SNART NYÅR

                           

Idag börjar försäljning av raketer till nyår.
Här i Hudik har hälften av de butiker, som sålde ifjol, sagt nej till att sälja.
Man tänker på vår när miljö, det tyker jag är jätte bra gjort av dem.
Här kommer några tips och råd varför vi inte ska köpa och låta proffsen där våra kommuner har eget nyårsfirande.

: För att få alla dessa färger så använder man tungmetaller.
Dessa sprids ut över våra marker.
Som sedan hamnar i våra vattendrag, till föda för fiskar, som sedan hamnar på våra bord.
Vilda och tama djur som äter av grödor, som också hamnar på våra bord.
Bär, frukter och svampar, som vi plockar och tillreder.
Alla vet att tungmetaller inte är bra i naturen.

2: Ljudnivåer, dessa skrämmer våra hundar,
men jag säger att de skrämmer inte bara våra hundar.
Jag kan se på mina katter, de springer och gömmer sig under sängen.
Då måste det gälla alla våra tama och vilda djur.

3: Den mänskliga faktorn, med följd av skador i händer och ansikten.
Låter minderåriga smälla av. MAn är berusad när man håller på.
Då tror man att man har läget under kontroll, med följd av skdor och bränder.

De här argumenten hoppas att de håller, för jag kommer inte köpa några raketer.
Låt proffsen hålla på, inga amatörer, det kan ju hända en olycka.

FAVORIT I REPRIS




Jag undrar om ni har lite rester kavr, då kan ni ju göra denna trevliga och juliga pytt.

Julig pytt

Det här behöver du.
Skinka
Köttbullar
Prinskorv
Kött från revbenspjällen eller dylikt
Purjolök
Rödlök
Salt
Malen kryddpeppar
Gurkmeja
Smör
Vetemjöl
Grädde

Skär alla saker i små lagoma bitar.
Hetta upp en stekpanna med höga kanter, gärna om du har gjutjärnspanna.
Lägg i smöret och tillsätt löken, låt den fräsa lite grann.
Till sätt resten och fräs ihop allt.
Krydda och rör om.
Dutta på med lite vatemjöl, blanda ordentligt.
Häll på grädde, lite i taget tills du får en lagom stuvning.
Smaka av, och krydda mer om det behövs.
Gurkmejan ger en gulaktig färg, så att det ser ut som du använt saffran.
Servera med Stekt ägg och rödbetor.

DAGENS JULRIM

            

Här kommer några sista julrim inför morgondagen.
Nu är det slut rimmat för iår.
Hoppas ni har haft nytta av dessa rim.

Underklader

Visst låter det vackert:
snön ligger vit på taken
men vad hjälper det
när man fryser om baken

Här är nått sonm värmer
innanför den är toppen
snyggt, frächt och skön
allra närmast inpå kroppen

Tröja

En passande klapp
är en viktig affär
så i detta fall
har jag tänkt så här

Färgen rätt
storleken okej
men nummer ett:
snygg på dig


ANNORLUNDA JANSSON

Testa denna variant på jansson

Rotsaksfrestelse

500 g mjölig potatis
1 morot
1 bit kålrot
1 bit rotselleri
1 rödlök
salt

Till lagen
3 msk hackad gräslök
1 vitlöksklyfta
4 msk rökt kaviar
150 g ansjovisfiléer med spad
5 dl grädde
2 msk ströbröd
smör

Skala potais och rotfrukter.
Strimla var rotsak för sig.
Strimlor av kålrot och rotselleri bör förkokas i några minuter i lätt saltat vatten.
Hacka födlöken.
Blanda allt i en bunke ordfentligt.
Lägg därefter i en smord ugns fast form.
Blanda gräslök, kaviar, ansjovis med  spad ochvitlök i en matberedare.
Kör allt till en slät vätska.
Blanda ner grädden.
Slå gräddblandningen över rotsakerna och strö över ströbrödet.
Klicka på lite smör.
Grädda i ugn i 35 -40 minuter i 200 grader.

DET SNÖAR FORTFARANDE

        

Detta kort är taget idag från min balkong, och det har snöat hela tiden sen igår morse
och vi har ungefär 50 - 60 cm snö.
Därför kommer här ett recept på vit tryffel.

Tryffel

 Ingredienser
225 g mörk choklad
1 1/2 dl vispgrädde
1 3/4 dl Dansukker Rörsocker Flor

 Smaksättning
1 ask violtabletter eller
10 turkisk peppar eller
15 svartpepparkorn

 Att doppa i
200 g mörk choklad

 Garnering
färgat pärlsocker eller
flingsalt eller
riven choklad 

 Lägg grädden och en av smaksättningarna i en rostfri kastrull och koka upp. Sjud därefter under lock i 10 minuter. Tillsätt chokladen och rör tills chokladen smält och blandningen är slät. Låt svalna till rumstemperatur. Blanda i florsockret. Rör tills massan är slät. Täck över och ställ svalt i 2 timmar. Smält chokladen över vattenbad. Forma till bollar som doppas i den smälta chokladen. Strö på lite färgat pärlsocker, flingsalt eller riven choklad. Förvaras svalt.

Fler tips finns under denna månad och i arkivet december 2008


FJÄRDE ADVENT

        

Nu är det inte långt kvar till julafton.
Nu är väl de sista förbredelserna snart klara, hoppas jag.
Men som vanligt när dagen kommer, så upptäcker att man har glömt den och den saken.
Men ta det lungt, stressa inte, för då spricker allt.

Här kommer en annorlunda rödbetssallad

4 dl kokta gröna linser
2 dl inlagda rödbetor, hackade
1 dl purjolök, finstrimlad
11/2 dl fin hackad dill
1 msk rapsolja
2 krm salt
1 krm mald svartpeppar

Blanda allt och lägg ien skål och förvara i kylskåp


FROSTADE FRUKTER

                 

Frostade frukter. Att frosta frukter går ut på att få dem att se ut som om de har frost, fast att det egentligen är socker och äggvita. Välj frukter som man inte behöver skala för att äta ex äpplen och päron och undvik ex. clementiner. Självklart kan man äta den frostade frukten också. Men ligger de för länge gör de kanske mest glädje som prydnad.

Ingredienser till Frostade frukter:

  • 10 blandade frukter av äpplen, päron eller liknande
  • 3 äggvitor
  • 3 dl florsocker

Skölj frukterna och torka dem med en handduk. Vispa ihop äggvitan. Lägg frukterna på ett galler med en tidning under och pensla dem med äggvitan. Sikta florsocker över, vänd försiktig och sikta runt om. Låt torka. Klart.


JANSSON FRESTELSE PÅ ETT ANNAT SÄTT

Pröva nogåt nytt, testa detta experiment.
En annorlund version på Janssons Frestelse

Örtig Janssons Frestelse

Ingredienser
1 st lök, liten gul
1 msk smör
800 g potatis
1 burk ansjovisfiléer, (125 g)
3 dl vispgrädde

Örtströbröd:

4 st bröd, (ca 120 g) mörkt, fryst, i skivor
2 st persilja, kvistar
2 st dillkvistar
2 st dragon, färska kvistar
25 g smör, kallt
Ingredienser

Tillagning

Örttäcket ger den smakrika klassikern en ny dimension
1. Sätt ugnen på 200°. Skala och skiva löken. Fräs den mjuk i smör. Låt svalna. Skala och strimla potatisen. Varva potatis, lök och avrunna ansjovisfiléer i en ugnssäker form. Häll över ansjovisspad och grädde.
2. Skär det frysta brödet i mindre bitar. Lägg det i en matberedare tillsammans med bladen av örterna och mixa till ett fint ströbröd.
3. Strö örtströbrödet över frestelsen och hyvla över smöret med en osthyvel. Grädda i nedre delen av ugnen ca 45 min, tills potatisen känns mjuk. Täck ev med aluminiumfolie om den börjar bli för mörk.

DAGENS JULRIM

         

Vad det komm ned snö igår, ungefär en halv meter har vi nu.
Och det får mig att rimma lite grann.
Här kommer det två till

Smink
Får ansiktet att vakna
lyfter fram det fina
med mod att ta för sig
får den dig att skina

Bok
Högt för andra
eller tyst på egen hand
fångas du av orden
får kanske blodad tand
 mer finns under denna månad och i arkivet december 2008.

SMARRIG JUL EFTERRÄTT

Idag bjuder vi på något smaskigt i vinterkylan och all den snö som har kommit ner



Pepparkakscheesecake med apelsin 12 bitar
30 pepparkakor
100 g mjölkfritt margarin

2 pkt tofuline färskost naturell
1 dl havregrädde
2 dl gelésocker
1 msk finrivet apelsinskal
2 msk pressad apelsinsaft
skivad apelsin till garnering

Sätt ugnen på 175 grader. Smält margarinet. Krossa pepparkakorna för hand eller i en matberedare. Blanda det smälta margarinet med de krossade pepparkakorna och tryck ut blandningen i en form med avtagbara kanter (24 cm i diameter). Grädda mitt i ugnen ca 7 minuter. Koka upp grädde och gelésocker och låt det koka en halv minut. Rör sedan osten smidig och blanda den tillsammans med gelésockersblandningen. Tillsätt apelsinskal och apelsinsaft och rör om. Lägg fyllningen i formen och ställ cheesecaken kallt för att stelna. Garnera cheesecaken med skivad apelsin vid servering.

DAGENS JULRIM

            


Det snöar sen igår kväll och det har kommit ca. 20 - 25 cm snö.
Vad glad  jag blir, så det blir flera julklappar att köpa och mera rim.
Så idag bjuder jag på två.

Makeup
Denna klapp får dig
Att glittra lite mera
och vips så får du blickar
ifrån ännu flera

Bok
En minut över
eller en dag i sträck
ett muntert skratt
eller en panna i veck

Flera rim finns under arkiv december 2008 och under denna månad.

PIMP MY MUFFINS

                  
Ni som har MTV, har säkert sett programet " Pimp my car".
Programet där man gör om din skrotbil till stans häftigaste.
Här gör vi om våra muffins.

                  

Julmuffins med glögg-glasyr.


 

12 st (stora)
Ingredienser:
200 g margarin eller smör
1 påse saffran, 0.5 g
2 ägg
3 dl socker
2 tsk bakpulver
1 ½ dl mjölk
4 dl vetemjöl
1 dl russin

Glasyr:

50 g smör eller margarin
4 dl florsocker med chokladsmak
3 msk glögg

1. Smält matfettet och låt det svalna. Smörj och bröa en rund form, ca 24 cm i diameter.
2. Stöt saffranet, gärna tillsammans med lite socker, i en mortel. Det gör att saffranet blir mer finfördelat, men har man ingen mortel så kan man strunta i det.
3. Vispa ägg och socker så det blir vitt och poröst.
4. Vispa ner saffran, bakpulver och mjölk.
5. Tillsätt och sist vetemjöl och det smälta matfettet och rör till en jämn smet.
6. Blanda ner russinen i smeten.
7. Fördela smeten i 12 stora muffinsformar eller flera mindre och grädda i 200 grader i ca 15-20 minuter.
8. Låt muffinsen svalna.
9. Gör glasyren: smält matfettet och blanda med florsocker och glögg.
10. När muffinsen svalnat, bred på glasyren.


TREDJE ADVENT

        

Idag är det tredje advent och Lucia.
Om ni inte har haft besök av Lucia idag.
Och ni är i närheten av Glada Hudik.
Då kan ni komma till Glysis ikväll kl 19:00
Då kommer Lucia dit och uppträder tillsammans med Strands konståkare och HHC:s Björnliga.
Den stora Händelsen under akten är när Lucian kommer in ridandes på världens bästa travhäst.
JÄRVSÖFAKS med sina 200 segrar
Fri entré.

Och nu till dagens tips.
Något gott till laxen.

Söt pepparrotsyoghurt.

3 dl turkisk yoghurt
3 msk riven pepparrot
1/2 dl äppelmos
1 st citron, rivet skal och saft
3 msk lönnsirap

Blanda allt.
Smaka av med salt och peppar och eventuellt mera citrosaft.

Ingefärsmajonäs.

1 lime, rivet skal och saft
2 msk japansk soya
1 tsk riven ingefära
1 stälk salladslök, skivad
2 dl majonäs.

Bland limesaften och skalet med soyan.
Blanda i resten.
Smaka av med svartpeppar.

DAGENS JULRIM

             
Här sitter jag framför datorn och hittar på lite julrim.
Här kommer en på en leksak.

Så ibland kan man tröttna
på när andra har kul
och vad är då bättre
än lite action till jul

Mer rim finns under december 2008

JULFRUKOST

                      

Tänk att vakna till något gott som luktar.Nybakade scones.
Men det är något fel det luktar inte som scones!
Vad kan det vara?
Följ detta juliga recept på scones.

Julscones.

8 dl vetemjöl
1 tsk salt
4 tsk bakpulver
100 g smör
3 dl filmjölk
ett paket saffran
en handfull pistagenötter
svarta sesamfrön till garnerinng
Sätt ugnen på225 grader.
Krossa saffran med lite salt i en mortel.
Blanda mjöl,saffran, salt och bakpulver i en bunke.
Fördela fettet i mjölet med fingertopparna till en grynig massa.
Tillsätt filmjölken och arbeta snabbt ihop till en deg.
Häll i de hackade pistagenötterna.
Dela degen i 8 bitar och lägg på en plåt med smörpapper.
Strö över sesamfröna.
Grädda i ugnen i 12 - 15 minuter.

JULENS BÄSTA SILL

Nu är det dags att förbereda alla sillinläggningar.
Här kommer några förslag på det.

Snabbinlagd sill med apelsin.

5 filéer färdiginlagd löksill
Till lagen
2 dl strösocker
1 dl ättika 12%
1 dl vatten
10 kryddpepparkorn
1 rödlök
1 morot
 1 lagerblad
Till apelsinsmaksättningen
det yttersta av det gula från en halv apelsin
4 msk socker
1 dl vatten

Här vill vi få fram smaken av hemlagad sill.
Koka pp vatten, ättika och socker.
Låt blandningen svalna
Vill man ge sillen en smakbrytning med apelsin.
Tar man det yttersta av skalet och finstrimlar det.
Koka strimlorna i vatten smaksatt med socker i 5 minuter.
Sila bort vätskan.
Skör löksillen i bitar.
Varva med med grovt stötta kryddpepparkorn, lök, morot, lagerblad och apelsinstrimlor.
Slå på lagen.
Låt stå ett dygn.

Senapssill

5 filéer färdig inlagd löksill
Till marinaden
3 msk socker
1 dl hackad dill
2 msk ljus fransk senap
1 dl vanlig senap
1 1/2 dl majonäs
1 1/2 dl creme fraiché
2 msk vinäger

Bland socker och hälften av dillen i en bunke, på detta sätt får man fram dillsmaken bättre.
Blanda i senapen.
Rör samman senap med majonäs och creme fraiché.
Blanda ner vinäger och resten av dillen.
Skär sillen i bitar och vänd ner dem.
Låt stå några timmar för att få fram bästa smaken.

Fler tips finns i arkivet december 2008.

PASTA MED JULSMAK

En enkel liten lunch tips, som går fort att göra.
Kardemumman ger lite tankar till julen.

Pasta med rimmadfläsk och äpple.

400 g rimmat fläsk
2 gula lökar
3 syrliga äpplen
smör
2 dl grädde
1/2 tsk kardemumma
salt och peppar

Att äta till
500g färsk pasta
blandae blad

Skala och skär lökarna i klyftor.
Kärna ur och skär äpplena i klyftor.
Skär fläsket i bitar.
Stek bitarna i lite smör.
Ta upp fläsket.
Lägg i mer smör.
Stek löken i några minuter på medelvärme.
Tillsätt äpplena och vänd runt blandningen någon minut.
Slå på grädde och låt allt sjud samman på mycket svag värme ett par minuter.
Lägg i fläsket.
Krydda med kardemumma, salt och peppar
Lägg upp nykokt pasta och garnera medblandade blad.

JULPOTPURRI

Skapa din personliga doftupplevelser i jul genom att blanda till ett eget potpurri.
Skiva citrusfrukter och torka i 70 grader ett par timmar.
Blanda med julens kryddor som kanelstång, stjärnanis, kryddnejlika och lite torkad chili.
Lägg upp i en skål eller fyll en påse och ge bort i present.

EN GRÖN JUL


Gå in på www.ettklickforskogen.se
och hjälp till och rädda våra gammla skogar.

DAGENS JULRIM

                   

Har ni handlat någon leksak i år till någon?
Och inte kommer på vad du ska dikta ihop?
Så hr kommer en.
'Visst är tålamod bra
men i längden rätt segt
sitta still och vara tyst
när du kunde ha lekt.

ANDRA ADVENT

                      
Idag är det andra advent.
Då bjuder vi på

Varm julcider

1 apelsin, skivad
1 citron, skivad
1 1/2 l äppelcider
1/2 dl socker
4 stjärnanis
1 påse glöggkryddor

Garnering
Kaneltänger
citrusskivor
och några av kryddorna

Blanda apelsin, citron, cider, socker, stjärnanis och glöggkryddorna i en kastrull.
Värm upp långsamt, koka inte.
Sänk värmen och sjud i 5 minuter.
Häll genom finmaskig sil och i muggar och garnera.

JULGODIS

godis och jul, det hör liksom ihop på nått sätt.
Här kommer en liten lyxig sak

Chokladtryffel med krokant.

Krokant
1 1/2 dl strösocker
1 dl hasselnötter

Tryffelsmet
250 g mörkblockchoklad
2 msk smör
2 msk grädde
3 msk starkt kaffe
1 1/2 dl florsocker

Garnering
100 g mörk choklad smält

Smält sockret på mellanvärme i en torr panna.
Rör omförst då sockrethar smält.
tag värmen när den har fått gyllenbrunfärg.
Blanda ner nötterna.
Häll blandningen på bakplåtspapper och låt svalna helt.
Bryt ner den och mixa den till pulverform.
Smält choklad och smör i ett vattenbad.
Blanda ner grädde och kaffe.
Sikta ner florsocker och krokanten.
Spar lite av krokanten till dekoration.
Rör om ordentligt och ställ i kylen i ca. 20 minuter.
Forma små kulor och doppa den i choklad, som du har smält i vattenbad.
Garnera lite gran med krokant på toppen.
Förvara den svalt.

DAGENS JULRIM

            

Att vara klurig och hitta på nått som är bra, det är svårt.
Men här kommer en till på parfym

Ett minne från en dag
en frisk fläkt av behag
altt ryms i den här
i en doft du håller kär

Som ni vet så finns det mer rim och annat smått och gott i arkivet december 2008.

SLUTA STRESSA

Varför som alltid vid jul, så stressar man för att hinna bli klar.
Man börjar ofta dagen innan.
Nu är det slut med det om man följer mitt råd, BÖRJA NU!!!!
Att för4bereda julen, man kan ju frysa in det mesta och ta fram lagom till jul.
Här kommer ett recept på julköttbullar.

Kryddiga julköttbullar.

500 g blandfärs
2 msk veteströ
2msk vatten
1 tsk konc. kalvfond
1 ägg
1 dl grädde
1 fin hackad gul lök
salt och kryddpeppar
smör

Blanda ströet, vatten och kalvfond i en skål.
Låt blandningen stå och svälla i 5 minuter.
Rör om då och då.
Finhacka löken och fräs det lite grann, inte så den blir stekt, bara glansig.
Blanda ner löken, köttfärs, ägg och grädde i ströblandningen.
Arbeta smeten sakta tills den blir smidig och lätt att forma.
Smaka av med salt och malen kryddpeppar.
Forma till små köttbullar och stek dem gyllenbruna i smör.
Ruska panna lite då och då.
Lägg inte i för många åt gången.
Ett enkelt tips om man inte vill forma med händerna så mycket.
Lägg smeten i en plastpåse och klip i ena hörnan och spritsa ut.

DAGENS JULRIM

               
Här sitter jag och försöker att komma på klyftiga julrim.
Här kommer ett på parfym.

Apelsinblom, kaprifol
kanske citrus och viol
jasmin ochrosa bär
vad döljer sig här

Vill ni ha mer rim så finns det i arkivet december 2008

ISCHOKLAD

En av julensgodis är ju ischoklade.
Enkel att göra.
MAn kan byta ut blockchokladen, till den blockchoklad man vill andvända, vit, mörk, ljus eller smaksatt.    





                             


Ingredienser

 225 g blockchoklad
 200 g kokosfett
russin
nötter
syltat apelsinskal

Gör så här

1. Smält choklad och kokosfett i en kastrull på lägsta värme eller lägg det i en skål i mikron på låg värme. Rör ihop väl.

2. Blanda ner russin, nötter eller apelsinskal och skeda över smeten i pappersformar. Ställ i kylen.


RSS 2.0