EARTH HOUR

Imorgon gäller denna bakelse. Gjord av den franske konditorn Sèbastien Boudet.
 
 
ÅRETS EARTH HOURBAKELSE
 
Mördegen:

80 g äggulor (ca 4 stycken)
160 g råsocker (ca 2 dl)
200 g stenmalt dinkelmjöl (ca 3,5 dl)
25 g skrädmjöl (Mjöl på rostad havre) Kan ersättas med 25 g av mjölet ovan. (Knappt ½ dl)
5 g bakpulver (1 tsk)
200 g osaltat smör
2 nypor oraffinerat havssalt

 

Fyllningen:

500 g blandade bär och frukter
60 g råsocker (knappt ½ dl)
Zesten (det yttersta skalet) av en ekologisk citron
Juicen av citronen
En vaniljstång
100 g grovhackade mandlar

 

Så här gör du: 

1. Ugnen är på 250°C och gärna utrustad med en baksten. Ni kanske bakar ett bröd eller en god gratäng innan, för tanken är att baka pajen på eftervärmen och på så vis spara på energi för själva pajbaket.

2. Sikta mjölet i en stor skål.

 3. Låt smöret vara kylskåpskallt och skär det i mindre kuber. Använd händerna och finfördela det i mjölet till ett fint, torrt puder. Detta är hemligheten bakom en lyckad mördeg som bara smälter i munnen.

 4. Blanda sockret, saltet och bakpulvret och blanda ner det i mjöl/smörmixen.

 5. Separera dina äggulor och blanda i dem med handen tills degen känns slät och fin. Den ska kännas ganska kladdig och mjuk. (Spara äggvitorna i en liten tät burk och använd till något annat, de håller sig i kylen flera dagar och blir bara lättare att vispa!)

 6. Ta fram bären/frukterna och blanda dem med sockret, citronzesten, juicen, de grovhackade mandlarna och innanmätet från en vaniljstång (spara skalet från vaniljstången till att koka en vaniljsås eller göra glass).

 7. Klä in pajformen med bakplåtspapper som du har klippt lite större än själva formen. Ta det mesta av pajdegen (resten ska användas som ett ”lock” på pajen) och sprid den jämnt i formen med hjälp av dina fingrar. Glöm inte att även göra en liten kant så att det hela ser ut som en pajform. Om det känns svårt kan man ta ut pappret och använda en kavel men då är det viktigt att kyla ner mördegen och mjöla den lite så att det inte blir för kladdigt!

 8. Häll i bär/fruktblandningen i pajen.

 9. Kavla ut den sista biten mördeg på ett bit plastfilm, lika stort som själva pajen och lägg den som ett lock på pajen. Det gäller att vara lite snabb och på samma sätt som för formen kan man stoppa degen i kylen en liten stund om man tycker att det är svårt.

 10. Ta bort plasten och stoppa in pajen i ungen. Öppna ugnsluckan så fort så möjligt för att inte förlora värme. Stäng sedan av ugnen!

 Servera pajen med lite vaniljglass eller en liten klick vispgrädde… Ekologisk så klart!

 Tips och tricks:

Använd en så tunn form som möjligt! Gärna i tunn plåt/aluminium. Är formen för tjock krävs mycket mer värme för att grädda pajskalet, då räcker det inte med eftervärme.
Återanvänd ett bakplåtspapper och lägg i pajformen. Det gör det lätt att forma mördegen och det går lättare att ta loss pajen ur formen. På så sätt behöver man inte heller ha en teflonbehandlad form eller smörja den med smör.



Utrustning:

En pajdeg i plåt, ett redan använt bakplåtspapper, en våg, en sikt till mjölet, en stor skål, en mikroplane (zestverktyg), en liten kniv till vaniljen och en träslev för att röra fruktfyllningen.

 

DAGENS LYXPASTA

Tagliatelle med rökt renstek
400gram Tagliatelle
300gram rökt renstek
1 rödlök
Svartpeppar
Paprikakydda
Timjan
5dl grädde

Sätt på vatten till pastan i en kastrull. Salta vattnet lite grann. Under tiden hackar du löken och skär köttet i strimlor. När vattnet börjat koka lägg i pastan. Fräs löken i en stekpanna en kort stund. Lägg sedan i den rökta rensteken och värm den innan du tillsätter grädden. Låt puttra ihop en stund. (Vill du ha en tjockare sås så tillsätt lite Maizena) Krydda och häll sedan såsen över den färdigkokta pastan. Garnera med lit färsk timjan.

RSS 2.0