PAJDAX

Välsmakande baconpaj omtyckt av gammal som ung. Servera med en frisk grönsallad.
 
KOKKENS
 
 
.
Det här behöver du.
 
150 gram bacontärningar
1 pajbotten (köp färdig eller gör en själv)
1 stor lök
3 purjolökar
3 ägg
1,5 dl mjölk
6 msk crème fraiche
Salt och peppar
 
Så här gör du.
 
Stek bacontärningarna i en stekpanna tills de är gyllenbruna och lägg dem sedan på en tallrik med hushållspapper. 

Lägg pajbottnen i en pajform. Hacka lök och purjolök, fördela över pajbottnen. Vispa ägg, mjölk, crème fraiche, salt och peppar. Häll ner äggblandningen i pajformen och strö bacontärningarna på toppen.

Ställ in pajen på 220 grader i ca 45 min. 

MARINERAT

Saftig och välsmakande marinerad fläskfilé. Bra rätt när du ska ha folk på middag eller då du känner för att unna dig något extra gott.
 
KOKKENS MARINERAD FLÄSKFILE´.
 
 
 
Det här behöver du.
 
1 fläskfilé
½ kruka färsk basilika
1 vitlöksklyfta
2 dl soltorkade tomater
3 msk olivolja
2 dl rödvin
Salt och peppar 
 
Så här gör du..
 
Mixa basilika, vitlök, soltorkade tomater, olja och rödvin. Smaka av marinaden med salt och peppar.

Skär bort fett och senor från köttet. Lägg köttet i en påse och häll i marinaden. Stäng igen påsen och låt ligga minst 1 timme innan tillagning.

Häll ner marinaden och köttet i en ugnsfast form och låt köttet rinna av lite. Ta upp köttet och stek det på alla sidor i en stekpanna. Lägg tillbaka köttet i formen och vänd det i marinaden. Stek i ugnen på 200 grader i 20-25 min. Ta ut köttet och låt det vila några minuter innan servering.

RABARBER

Kombinationen av syrliga rabarber, knastriga mandlar och fetaost är underbar. Passar som tillbehör till de flesta.
 
KOKKENS RABABERSALLAD.
 
Sallad med rabarber
 
Set här behöver du.
 
50 g mandlar
3 rabarber
100 g rörsocker
100 g blandad sallad
1 rödlök
50 g fetaost
Timjan
 
Så här gör du.
 
Rosta mandlarna i en torr stekpanna till de börjar få färg. Låt dem svalna.

Skölj rabarbern och skär bort toppen och botten. Skär rabarberstjälken i mindre bitar och lägg dem i en gryta tillsammans med rörsocker. Värm upp och låt sjuda på svag värme tills sockret smält och rabarberbitarna börjar mjukna (de får inte bli för mjuka).

Strimla rödlöken i tunna skivor och hacka mandlarna.

Blanda alla ingredienserna i en skål.

Salladen passar utmärkt som tillbehör till de flesta rätter.
 

LAX

Läcker och dekorativ förrätt som passar vid de flesta tillfällen. Dekorera gärna med citronskivor, ägg och tomat.
 
KOKKENS 
 
 
 
Det här behöver du.
 

250 gram lax
3 gelatinblad
Saften från en halv citron
2 dl crème fraiche (minimum 18%).
3 msk färsk dill (hackad)
Salt och peppar
 
Så här gör du.
 
Ta bort ev. skin från laxen och koka den i ca. 10 min (om den inte redan är köpt färdigkokt). Ta upp den och låt den svalna.

Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten.

Mosa laxen med en gaffel.

Ta upp de upplösta gelatinbladen ur vattnet och smält dem i en kastrull på svag värme. Rör ner citronsaften, dillen, laxen och crème fraichen.

Salta och peppra efter smak. Häll upp moussen i en stor skål eller i mindre portionsformar. Täck med plastfolie och ställ in i kylskåpet i minst 3 timmar. 

Vänd upp den stelnade moussen på en tallrik/tallrikar (använd ev. en kniv för att frigöra moussen från skålen).

Dekorera med t.ex. citronskivor, tomatklyftor och/eller ägg.

TOMATER

Äntligen är de svenska tomaterna mogna, och vi älskar tomater! Den här salladen är världens enklaste och godaste, och den passar till i stort sett allt.
 
KOKKENS GOA TOMATSALLAD.
 
 
 
Det här behöver du.
 
1 kg söta solmogna tomater gärna olika färger och storlekar
½ dl olivolja
1–2 tsk råsocker
1–2 tsk flingsalt
nymald svartpeppar
färsk mynta
färsk basilika
 
Så här gör du.
 

1. Skär tomaterna i olika stora bitar och lägg upp på ett serveringsfat. Ringla över olivolja.

2. Strö råsocker och flingsalt över tomaterna och dra över några varv med svartpeppar­kvarnen. Låt tomaterna stå och dra i en halvtimme.

3. Garnera med örterna.


GRILLAT 3

Har du provat att göra hasselbacksrödbetor till den grillade biffen? Det är ett supergott och dessutom vackert alternativ till potatis. Prova också andra goda grilltillbehör som baconrullade longbeans och en riktigt läskande lemonad att dricka till.
 

Marinerad biff med hasselbacksrödbetor och tzatzikismör

 
 
 
Det här behöver du.
6 utskurna biffar, gärna med kappa

1 dl olivolja
1 tsk grillkrydda
1–2 vitlöksklyftor
2 tsk kinesisk soja
2 tsk rödvinsvinäger
2 kvistar rosmarin

Tzatzikismör
70 g grovt riven gurka
100 g smör, mjukt 
2 krm salt
1 vitlöksklyfta, finhackad
nymald svartpeppar

Hasselbacksrödbetor
1 knippe rödbetor, 600–700 g, gärna små
30 g smör 
2 msk ströbröd 

Så här gör du.

1.Blanda marinaden. Lägg ner biffarna, vänd runt så att marinaden kommer åt alla bitar. Låt marinera 1 timme.

2.Tzatzikismör: Lägg gurkan i en sil och salta. Låt stå 10–15 minuter. Vispa upp smöret. Pressa ur allt vatten ur gurkan och vänd ner den samt vitlöken i smöret. Vrid över lite peppar.

3.Sätt ugnen på 200°.

4.Hasselbacksrödbetor: Skala rödbetorna och skåra ena sidan ca 1 cm djupt och med 1–2 millimeters mellanrum mellan skårorna. Lägg rödbetorna med skårorna uppåt i en ugnsform, gärna med grovt havssalt i botten. Smält smöret och pensla över rödbetorna, strö över ströbrödet. Baka mitt i ugnen i 35–40 minuter.

5.Grilla biffarna cirka 2 minuter per sida över het glöd. Servera med tillbehören.

 

 

SCHNITZEL

Fläskschnitzel med en fräsch potatissallad och primörer blir en härlig försommarmåltid att njuta av innan grillsäsongen tar över helt.
 

Fläskschnitzel med fräsch potatissallad med kapris och primörer

 
 
 
Det här behöver du.
 
4 portioner: 
Schnitzel:
4 skivor fläskschnitzel eller benfri fläskkarré
2 ägg
0,5 dl mjöl
ströbröd
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar
Primörpotatissallad:
1 kg potatis, gärna färsk potatis
1/2 dl vatten + buljongtärning
3 msk olja
saft från 1/2 citron
1/2 kruka persilja, hackad
2 msk kapris
1 knippe salladslök
blandade lätt kokta primörer efter säsong
Tillbehör:
Citronklyftor
Persilja
 
 
Så här gör du.
 
Tag fram köttet i rumstemperatur. Banka gärna ut köttet till tunnare skivor. Salta och peppra. Lägg köttet i en påse med 0,5 dl mjöl och skaka runt så att mjölet fördelar sig på köttet. Vispa upp 2 ägg med 0,5 tsk salt och 1 krm peppar i en skål. Häll ströbröd på en tallrik. Doppa köttet i det vispade ägget och sedan i ströbröd. Klappa gärna in ströbrödet så att det fastnar ordentligt.

Gör potatissalladen: Koka primörerna hastigt i lättsaltat vatten så att de behåller sin krispighet och fräschör. Hacka salladslöken. Lös upp buljong i lite varmt vatten. Blanda med olja, citronsaft, salladslök, persilja och avrunnen kapris. Skiva potatisen och blanda försiktigt med dressingen och primörerna.

Stek schnitzlarna i smör eller neutral olja i medelvarm panna, cirka 4 minuter på varje sida tills de är gyllenbruna.
 
 
Servera med potatissalladen och citronklyftor.
 

GRILLAT 2

Idag grillar vi clubstek och serverar med olika sorter av kryddsmör.
 
KOKKENS CLUBSTEK MED KRYDDSMÖR.
 
 
 
Så här gör du.
 

Club Stek

4 skivor clubstek

salt

nymalen svartpeppar

 Örtigt vitlökssmör

 
 4 port

 1 hel vitlök

olivolja

salt

nymalen svartpeppar

150 g smör

4 msk färsk finhackad dragon

4 msk färsk finhackad persilja

 Tryffelsmör

4 port

 150 g smör

3 msk olivolja

3 tsk tryffelolja

salt

nymalen svartpeppar

 Hett harrisasmör

4 port

 150 g smör

3 msk olivolja

1 msk harrisa

2 klyftor vitlök

salt

nymalen svartpeppar

 Kryddsmör med italienska smaker

4 port

 150 g smör

3 msk olivolja

2 msk hackad basilika

2 tsk sardellkräm

4 soltorkade tomater

1 vitlöksklyfta

salt

nymalen svartpeppar

 

Så här gör du.

 

Club Stek

Snitta clubstekarna, krydda med salt och peppar och grilla det rött, rosa eller genomstekt är helt upp till dig.

 

Örtigt vitlökssmör

Dela vitlöken i två delar tvärsöver klyftorna. Placera på en bit folie och ringla över olivolja, salt och peppar. Vi ihop noga och lägg på grillen tills klyftorna är helt mjuka. Låt den färdiggrillade vitlöken svalna och pressa sedan ut klyftorna och blanda med det rumsvarma smöret och de hackade örterna. Vill du kan du byta ut örterna mot en bit St Agur ost!

 

Tryffelsmör

Vispa smör tillsammans med olja, salt och peppar. Lägg på bakplåtspapper och forma till en korv. Lägg in kylen för att stelna. Tips! Får du tag på färsktryffel så riv ner i smöret och du har ett riktigt drömsmör!

 

Hett harrisasmör

Lägg smör, olivolja och harrisa i en skål. Pressa i vitlök. Vispa samman och smaka av med salt och peppar. Lägg på bakplåtspapper och forma till en korv. Lägg in i kylen för att stelna.

 

Kryddsmör med italienska smaker

Lägg smör, olivolja, basilika och sardellkräm i en skål. Hacka tomater fint och lägg i. Press i vitlök. Vispa samman och smaka av med salt och peppar. Lägg på bakplåtspapper och forma till en korv. Lägg in i kylen för att stelna.

 


GRILLAT 1

Här kommer en grillad kyckling med en överträffade god salsa.
 
KOKKENS GRILLADE KYCKLING MED BÖN OCH MAJSSALSA.
 
Bildresultat för grillad kycklingfile
 
Det här behöver du.
 
  • 4 stora kycklingbröst
  • Caj P caramba grillolja
  • salt

Salsa

  • 2 stora mogna tomater, urkärnade och hackade
  • ca 300 gram svarta bönor (färdigkokta, på burk eller tetra)
  • 1 stor rödlök, hackad
  • 1 grön paprika, urkärnad och finhackad
  • 1-2 röda spetspaprikor, beroende på storlek
  • 1 burk majskorn, avrunna
  • 1-2 jalapeno, urkärnade och finhackade
  • 2 dl tärnad frukt, som t ex ananas, mango eller melon
  • 1 lime (saften)
  • 1/2 apelsin (saften)
  • 2 msk olivolja
  • 1 kruka färsk koriander, hackad

Jalapeno majonnäs

  • 2 dl majonnäs
  • Ca 1 tsk tabasco (jalapenosmak)
Så här gör du.
 

1. Förbered grillen och pensla kycklingen med Caj P grillolja.

2. Hacka alla ingredienserna till salsan (förutom de svarta bönorna) och blanda samman. Pressa i saften från limen och smaka av med salt och peppar.

3. Rör samman majonnäs, apelsinjuice och tabasco. Smaka av med salt.

4. Grilla kycklingen på medelvarm grill och pensla med mer grillolja under grillningen. Servera den nygrillade kycklingen med salsa, majonnäs och gärna lite tortillachips som tillbehör.


VETE

Lättbakat och gott recept på släta vetebullar. Går utmärkt att stoppa i frysen, är perfekt att ta upp då du får oväntat besök.
 
KOKKENS SLÄTA VETEBULLAR
 
 
 
Det här behöver du.
 
500 g vetemjöl
75 g smält margarin
100 g jäst
2 dl mjölk
1 tsk salt
50 g socker
1 ägg
1 tsk kardemumma 
 
Så här gör du.
 
Lös upp jästen i den kalla mjölken, häll i mjölet och sedan de övriga ingredienserna. Älta tills det är en sammanhängande, jämn deg. 

Dela degen i två delar och forma varje del till en stor bulle, som läggs till att vila i 15 min. Rulla degarna till två ”korvar” och dela varje ”korv” i 15 lika stor delar, forma dessa till små bullar och lägg upp på en smord plåt. Låt nu bullarna jäsa under en kökshandduk i 20 min, på ett varmt ställe. Då bullarna jäst klart ställs de in mitt i ugnen på 200 grader i ca 12 min, detta tillsammans med en kopp vatten. Ugnen skall förvärmas. 

HUSMANS

En utsökt och lättlagad korvgryta med champinjoner. Servera grytan med ris och grönsallad eller ev. med potatismos.
 
KOKKENS KORVGRYTA.
 
 
 
Det här behöver du.
 
2 msk olja
1 stor riven lök
Svinkött i tärningar
2 msk paprikapulver
1 korg med färska champinjoner 
1 paket korv 
 
Så här gör du.
 
1. Häll lite olja i en gryta och värm upp. Bryn löken och svinköttet och tillsätt sedan paprikapulvret.

2. Tillsätt ½ av buljongen och låt grytan småkoka i 3-5 min. 

3. Om champinjonerna är stora så dela dem i lite mindre bitar, men inte för små. Skiva korven i ca 2 cm tjocka skivor. Tillsätt champinjonerna och korven till grytan.

4. Låt grytan stå och puttra tills allt är genomvärmt. Red grytan med ex. maizena vid behov.

Servera korvgrytan med ris och grönsallad.

ÄPPLEN

Denna goda och lättlagade dessert görs på äpplen - kan även göras med färdigköpt äppelmos och går då ännu snabbare att tillaga.
 
ÄPPELPAJ MED ÄPPELMOS.
 
Äppelpaj med äppelmos
 
Det här behöver du.
 
Äppelmos:
8-10 matäpplen
1 vaniljestång (spara vaniljfröna till grädden)
2-3 kanelstänger
3 dl vatten

Rostade havregryn:
25 g smör
3 dl havregryn
2 msk socker

¼ liter grädde
Hackad choklad
 
Så här gör du.
 
Äppelmos:
Skala äpplena och skär bort kärnhusen. Tärna fruktköttet och lägg i en kastrull tillsammans med vatten, vaniljstången och kanelstängerna. Koka upp och låt koka tills det är som en gröt. Låt svalna. Man kan ev. använda färdigköpt äppelmos.

Rostade havregryn:
Smält smöret. Häll i havregrynen och sockret. Rosta tills grynen är gyllenbruna. Ställ åt sidan och låt svalna

Vispa grädden och rör i vaniljfröna.

Lägg äpplemosen och havregrynen i flera lager i en skål. Dekorera med vispad grädde och chokladspån. 

MIDSOMMARSNITTAR.

Dekorativa små tilltugg eller förrätt vid en festligare tillställning.
 
KOKKENS SNITTAR.
 
Snittar med stenbitsrom
 
Det här behöver du.
 
1 skiva bröd
½ avokado
2 msk crème fraiche
25 - 75 gram stenbitsrom
Dill
 
Så här gö du.
 
Rosta brödet och skär det i 4 delar. Skiva avokadon och lägg skivorna på bröden. Lägg en klick crème fraiche ovanpå avokadon och därefter en klick stenbitsrom ovanpå crème fraichen. Dekorera med dill på toppen.

TOMATOS

Tomater i ugn är otroligt lättlagat och kräver endast få ingredienser och ändå smakar det fantastiskt.
 
KOKKENS TOMATER I UGN.
 
 
Det här behöver du.
 
5-6 stora röda tomater
Lite olivolja
2 tsk hackad färsk basilika
2 tsk hackad färsk rosmarin
Salt och peppar
 
Så här gör du.
 
Sätt ugnen på 180 grader. Tvätta tomaterna och skär ett kryss i toppen på varje tomat. Sätt ner tomaterna i en form med krysset uppåt. Häll lite olja över tomaterna och strö kryddorna på toppen.

Sätt in tomaterna i ugnen i ca 15 min, tills de börjar bli mjuka. 

Servera tomaterna som tillbehör eller som en egen förrätt.

GOTT BRÖD

Ett luftigt och gott bröd. Brödet smakar underbart och får en liten extra smak då det penslas med kaffe alldeles innan det gräddas.
 
KOKKENS GODA BRÖDBULLE.
 
Gott bröd
 
Det här behöver du.
 
50 g margarin
1 dl mjölk
3 dl vatten
50 g jäst
1 tsk salt
1 msk socker
2 ägg
900 g vetemjöl
Kaffe till pensling 
 
Så här gör du.
 
Smält smöret. Tillsätt mjölk och vatten och värm upp till ca 37 grader. Smula ner jästen. Häll i socker och salt. Ha i ägg och vetemjöl. Älta degen väl och låt så stå och jäsa i 30 min. 

Älta åter degen och forma den till en boll. Lägg ”bollen” mitt på en plåt med bakplåtspapper och låt den jäsa till dubbel storlek.

Pensla brödet med kaffe och ställ sedan in det i ugnen på 250 grader i ca 10 minuter. Sänk så temperaturen till 200 grader och baka brödet i ytterligare 30 min.

DRÖMMAR

Dina drömmars kaka - en saftig sockerkaka med täcke av kokos och farinsocker.
 
KOKKENS DRÖMKAKA.
 
 
 
 
Det här behöver du.
 
50g margarin
4-5 dl mjöl
3 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
3 ägg 
3 dl socker
2 dl vatten

Kokostäcke:
125g margarin
½ dl vatten
100g kokosmjöl
3 dl farinsocker
 
Så här gör du.
 
Vispa ägg och socker poröst. Smält smöret och tillsätt det. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Rör omväxlande ner mjöl och vatten i smeten. Häll smeten i en smord form och grädda den i 20 minuter på 200 grader. Använd ej varmluft. 

Häll ingredienserna till kokostäcket i en gryta och värm upp. Bre på massan över kakan när denna svalnat något. Låt stå några minuter innan servering. Eventuellt kan kakan stå ytterligare 5 minuter i ugnen när kokostäcket bretts på. 
 

STORA MELONER

Frisk och lätt vattenmelonsallad. Förutom vattenmelon innehåller salladen bland annat fetaost och rostade pumpakärnor.
 
KOKKENS MELONSALLAD.
 
 
 
Det här behöver du.
 
1/4 stor vattenmelon (eller ½ liten)
100 gram fetaost i tärningar
½ rödlök
50 gram pumpakärnor
Salt
 
Så här gör du.
 
Skrapa ur kärnorna och ta bort skalet på vattenmelonen och skär fruktköttet i små bitar. Finhacka rödlöken.

Rosta pumpakärnorna med lite salt i en torr stekpanna.

Blanda samman alla ingredienserna till salladen i en skål och servera.

MOUSSE

Denna tonfiskmousse tar ingen tid att tillaga och smakar helt fantastiskt. Ett extra plus är att den är fettsnål.
 
KOKKENS TONFISKMOUSSE.
 
 
 
Det här behöver du.
 
2 burkar tonfisk i vatten
2 dl kesella lätt
1 msk citronsaft 
½ tsk salt 
peppar
cherrytomater 
salladsblad
 
Så här gör du.
 
Mosa tonfisken med en gaffel och rör sedan ner kesellan, citronsaften, saltet och pepparn. Dekorera med tomater och liten sallad.

Servera med bröd.

OLIVER

Friterade, fyllda gröna oliver blir ett riktigt lyxigt snacks..

Se till att ha goda kvalitetsoliver men variera gärna fyllningen med chili, citron och pimento.
 
KOKKENS FRITERADE OLIVER.
 
 
Det här behöver du.
 
cirka 6 portioner
1 dl ströbröd (gärna hemgjort!)
1/2 dl finriven parmesan
1 ägg
1 dl vetemjöl
rikligt med frityrolja
200 g fyllda gröna oliver
 
 
Så här gör du.
 
1) Blanda ströbröd och parmesan i en djup skål. Häll mjölet i en annan skål och vispa försiktigt upp ägget med en gaffel i en tredje skål.

2) Värm upp frityrolja till cirka 180 grader i en kastrull med höga kanter. (Ha kastrullocket i närheten, och om oljan skulle fatta
eld – lägg genast locket på kastrullen och stäng av plattan. Och ha inte köksfläkten igång.) Använd kökstermometer för att kolla temperaturen. Lägg alternativt i en liten bit vitt bröd – när brödet blir gyllenbrunt på cirka 30 sekunder är temperaturen rätt.

3) Doppa oliverna i mjöl, i ägg och slutligen i ströbrödet. Fritera 6–8 oliver åt gången tills de är gyllenbruna. Låt svalna lite på dubbelt hushållspapper. Servera oliverna rumstempererade.
 
 
Så här serverar du.
 
Servera oliverna rumstempererade som tilltugg eller som en del av en charkbricka. 

JORDGUBBAR

Så enkelt och ändå så otroligt gott. I vår utgåva av jordgubbstrifle har vi varvat härliga färska jordgubbar med vaniljgrädde och lady fingers.
 

Jordgubbstrifle

 
 
Det här behöver du.
 
500 g färska jordgubbar
1/4 liter grädde
2 msk florsocker
1 tsk vaniljsocker
10-12 lady fingers (kex)
 
Så här gör du.
 
Vispa grädden och rör i vaniljsocker och florsocker. Skölj och skiva jordgubbarna (spara ev. några jordgubbar till att dekorera med).

Anrätta desserten genom att varva jordgubbar, grädde och kex i lager. Först ett lager jordgubbar så ett lager med sönder smulade lady fingers och sen ett lager grädde, upprepa. Pynta triflen med jordgubbar på toppen.

NÖFF NÖFF

En god och smakrik fläskfilégryta som inte tar så lång tid att tillaga. Serveras med pasta eller ris och en frisk grönsallad till.
 
KOKKENS FLÄSKFILEGRYTA.
 
Bildresultat för FLÄSKFILEGRYTA med championer
 
Det här behöver du.
 
1 fläskfilé
1/2 dl matlagningsgrädde
2 dl mjöl 
250 gram champinjoner
1 paket bacon
1 burk krossade tomater 
1 tsk Salt
1 tsk Peppar
Vitlökspulver
Paprikapulver
 
Så här gör du.
 
Blanda mjölet med saltet och pepparn. Skär fläskfilén i skivor och doppa skivorna i mjölblandningen. Stek baconen och därefter fläskfilén. Häll ned de krossade tomaterna och grädden i grytan. Tvätta champinjonerna och skär dessa i skivor för att sedan lägga ned dem i grytan. Häll i vitlökspulver, paprikapulver och ev. lite mer salt och peppar efter smak. 
Värm rätten ordentligt och servera sedan med ris eller pasta.

LASAGNE

En rätt för dig som tröttnat på den vanliga lasagnen. Köttfärsen har här bytts ut mot kyckling och curry ger rätten extra smak.
 
KOKKENS KYCKLINGLASAGNE.
 
 
 
Det här behöver du.
 

500 gram kyckling.
450 gram frusen spenat.
300 gram mornaysås.
3 tsk curry.
2 tsk chili.
2 tsk oregano.
1 burk hackade tomater.
1 stor lök.
¼ liter grädde.
Lasagneplattor.
Olivolja.
riven ost (efter smak).
Salt och peppar.
 
Så här gör du.
 
1. Hacka löken och stek den i lite olja tillsammans med curry, oregano och chili. Stoppa sedan ner kycklingen i pannan med löken och kryddorna, låt steka. 

2. Tillsätt de hackade tomaterna, grädden och halvdelen av mornaysåsen till kycklingen och låt koka i ca 15 min, smaka av med salt och peppar. Såsen får gärna vara lite stark då spenaten tar bort något av smaken.

3. Lägg nu samman lasagnen på följande sätt: Först ett lager med kycklingsås, spenat och mornaysås i en ugnsfast form, ovanpå detta läggs ett lager med lasagneplattor. Upprepa tills det inte ät något kvar. Till sist hälls den rivna osten på toppen, allt efter smak och behag.

4. Lasagnen gräddas mitt i ugnen på 180 grader i ca ½ timme. 

MUSSLOR OCH PASTA

Spagetti med venusmusslor eller spaghetti alle vongole som det heter på italienska är en mycket enkel men samtidigt väldigt god pastarätt.

Hur kan det inte bli gott med massor av vitlök, olivolja och persilja?
 

Spagetti med venusmusslor

 
 
Det här behöver du.
 
Venusmusslor
Spagetti
Vitt vin
Vitlöksklyfta
Finhackad persilja
Olivolja
Salt och peppar
 
 
Så här gör du.
 
Detta är ett av de mest kända italienska recepten. Jag älskar rätten och eftersom den är snabb att tillaga köper jag ofta vongole, venusmusslor, när jag hittar dem. Jag föredrar att laga musslorna in bianco, det vill säga utan tomater. Man sätter på spagetti och häller lite olivolja i en kastrull, hackar en vitlöksklyfta och låter den mjukna i oljan, häller på några matskedar vin, låter koka upp och slänger i musslorna. Rör runt, det tar bara några minuter så är det klart. Blanda med den färdigkokta heta spagettin, finhackad persilja, samt salt och peppar. /Hannu Sarenström
 
 

LATMANSPASTA

En riktigt billig maträtt men inte desto mindre god för det. Denna pastarätt innehåller spaghetti som serveras med en smakrik tomatsås.
 
KOKKENS ENKLA PASTARÄTT.
 
 
 
Det här behöver du.
 
3-5 vitlöksklyftor
Olivolja
en burk krossade tomater
Persilja
250 g spaghetti
Salt och peppar
 
Så här gör du.
 
1. Använd helst en wokpanna till denna rätt. Häll i en skvätt olja i pannan och värm upp. Samtidigt sätts pastan på, koka enligt anvisningen på förpackningen.

2. Finhacka vitlöken och lägg ber den i woken. När vitlöken börjar få färg så hälls de krossade tomaterna ner i pannan. Rör runt.

3. Hacka persiljan och ha ner den i tomatsåsen. Salta och peppra efter egen smak.

4. Häll av vattnet från den färdig kokta pastan och häll ner den i tomatsåsen. Rör runt ordentligt så att allt blandar sig.

Servera pastan varm och gärna med baguetter till och ev. lite riven parmesan.

TAPAS

God och mycket lättlagad tapasrätt med korv och inlagd gurka.
 
KOKKENS LÄTTA TAPAS.
 
Lätta tapas
 
Det här behöver du.
 
8 inlagda gurkor (små)
8 skivor italiensk korv
 
Så här gör du.
 
Vik en korvskiva en gång på mitten och veckla den runt en gurka. Sätt en tandpetare i för att hålla korven på plats. Upprepa med de resterande korvarna och gurkorna.

TORSKEN

Torskrygg som smälter i munnen serveras med en magisk beurre blanc sås och smörslungade bönor.
 

Torskrygg med beurre blanc och smörslungade bönor

Foto: Ulrika Ekblom
 
 
Det här behöver du.
 
4 portioner
600 g torskrygg
30 g salt per liter vatten 
4 vitpepparkorn
1 lagerblad
Smörslungade bönor: 
500 g edamamebönor med skida, tinade
100 g haricots verts
100 g sockerärtor
100 g sugar snaps
1 msk smör
salt
Beurre Blanc:
225 g osaltat smör, kylskåpskallt
1 schalottenlök
4 msk vitvinsvinäger
4 msk vitt vin
1 tsk pressad citronsaft
salt och vitpeppar
 
 
Så här gör du.
 
Koka upp vatten, salt, vitpepparkorn och lagerblad. Låt svalna. Skär
torsken i fyra bitar och lägg ner dem i lagen. Ställ in fisken i kylen och låt den rimmas i cirka 30 minuter. Då får den en jämnare sälta och fastare konsistens.

Tryck ut edamamebönorna ur skidan. Skär smöret till såsen i mindre bitar. Skala och finhacka schalottenlöken.
Låt lök, vinäger och vin koka upp i en kastrull och sedan sjuda
tills 1 ½ msk av vätskan återstår. Sänk värmen till lägsta och vispa ner smöret i omgångar. Såsen får inte koka för då kan den skära sig! Sila såsen genom en finmaskig sil. Smaka av med citronsaft, salt och peppar och håll den varm på svag värme.

Täck botten på en kastrull med vatten och placera en ånginsats i kastrullen. Koka upp vattnet, lägg i torsken och ånga den tills innertemperaturen är 52 grader (det tar 5–8 minuter beroende på fiskens tjocklek).

Blanchera bönorna under tiden – vaxbönor och haricots verts i
3–4 minuter och sockerärtor och sugar snaps i 2–3 minuter. Blanda
alla bönorna inklusive edamamebönorna med smöret. Smaka av med salt.
Servera torsken med beurre blanc och smörslungade bönor.
 
 
 
 

RABARBERTID

En fantastisk rabarberkaka med marängtäcke. Kakan har den perfekta kombinationen av sött och syrligt.
 
KOKKENS RABARBERKAKA.
 
 
 
Det här behöver du.
 
Deg:
175 g smör
150 g socker
2 msk vaniljsocker
1 kryddmått salt
3 äggulor
250 g vetemjöl
2,5 tsk bakpulver
1 dl mjölk

Maräng:
3 äggvitor
200 g socker
400 g rabarber
100 g valnötskärnor 

1 msk smör till att smörja formen
2 msk socker till att strö i formen 
 
Så här gör du.
 
Blanda smör, socker, vaniljsocker, salt och äggulor till en smet. Blanda vetemjöl och bakpulver i en skål och tillsätt sedan blandningen, lite åt gången, i smeten tillsammans med mjölken.

Smörj en kakform (ca 24x30x5 cm) med smör och strö ett tunt lager socker i. Häll ner smeten i formen och jämna till med en slickepott så smeten blir jämnt fördelad. 

Sätt ugnen på 200 grader och tillaga marängen medan ugnen blir varm.

Vispa äggvitor och socker till hårt skum. Skär toppen och botten av rabarbern och skölj dem noga. Torka av dem på hushållspapper innan de skärs i mindre bitar. Grovhacka valnötterna och vänd ner dem i marängen tillsammans med rabarberbitarna. 

Bredd försiktigt ut marängsmeten över kaksmeten och sätt in formen i ugnen i ca 40 min. Låt kakan svalna något innan servering. 

Servera gärna kakan med vaniljsås, grädde eller crème fraiche. 

ITALIAN MEATBALLS

Dessa köttbullar, eller mer korrekt, frikadeller är en riktigt rustik rätt.

Genom att koka köttbullarna i tomatsåsen får de en mycket god smak och dessutom spar man på disken.

Köttbullarna serveras med bröd, riven parmesan.
 

Stora köttbullar med tomatsås och bönor

 
Det här behöver du.
 
4 portioner
Tomatsås:
2 stjälkar blekselleri 
2 morötter
1 1/2 stor gul lök
2-3 vitlöksklyftor
cirka 1/2 urkärnad chili
olivolja
2 burkar krossade tomater (à 400 g)
1 tsk strösocker
salt och svartpeppar
Köttbullar:
1/2 gul lök
olivolja
500 g blandfärs
1 vitlöksklyfta
1 tsk fint havssalt
1/3 nymald svartpeppar
1 burk stora vita bönor (ca 400 g)
1-1/2 dl strimlad basilika
riven parmesan
Till servering:
rustikt bröd
 
 
Så här gör du.
 
1) Strimla sellerin. Finhacka morot, lök, vitlök och chili. Hetta upp en stor stekpanna eller kastrull med rikligt med olivolja och fräs lök, vitlök och chili tills löken är mjuk. Tillsätt selleri och morot och fortsätt att fräsa en kort stund. Rör ner krossade tomater samt socker och koka upp. Låt puttra under lock i cirka 10 minuter, rör om då och då. Krydda med salt och peppar.

2) Hacka löken till köttbullarna och fräs den mjuk i lite olja.
Låt löken svalna lite och blanda sedan samman med färs och kryddor
till en slät smet i en bunke.

3) Forma smeten till lite större köttbullar, lägg ner dem i tomatsåsen
och se till så att de täcks av såsen. Låt koka under lock på
medelvärme i cirka 10 minuter eller tills köttbullarna är helt genomkokta. Lägg ner bönorna i grytan och låt dem koka med de
sista 3–4 minuterna. Vänd ner strimlad basilika och smaka av
med parmesan, salt och peppar.
Toppa med ytterligare parmesan och servera tillsammans med bröd.
 

 


RSS 2.0