LAMM Å GRÖNSAKER

Kokkens grillade lammracks å grönsaker.
 
 
 
2 lammracks med 8 ben på varje
1-2 msk olivolja
4 kvistar backtimjan
1/2 tsk rivet citronskal
1/2 msk salt
1/2 msk socker
nymald svartpeppar
GRILLADE GRÖNSAKER
8 gröna sparrisar
1 röd paprika
1 grön paprika
4 små färska lökar
1 liten gul zucchini
4 gröna minizucchini
2 msk olivolja
salt
TILL SERVERING
3 msk olivolja
2 oreganokvistar eller någon annan ört, hackade
 
Förberedelser & tillagningPutsa lammracksen fria från fett och senor. Gnid in köttet med olivolja, timjan, citronskal och kryddor. Låt köttet ligga i en plastpåse och marinera ca 2 timmar. 

Tänd grillen i god tid före grillningen så att det blir en ordentlig glödbädd. Ta ut lammracksen ur kylen för att tempereras ca 30 minuter före grillningen. 

Skiva eller skär alla grönsaker i bitar. Gnid in dem med olivolja och krydda med salt. 

Torka av överflödig olja från köttet och grilla det 6-8 minuter på varje sida, beroende på hur du vill ha köttet. Vänd det med jämna mellanrum så att det blir jämnt grillat. Om köttet får färg för snabbt kan du lägga det vid sidan om glöden med locket på grillen. 

Ta av köttet från grillen när det är klart och låt det vila 10 minuter. 

Grilla grönsakerna på båda sidor tills de är mjuka och har fått färg.
ServeringServera lammracksen skurna i portionsbitar med de grillade grönsakerna, olivolja och örter.

EN GOD KAKA

Smakar riktigt gott tillsammans med en klick vispgrädde eller vaniljglass. Lätt att tillaga till många personer.
 
KOKKENS PÄRONBANANKAKA
 
 

250 g margarin
460 g socker
4 ägg
1 mosad banan
1 rivet päron
50 g havregryn
¼ dl mjölk
½ tsk salt
2 tsk bikarbonat
2 tsk kardemumma
2 tsk vaniljextrakt
375 g mjöl
Dadlar efter smak, kan uteslutas

Tillvägagångssätt:

Blanda rumstempererat socker och margarin. Knäck i äggen, ett i taget. Blanda samman de torra ingredienserna och rör ner dem i äggsmeten. Tillsätt mjölk, päron och banan.

Häll ner smeten i en långpanna och ställ in denna i ugnen på 180 grader i ca 30-35 min. Kakan är klar när den inte längre sitter fast i kanten på långpannan


MAJONÄS

Man kan smaksätt sin majonäs med många olika smaker.
 
CHILIMAJONÄS.
 
 
 

4 äggulor 
1 kryddmått salt
Ca. 2,5 dl rapsolja
2 röda chili
1 msk paprikapulver

Tillvägagångssätt för chilimajonnäs:

Vispa äggulor och salt. Tillsätt lite av oljan under kraftigt vispande. Det är viktigt att oljan tillsätts lite i taget så att äggulorna hinner absorbera oljan. Tillsätt olja till majonnäsen har önskad konsistens.

Dela chilifrukterna på längs och skrapa ur kärnorna. Finhacka chilin och rör ner dem i majonnäsen tillsammans med paprikapulvret.

 
 
 
 

PIROGER

Vackra och snabblagade smördegspiroger med champinjoner, skinka och ost. Omtyckt av stor som liten.
 
KOKKENS SMÖRDEGSPIROG.
 
 

4 smördegsplattor
1 naturell mjukost
1 paket skinkstrimlor
1 msk söt fransk senap
1 msk finhackad gräslök
1 kartong färska champinjoner
1 tsk salt
1 ägg
Sesamfrön

Tillvägagångssätt för smördegspirog:

Gör rent och skiva champinjonerna. Stek champinjonskivorna i en stekpanna. Blanda champinjonerna, senapen, skinkan, mjukosten och gräslöken i en skål. Salta efter smak.

Kavla ut en av smördegsplattorna och bred ut ¼ av fyllningen jämnt på mitten av plattan. Vik in kortsidorna och skär strimlor på långsidan. Lägg strimlorna som ett lock över fyllningen, varannan strimla från vänster och varannan från höger så de bildar som ett rutnät. 

Gör ytterligare 3 piroger på samma sätt och pensla till sist pirogerna med det uppvispade ägget och strö sesamfrön på toppen.

Pirogerna gräddas i ugnen på 180 grader i 35-40 min.


SMÖRGÅSTÅRTA

Den godaste smörgåstårtan är den som får stå till sig ett tag, gärna över natten. Men vänta i så fall med garneringen till strax före servering.
 
Kokkens smörgåstårta med varmrökt lax och avokado
 
Fotograf: Charlie Drevstam
 
 
8-10 bitar
landgångsbröd (ca 250 g)
1 avokado
10 små fina tomater
Laxfyllning: 
700 g varmrörkt lax (spara 100 g till dekoration)
4 msk majonnäs
Äggfyllning: 
8 kokta ägg
2 askar gräslök (à ca 30 g, spara lite till dekoration)
2 msk dijonsenap
Grönt täcke: 
2 avokador
300 g gröna ärter
2 tsk salt
5 droppar grön tabasco
 
Förberedelser & tillagningFYLLNINGARNA:
1. Krossa laxen till laxfyllningen lite slarvigt med en gaffel och blanda den med majonnäsen. 
2. Hacka äggen och gräslöken till äggfyllningen och blanda med senapen. 
3. Täck en lagom stor bricka med plastfolie och lägg några bröd ovanpå. Bre ut hela laxfyllningen på brödet. Lägg ut ytterligare ett lager bröd och bre ut äggfyllningen på brödet. Lägg på det sista lagret bröd och tryck till lite försiktigt. Lägg plastfolie över smörgåstårtan och ställ in den i kylen. 
GRÖNT TÄCKE:
Dela och kärna ur avokadorna och gröp sedan ur fruktköttet. Mixa avokado och ärter i matberedare eller med stavmixer till en slät grön puré. Smaka av med salt och tabasco. 

ServeringTa ut tårtan ur kylen. Dela och kärna ur avokadon. Gröp ur fruktköttet och skär det i klyftor. Skär tomaterna i tunna skivor. Bre det gröna täcket på tårtan. Dekorera med lax, avokadoklyftor, gräslök och lite tunt skivade små tomater.
 

BJUD PÅ EN KAKA

Att bjuda någon kär vän på fika, då ska man överraska med denna kaka.

Kokkens morotskaka med philadelphiaglasyr.

 

2 ägg
200 g strösocker
1 dl olja
150 g vetemjöl
3 tsk bakpulver
2 tsk pressad citronsaft
Lite salt
3 tsk kanel
3-4 dl riven morot
Ca. 2 dl russin
70 g valnötter, hackade
Smör till smörning av kakformen
125 g Philadelphia ost

Lite citronsaft
1, 5 dl florsocker

Tillvägagångssätt för morotskaka med philadelphiaglasyr:

Vispa ihop ägg, strösocker och olja. Häll ner vetemjöl, bakpulver, salt och kanel i skålen och rör försiktigt runt. Hacka valnötterna och tillsätt dessa tillsammans med morötter, russin och citronsaft. Det hela blandas väl innan det hälls ned i den smorda kakformen. Grädda i ugnen i 175 grader, 45 min. Då kakan är avkyld görs glasyren genom att blanda Philadelphia osten, florsockret och citronsaften. Glasyren fördelas jämnt över kakan innan servering.


LAX TILL MIDDAG

Lax är en matnyttig fisk, som man tillaga på många sätt.
 
KOKKENS UNGSBAKAD LAX.
 
Ugnsbakad lax

600 gram laxfileér
2 dl. Vitvin
1 stk. rödlök
3 stk. morötter
2 stk. purjolökar
200 gram sockerärtor
1 stk. squash 
1 tsk. olja
2 dl. vatten
1 tsk. dragon 
Salt och peppar efter behag

Tillvägagångssätt för ugnsbakad lax:

Börja med att skiva alla grönsakerna. Smörj ett ugnsfast fat med olja eller smör och lägg i laxfileerna. Lägg de skivade grönsakerna ovanpå laxen häll vatten och vitvin över. Krydda med Dragon salt och peppar.

Förvärm ugnen till (vanlig ugn ej varmluft) till 200 grader. Ställ in laxen nederst i ugnen och låt steka i 15-20 min. 

Om laxen inte skulle vara helt färdig efter 20 min så täck fatet med aluminiumfolie och ställ in fatet i ugnen igen tills fisken är klar.


BRÖD

Baka bröd med annorlunda smak, då gör man denna limpa.
 
RÖDBETSLIMPA.
 
 

50 g jäst
1 mörk öl
3½ dl varmt vatten
1 msk honung 
Vetemjöl efter behov
½ dl olja
2 små rödbetor
Lite färsk timjan
1 msk salt

Tillvägagångssätt för rödbetsbröd :

Skala och riv rödbetorna.

Blanda öl och vatten i en stor skål. Smula ner jästen i vätskan. Tillsätt honungen. Blanda i vetemjöl, lite i taget tills degen släpper bunken. Rör i rödbetorna, oljan, salt och timjan. Ta degen ur bunken och älta den ordentligt. 

Låt degen jäsa på en varm plats i 1 timme. Forma degen till 2 limpor och låt dem häva i ytterligare 30 min. 

Snitta bröden med en kniv på ytan och häll sedan på timjan och havssalt. 

Baka bröden i ugnen på 200 grader i 25 min. 


LÅNGKOK

Ett klassiskt långkok slår aldrig fel! Här kommer ett fantastisk gott och lättlagat recept på en smakrik köttgryta.
 
 
 
KOKKENS MUSTIGA KÖTTGRYTA
 
800 g högrev eller fransyska (välj gärna svenskt naturbeteskött)
2 msk vetemjöl
1 gul lök
1 palsternacka
2 morötter
300 g färska champinjoner (eller 50 g torkad svamp*)
3 dl rött vin
2 msk oxfond 
2 dl vatten
2 vitlöksklyftor
2 lagerblad
1/2 msk torkad timjan
smör
salt
svartpeppar
färsk persilja
 
Förberedelser & tillagning1. Skala morötter och palsternacka och skär i bitar. Klyfta champinjonerna och grovhacka löken. Skär högrev eller fransyska i grytbitar och lägg i en separat bunke. Salta och peppra generöst, pudra över vetemjöl och vänd runt tills allt är väl blandat. 

2. Stek svampen i en torr gjutjärnsgryta tills den tappat vätskan och börjat få färg. Klicka i smör och fortsätt fräsa tills den fått en gyllenbrun färg. Ta upp svampen, klicka i mer smör i grytan och fräs grönsakerna några minuter. Ta upp grönsakerna, klicka i mer smör och stek köttet i omgångar så det blir ordentligt brynt runt om. 

3. Slå på vin och vatten och vispa runt så allt det goda från botten löses upp. Tillsätt de brynta grönsakerna, svamp, oxfond, vitlöksklyftor, timjan och lagerblad. Låt allt få ett uppkok, lägg på locket och låt småputtra i minst 3 timmar. 

4. Smaka av med salt och peppar och toppa med hackad persilja precis innan servering. 

* Om du använder torkad svamp, tillsätt den i grytan tillsammans med vin och fond.
ServeringServera med potatismos eller kokt potatis och en god blandsallad dressad med olivolja, balsamvinäger, salt och peppar.

RÖDBETOR

Att saltrosta rödbetor eller andra rotfrukter är ett trevligt sätt att tillaga dem på. De blir saftiga och himmelskt goda och kan ätas varma eller kalla. 
 
Saltrostade rödbetor med havskräftor, dill- & vitlökskräm
 
Saltrostade rödbetor med havskräftor, dill- & vitlökskrä...
 
 
Det här behöver du.
4 portioner
8 små rödbetor med blast
4 stora havskräftor
grovt salt
2 msk olivolja och smör till stekning
svartpeppar ur kvarn
Dill- & vitlökskräm:
3 vitlöksklyftor
1 stort knippe dill
3 dl rapsolja
2 äggulor
2 tsk dijonsenap
1 tsk vitvinsvinäger
salt, vitpeppar ur kvarn
Till garnering:
plockade dillkronor
 
4 portioner
8 små rödbetor med blast
4 stora havskräftor
grovt salt
2 msk olivolja och smör till stekning
svartpeppar ur kvarn
Dill- & vitlökskräm:
3 vitlöksklyftor
1 stort knippe dill
3 dl rapsolja
2 äggulor
2 tsk dijonsenap
1 tsk vitvinsvinäger
salt, vitpeppar ur kvarn
Till garnering:
plockade dillkronor
 
Förberedelser & tillagning1. Värm ugnen till 175 grader.

2. Skrubba och ansa rödbetorna men behåll dem hela med blasten kvar. Strö ut lite grovt salt i en ugnsform. Vänd rödbetorna i lite olivolja, lägg dem i formen och täck dem lätt med lite mer grovt salt.

3. Baka rödbetorna i ugnen i 30–40 minuter tills de är mjuka – känn efter med en sticka.

4. Skär rödbetorna i kvartar eller halvor och krydda med svartpeppar ur kvarn. Lägg dem åt sidan.

5. Bryt av stjärtarna från havskräftorna och skala dem (lägg huvud och klor i frysen och spara till buljong eller soppa).

6. Skala vitlöksklyftorna och hacka dillen, ta med lite av stjälkarna också. Hetta upp oljan till 65 grader (den ska vara het!). Mixa den varma oljan tillsammans med vitlök och dill med stavmixer till en slät och grön olja. Låt oljan svalna.

7. Vispa äggulorna med senap och vinäger och lite salt, tillsätt den gröna oljan droppvis tills såsen tjocknar. Smaksätt med salt och peppar. Låt krämen kallna i kylen.

8. Lägg upp rödbetorna i glas. Stek havskräftstjärtarna snabbt på ryggsidan i olivolja och smör i en het stekpanna, i cirka 30 sekunder. Stek dem snabbt på andra sidan också och lägg sedan upp dem ovanpå rödbetorna. Skeda upp dill- och vitlökskrämen och garnera med några plockade dill- kronor.
 
 

RSS 2.0