SNART NYÅR

KOKKENS HUMMER OCH ÄPPELSILL
4 st Inlagd sillfilé
1 st Äpple
1 st Rödlök
2 msk Hummerfond
1 dl Majonnäs
0,5 dl Creme Fraiche
0 Salt & peppar
Gör så här
1.Skär sillfiléerna i lagom stora bitar.
2.Skala rödlöken och tärna både lök och äpple.
3.Blanda majonnäs, creme fraiche och fond.
4.Vänd ner sill, lök och äpple.
5.Smaksätt med salt och peppar.
6.Garnera gärna med rödlök och äpple.

HUSKUR INFÖR JULEN

För att slippa bli förkyld så gör denna huskur.
En vecka kvar till julafton, förkylningsvirusen sprids ohämmat i julrushen och så vaknar man med begynnande halsont och huvudvärk. Vad gör man? Jo sätter in alla tillåtna och "otillåtna" vapen man bara kan ta till - kolloidalt silver, vitamin C/D och multivitaminer i doser som skulle få vilken handläggare på Livsmedelsverket som helst att ramla av stolen... Acai juice, Kakao med ORAC värden på 100 000, kokosolja och inte minst colostrum. För säkerhets skull tar jag även till det ultimata supervapnet som, enligt en bekant nyligen berättade, ska hjälpa mot alla slags parasiter, bakterier och virus: Med risk för fängelse lägger jag här ut det hemliga receptet:

1 liter vatten
1 stjärnanis
1 lagerblad
5 kryddnejlikor

Koka upp och koka i 3 minuter. Stäng av plattan och häll i 1 msk riven färsk ingefära och låt kallna. Drick en halv liter om dagen!

Har du själv tips på huskurer som kan rädda julen? Skriv om dem här!
 
KOKKENS HUSKUR.
1 liter vatten
1 stjärnanis
1 lagerblad
5 kryddnejlikor

Koka upp och koka i 3 minuter. Stäng av plattan och häll i 1 msk riven färsk ingefära och låt kallna. Drick en halv liter om dagen!
Tips, dekorera med citronmeliss, skivade citroner och is.

SILL TILL JULBORDET

 
KOKKENS LYXIGA JULSILL
1 burk 5-minuterssill i bitar (420 g)
2 kalla hårdkokta ägg
1 dl matyoghurt
1/2 dl majonnäs, gärna hemgjord
1 1/2 dl grovriven Västerbottensost
2 tsk dijonsenap
1/2–1 krm kajennpeppar
salt
1/2 dl hackad dill

Beskrivning

Låt sillen rinna av, skala äggen och skär i bitar. Blanda matyoghurt, majonnäs och
Västerbottensost.

Rör ner senap och kajennpeppar i blandningen. Smaka av med salt. Vänd ner sill och ägg.
Garnera med dill. Låt stå en stund före servering.

Serveras med fördel på en bit tunnbröd.

VÅGADE JULKÖTTBULLAR

 
KOKKENS JULKÖTTBULLAR
1 gul lök
1 dl ströbröd
1 1/2 dl julmust
800 g nötfärs
1 dl grädde
1 ägg
1-2 tsk salt
1 tsk malen svartpeppar
2 krm malen kryddnejlika
smör till stekning
 
Hacka löken fint och bryn den lätt ien stekpanna med smör.
Blanda ströbröd och julmust och låt den svälla i 10 minuter.
Blanda färsen med grädde, ägg och kryddor ien en bunke.
Blanda sedan ner löken och ströbrödsblandningen.
Forma köttbullar och stek i medelhög värme.
 

JULGODIS

 
KOKKENS SMÖRKOLA
Det här behöver du:

100 g smör
2 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl mörk sirap
1 tsk vaniljsocker

Flingsalt

Gör såhär:

Smält smöret i en tjockbottnad vid kastrull. Tillsätt grädde, socker, sirap och vanilj. Koka utan lock, rör om då och då tills termometern visar 124° eller när smeten håller kulprovet. Häll några droppar av smeten i iskallt vatten och rulla till en seg och fast kula. Koktid 15 – 30 min. Häll smeten på en oljad plåt eller med smörpapper under i en form ca 20* 30 cm, när smeten stelnat lite strö över lite flingsalt. Låt svalna och klipp i valfria bitar. Förvaras kallt.


JULEMAT PÅ NORSKA

 
LUTFISK PÅ NORSKA
3 kg  Lutfisk
3 msk salt
300 g ärtor, djupfrysta
1 msk smör
100 g bacon
salt och peppar
GÖR SÅ HÄR
  • Lutfisk avger mycket vätska och därför är det inte nödvändigt att koka den i vatten.Ett råd är således att koka lutfisken utan vatten i ugnspanna.
  • Sätt ugnen på 200 grader.
  • Lägg fisken i en ugnspanna eller värmetåligt fat med skinnsidan ner. Strö salt över lutfisken och täck med lock eller ugnsfolie.
  • Låt fisken stå i ugnen i cirka 40 minuter. (För mindre än 3 kg lutfisk tar det mindre tid.)
  • Lutfisken blir extra fast om den saltas några timmar före tillagning och sedan sköljs i kallt vatten. Vid själva tillagningen behövs då inget salt.
  • Skär baconet i små tärningar och knaperstek dem i en stekpanna. 
  • Mixa de kokta ärtorna till en puré. Tillsätt smör och smaksätt med salt.  

RSS 2.0