mjuka och har fått lite färg.
Värm grädde och vatten i en kastrull.
Lägg i spenaten och låt allt bli varmt.
Smaksätt med fint hackad timjan, pressad vitlök, konc kycklingfond, salt och peppar.
Red lätt med majsstärkelse.
Sjud stuvningen varsamt i ca. 5 minuter.
Stek prinskorven i smör.
Servera med blandad bladsallad och färsk timjan.

Bilden ovan är från en vinterhajk med scouterna i Hudik.

DAGENS SOPPLUNCH

                               
Soppa för fest och vardag.
Enkel att göra hemma och tar inte så lång tid.

Hemlagad blomkålssoppa.

500 g blomkål
50 g rotselleri
1 gul lök
1/3 purjolök
2 msk smör
1 msk vetemjöl
1 1/4 l grönsaksbuljong
1 dl grädde
salt och vitpeppar.
Koka upp grönsaksbuljongen.
Skala och skär rotselleri och övriga grönsaker i bitar.
Fräs samtliga grönsaker i smör i en kastrull.
Pudra över mjölet och vänd runt ordentligt.
Späd på med kokande buljong.
Sjud soppan under lock på svag värme.
Provstick grönsakerna efter en kvart och avbryt kokningen när de är mjuka.
Kör soppan slät med en handmixer.
Koka upp soppan och tillsätt grädden.
Därefter ska soppan inte kokas.
Smaka av med salt och peppar.

TULPANENS DAG

                       
Ge bort tulpaner idag till din käresta eller någon som du tycker behöver en uppmuntran.

ALDRIG FEL MED KORV.

Att blanda pasta och korv, det kan ju alla göra.
Men om man vill lägga ner lite extra tid, så kan det bli lite häftigare resultat.

Pasta med ostsås och blandade korvar.

600 g olika kryddiga korvar
smör
500 g färsk pasta
svartpeppar

Till såsen.
2 msk smör
2 msk mjöl
3 dl mjölk
2 dl grädde
1 dl riven västerbottenost
50 g soltorkjade tomater
1 vitlöksklyfta
salt och peppar

Fräs samman smör och mjöl i en kastrull.
Späd på med mjölk och grädde till en slät sås.
Det går lättast om man har värmt mjölken och grädden, innan den tillsätts.
Smaka av med riven ost och pressad vitlök.
Låt såsen sjudda sakta i 5 minuter.
Salta och peppra.
Koka pastan i lättsaltad vatten.
Färdig pastaska genast i durkslag och  kryddas med smörklick och svart peppar.
Finhacka soltorkade tomater och blanda dem i såsen.
Skär korvarna i bitar och fräs dem i smör.
Blanda pasta och sås.
Lägg upp pastan i skålar och dekorera med korvarna.
Servera gärna med lättkokt broccoli.

DRÖMMER DU OM THAILAND

Låt dig inte slås ned av mörker och kyla.
På med panna och laga thai middag.

Kräftstjärtar med lime- och ingefärsris.

4 dl råris
6 dl vatten
1 tärning grönsaksbuljong
1 rödlök
1 lime
2 msk färskriven ingefära
1/2 chili
flingsalt
rapsolja
1 burk kräftstjärtar i lag

att äta till
2 limefrukter
lättkokt broccoli
blandasallad

Koka råriset i vattwn smaksatt med grönsaksbuljong i ca. 25 -30 min.
Därefter får riset dra ytterligare 10 min.
Skala och hacka rödlöken.
Tvätta och riv det yttersta skalet av limen.
Därefter pressas saften ut.
Skala och riv ingefäran.
Ta bort fäste och frön innan chilin finhackas.
Hetta upp en stor panna och slå på oljan.
Börja med rödlök och ris.
Vänd runt hela tiden så att riset inte bränns.
Efter någon minut tillsättlimeskal. ingefära och chili.
Vänd runt igen någon minut och avsluta med limesaft och salt.
Dra av pannan och vänd ner de avrunna kräftstjärtarna.
Servera med broccoli, blandsallad och limeklyftor.

NU HAR ALLVARET BÖRJAT

          
Nu har vandringen mot Allsvenskan börjat.
Igår startade Allettan med vinst över KB65 3 - 1.'
På bilden är den en av våra två kanadensare, Dominic Noel som tekar.
Vi har förstärkt laget med dessa två forwards + en målvakt och back till Allettan.
På onsdag möter vi Östersund/brunflo i Östersund.
Till helgen bliir det dubbel matcher då vi möter Piteå på lördag och Kiruna på söndag, hemma på Glysis.
kom och heja på HHC

ARBETSLÖSHETEN


RSS 2.0