LYXIGA TÅRTA

Gör om vardagen till en lyxigdag, bjud på min lyxiga tårta.

KOKKENS SMARRIGA SMÖRGÅSTÅRTA
 
Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser Ingredienser:
8-10 bitar
27 skivor vanligt vitt formbröd (1 jättefranska)
eller 9 skivor landgångsbröd
Skaldjursröra:
300 g räkor med skal
100 g kräftstjärtar
1 burk krabbkött (cirka 120 g)
2 dl majonnäs
1 dl crème fraiche
1 msk senap, gärna dijon
3 msk finhackad dill
4 msk finhackad persilja
rivet skal från 1 citron
salt och peppar ur kvarn
eventuellt några droppar pressad citron
Sparriskräm:
12 vita eller gröna sparrisar (cirka 600 g)
vatten + salt
2 dl crème fraiche eller smetana
½ tsk salt
½ tsk dijonsenap
svartpeppar ur kvarn
Färskosttopping:
2 msk olivolja
1 msk pressad citron
2 msk finhackad persilja
2 msk finhackad gräslök
2 msk finhackad dill
200 g naturell färskost
Till garnering:
4 vaktelägg (eller 2 kokta vanliga ägg)
3–4 gröna sparrisar
några små blomkålsbuketter
4–5 rädisor
10–15 skalade räkor
8 tunna skivor rökt eller rimmad lax
50 g löjrom
ätliga blommor
små fina salladsblad
1 dl edamamebönor

Förberedelser & tillagning 1. Skala räkorna till skaldjursröran och hacka stjärtarna
grovt. Hacka även kräftstjärtar och krabbkött.
Låt rinna av i ett durkslag.

2. Rör ihop majonnäs, crème fraiche, senap, örter och
citronskal. Blanda ner de hackade skaldjuren och smaka
av med salt, peppar och citronsaft.

3. Skala sparrisarna till krämen och bryt av ändarna. Koka
sparrisarna i 8–10 minuter i lättsaltat vatten (1 tsk salt per
liter vatten). Ta upp och låt dem ånga av. Skär av knopparna
och lite av stjälken (cirka 2 cm) och lägg åt sidan till
garneringen av smörgåstårtan. Skär resten i tunna skivor
som mixas i matberedare eller med stavmixer med resten
av ingredienserna till en slät massa som får kallna.

4. Mixa olivolja, citronsaft och örter till toppingen. Lägg
i färskosten och fortsätt mixa till en slät och fluffig kräm.

5. Koka vakteläggen i 6 minuter.

6. Förväll sparris, blomkål och rädisor i några minuter
vardera i lättsaltat vatten. Kyl ner dem direkt i kallt vatten.

7. Skär bort kanterna på brödet och skär till det så att
det passar i en springform – du får pussla lite. Bred ut
skaldjursröran på bottenlagret. Lägg på ytterligare ett lager
bröd och bred ut sparriskrämen. Lägg på ett sista lager
bröd.

8. Ta bort kanten på formen och täck tårtan med färskosttoppingen.
Låt sedan tårtan stå övertäckt i kylen över
natten.

9. Garnera tårtan med förvällda grönsaker, vaktelägg,
räkor, lax, löjrom, blommor och blad.

NY MODIGHETER

Det tar ett tag att göra denna frukostmacka.
 
Foto: Ulrika Pousette
 
KOKKENS MACKA MED POLLED PORK.

Ingredienser:
8 portioner
1 kg fläskkarré
2 finhackade vitlöksklyftor
1 tsk salt
svartpeppar ur kvarn eller 1 msk starkt paprikapulver
2 gula lökar, i klyftor
2 1/2 dl BBQ-sås
1/2 dl äppelcidervinäger
Till serveringen:
skivad tomat
sallad
majonnäs
potatischips
hamburgerbröd

Förberedelser & tillagning 1. Värm ugnen till 120 grader.

2. Gnid in fläskkarrén med vitlök, salt och peppar eller
paprikapulver. Lägg köttet i en stekgryta, lägg löken runt
om och häll över BBQ-sås och vinäger. Lägg på ett lock.

3. Ställ grytan i ugnen och låt den stå över natten eller
i 8–9 timmar. Köttet ska falla sönder när det är klart.

Servering Gör mackor, gärna i bröd som på bilden, fyllda med pulled pork.
Bred på en smaksatt majonnäs och lägg i några skivor tomat och salladsblad.
Servera gärna med chips till.

NÖFF ELLER GRYMT

Fläskfié kan man göra på många sätt, testa min italenska variant.
 
Foto: Emma Mattsson

KOKKENS KRYDDIGA FLÄSKFILÉ
 
Ingredienser:
1 st fläskfilé (ca 500-500 g)
100 g skivad pancetta eller bacon
2 tsk honung
2 tsk paprikapulver
0,75 tsk salt
2 krm cayennepeppar
0,5 tsk stött kummin
Ajvarsås:
2 dl matlagningsyoghurt eller crème fraiche
0,5-1 dl ajvar
1 tsk honung
1 tsk citronsaft
salt och peppar
Tillbehör:
Bakad potatis eller ris
Grönsaker efter säsong
 
Förberedelser & tillagning Bakpotatis:
Börja med den bakade potatisen genom att dela potatisen i halvor. Stek den sedan i ugnen på cirka 200° graders värme med snittsidan upp i cirka 40 minuter. Om du föredrar ris kan du hoppa över detta steg och välja att koka upp riset när fläskfilén står i ugnen.

Fläskfilén:
Börja med att bryna fläskfilén runt om i en het panna så att den får lite färg. Låt den svalna något.

Efter att fläskfilén svalnat något och du tagit ut potatisen ur ugnen, gnid in köttet med honung och kryddorna. Linda pancetta/bacon runt filén. Sänk temperaturen på ugnen till 150-175° grader och låt fläskfilén steka klart i ugnen så att den har en innertemperatur på 65° grader.

Ajvarsås:
Blanda ihop matlagningsyoghurt med ajvar och honung. Börja med den mindre mängden angiven i receptet och smaka av med salt och peppar. För mer smak, blanda i mer ajvar.
Servering Skiva upp fläskfilén och servera tillsammans med den bakade potatisen alternativt kokt ris.
Servera också ihop med en god blandsallad på grönsaker efter säsong.

HAVETS SKALDJUR

Musslor i alla former är gott.
 
Pilgrimsmussla på endive med len ostcrème och brynt hasselnö...
 

Pilgrimsmussla på endive med len ostcrème och brynt hasselnötssmör

4 portioner
Ingredienser:
4 stora pilgrimsmusslor
1 endivesalladshuvud
50 g Brillat-Savarin
1 näve skalade hasselnötter
50 g smör
1 dl crème fraiche
Citronzest från 1 citron
Dill eller persilja till garnering
 
Förberedelser & tillagning Dela upp endivesalladen och lägg upp fyra blad på ett fat. Grovhacka hasselnötterna.

Vispa ihop Brillat-Savarinosten och crème fraiche till en slät crème. Smaka av med lite svartpeppar. Klicka därefter i en msk av den färdigblandade crèmen i varje endiveblad.

Bryn smör och blanda i de skalade och grovhackade hasselnötterna.

Bryn pilgrimsmusslorna i en medelvarm stekpanna i neutral olja,i cirka 30-60 sekunder på varje sida tills de får fin färg.
Servering Lägg en pilgrimsmussla i varje endiveblad, droppa på det brynta hasselnötssmöret och garnera med citronzest samt dillkvistar eller persilja.
Servera genast.

BÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄ

Idag blir det lammfest.

Örtmarinerad helstekt lammytterfilé med rotsaker och fårostcrème
 
Örtmarinerad helstekt lammytterfilé med rotsaker och fårostc...


Ingredienser 600 g lammytterfilé eller lammrostbiff
1 msk neutral olja
2 tsk honung
1 tsk vinäger
1 kvist rosmarin, hackad
1/2 kruka timjan, hackad
4 vitlöksklyftor, hackade
2 krm svartpeppar
1/2 tsk salt
Fårostcrème:
2 dl crème fraiche
150 g fetaost eller fårost av fetakaraktär
1 tsk honung
2 krm svartpeppar
Tillbehör:
Ugnsrostad potatis och valfria rotfrukter

Förberedelser & tillagning Förbered genom att blanda samman ingredienserna med marinaden i en plastpåse. Lägg i köttet i påsen och knyt ihop. Låt marinera i kyl i minst 4 timmar, med fördel över natten.

Tillagning:
Börja med att värma upp ugnen till cirka 200 grader. Ta fram köttet i rumstemperatur.

Ugnsrostad potatis och rotfrukter:
Skala potatis, lök, morötter, svartrötter, rödbetor, eller eventuellt andra rotfrukter du tycker om, och skär i klyftor/bitar och lägg dem på en bakpappersklädd plåt. Ringa över olivolja och flingsalt och låt baka i ugn i cirka 40 minuter.
Om du väljer rödbetor, tänk på att de oftast tar längre tid än de andra rotfrukterna. Gör tunna klyftor av dem så blir de klara samtidigt som de andra rotsakerna. Du kan även koka rödbetorna.

Fårostcreme:
Rör ihop crème fraiche, honung och smulad fårost. Smaka av med peppar.

Marinerade Lammytterfilén:
Torka av köttet på ytan. Salta och peppra något. Hetta sedan upp en stekpanna med smör och bryn köttet någon minut på varje sida. Efterstek köttet i ugnen till en innertemperatur av ca 55 grader. Låt gärna köttet vila 10 minuter innan servering.

Servering Skiva upp köttet och servera med bakade rotsaker och fårostcrèmen.

RSS 2.0