GNOCCHI

Gnocchi – den italienska "potatispastan" är enkel att göra själv och dessutom riktigt billig. Servera den med en god och enkel tomatsås.
 
GNOCCHI MED TOMATSÅS
 
 
 
 
Det här behöver du.

600 g potatis av mjölig sort
ca 2 dl vetemjöl, ca 120 g
1 ägg
½ tsk salt

Tomatsås
2 vitlöksklyftor
3 msk olivolja
1 burk körsbärstomater,
400 g
½ kruka basilika
salt och svartpeppar

Tillbehör
riven parmesanost
basilikablad
olivolja

Så här gör du.

1. Koka potatisen oskalad. Det är viktigt för att potatisstärkelsen ska vara kvar. Skala den sedan medan den är varm. Lägg den gärna i en handduk så bränner du dig inte.

2. Häll ut mjölet på bordet. Pressa den nykokta potatisen direkt över mjölet. Gör en liten fördjupning och tillsätt ägg och salt.

 

3. Arbeta ihop till en mjuk deg. Tillsätt mer mjöl om det behövs, men ta bara så mycket att det inte klibbar. Mjölmängden kan bero på vilken potatissort du använder.

4. Dela degen i bitar och rul­la ut i stänger ungefär lika tjocka som varmkorv.

 

5. Skär dem snabbt i 2 cm stora bitar. Lägg dem efter hand på mjölad handduk. Se till att de inte ligger på varand­ra och klistrar ihop.

6. Tomatsås: Skala vitlöksklyftorna och hacka dem fint. Fräs dem i olivoljan. Tillsätt tomaterna och låt sjuda utan lock några minuter. Spara några basilikablad och grovhacka resten av bladen, blanda ner hacket i tomaterna. Smaka av med salt och peppar. Koka lite gnocchi i taget i rikligt med saltat vatten. De är färdiga när de flyter upp och det tar bara några minuter. Ta upp med hålslev och låt dem rinna av. Vänd sedan ner dem försiktigt i tomatsåsen.

 

7. Servera gnocchin med de sparade basilikabladen och lite nyriven parmesan på toppen.


RAGU

Denna oxsvansragu är en otroligt enkel rätt att laga men den tar lite tid. Billig och god mat som även är perfekt att lägga i matlådan. Passa på att laga denna ragu innan sommarmaten gör sitt intåg på riktigt.
 
KOKKENS OXSVANSRAGU MÄ PÄRMOS.
 
 
Det här behöver du.

1,5-2 kg oxsvans
3 dl vetemjöl
2 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 stjälkar selleri
2 morötter
2 lagerblad
1 msk tomatpuré
2 tsk rökt paprikapulver (kan uteslutas)
2,5 dl rött vin
2 dl köttbuljong
1 tsk timjan
4 kvistar rosmarin
salt och nymald svartpeppar
olivolja

Potatismos
1 kg potatis mjölig
2,3 dl grädde
100-150 g smör
salt och vitpeppar

 

Så här gör du.

Torka av köttet och rulla bitarna i vetemjöl.
Grovhacka grönsakerna och fräs dem mjuka i en stor gryta.
Salta, peppra och krydda eventuellt med paprikapulvret.
Slå på vinet och buljongen, addera lagerblad, tomatpuré, Koka upp låt puttra under lock i ca fem timmar, rör om då och då. Köttet ska lätt falla av benet när man drar i det med en gaffel, då är ragun klar.

Potatismoset:
Skala och hacka potatisen i grova bitar koka dem mjuka i saltat vatten. Häll av vattnet mosa potatis med en potatisstöt. Tillsätt grädde och smör, här får du själv välja hur mycket du vill ha och vilken konsistens, gör det på den avslagna spisplattan så går det lättare. Det går bra att byta ut en del av grädden mot mjölk men det blir inte lika smaskigt.  Vispa moset luftigt smaka av med salt och vitpeppar.


MOROT

Recept på morotskaka med glasyr och helt utan smör.
 
KOKKENS MOROTSKAKA
 
Morotskaka med glasyr
 
Det här behöver du.
5 dl farinsocker
2 ägg
4 morötter
4,2 dl vetemjöl
½ tsk salt
2 tsk kanel
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 tsk citronskal
 
Så här gör du.
Riv morötterna på ett rivjärn eller i en matberedare. Riv även skalet av citronen. Blanda de torra ingredienserna. Vispa ägg och socker poröst. Rör ner de rivna morötterna i sockerblandningen. Tillsätt sedan de torra ingredienserna, och var noga med att inte rör för mycket. Smörj en kakform med löstagbar botten. Häll i smeten i formen och grädda i 50-60 minuter i 175 grader. Ta ut kakan och låt den svalna medan glasyren förbereds. 

Häll florsocker i en skål och rör ner kokande vatten samt saften från en citron. Glasyren ska vara tjock, så reglera konsistensen med mer socker eller mer vatten. När kakan svalnat är det bara att bre på ett tjockt lager glasyr. Börja i mitten och bre ut över kanterna. 

VATTEN

Frisk och lätt vattenmelonsallad. Förutom vattenmelon innehåller salladen bland annat fetaost och rostade pumpakärnor.
 
VATTENMELONSALLAD
 
Vattenmelonsallad
 
Det här behöver du.
1/4 stor vattenmelon (eller ½ liten)
100 gram fetaost i tärningar
½ rödlök
50 gram pumpakärnor
Salt
 
Så här gör du.
Skrapa ur kärnorna och ta bort skalet på vattenmelonen och skär fruktköttet i små bitar. Finhacka rödlöken.

Rosta pumpakärnorna med lite salt i en torr stekpanna.

Blanda samman alla ingredienserna till salladen i en skål och servera.

LASAGNE

En laxlasagne med massor av smaker. Lasagnen är uppbyggd med tre olika lager: lax, tomatsås och spenat.
 
LAXLASAGNE
 
Laxlasagne
 
Det här behöver du.
950 gram laks (utan skinn).
4 msk citronsaft 
1 kilo spenat
4 schalottenlök
1 dl. vitvin 
450 gram mascarpone 
Lite muskot
2 burkar krossade tomater 
3 vitlöksklyftor 
Lite chili
¾ tsk spiskummin
6 stjälkar färsk organo
1 dl. matlagningsgrädde
300 gram parmesanost

250 gram fullkornslasangeplattor
Olivolja
Salt och peppar
 
Så här gör du.
I lasangen är det 3 olika lager som förbereds var och en för sig. Ett laxlager, ett spenatlager och ett tomatlager.

Laxlagret:
Skär laxen i små bitar och lägg dem i en skål. Häll 4 msk citron över fisken och en liten nypa salt. 


Spenatlagret:
Hacka schalottenlök och stek i en stekpanna med lite olja. Tillsätt spenaten och värm upp, tills spenaten är helt upptinad. Häll i vinet och låt koka så att alkoholen förångas. Tillsätt till sist mascarpone, muskot, salt och peppar.

Tomatlagret:
Stek vitlök, chili och spiskummin i lite olja. Häll i hackade tomater, oregano, salt och peppar. Till sist tillsätts grädden.


Häll bort ev. överskott av citronsaft från laxen. Klä en ugnsfastform med bakplåtspapper och lägg ett lager lasagneplattor i botten. Fördela ett lager lax ovanpå plattorna, så ett lager spenat och tillsist ett lager tomatsås. Strö med parmesan. Upprepa 2 ggr till (dvs. det ska vara ca 1/3 av laxen, spenaten och tomaten per omgång). Kom ihåg lasagneplattor mellan varje omgång.

Strö resterande parmesanost på toppen. 

Ställ in formen i ugnen på 200 grader i 30-45 min. Strö lite chili på toppen när osten smält.

RABARBER

Kombinationen av syrliga rabarber, knastriga mandlar och fetaost är underbar. Passar som tillbehör till de flesta.
 
RABARBERSALLAD
 
Sallad med rabarber
 
Det här behöver du.
50 g mandlar
3 rabarber
100 g rörsocker
100 g blandad sallad
1 rödlök
50 g fetaost
Timjan
 
Så här gör du.
Rosta mandlarna i en torr stekpanna till de börjar få färg. Låt dem svalna.

Skölj rabarbern och skär bort toppen och botten. Skär rabarberstjälken i mindre bitar och lägg dem i en gryta tillsammans med rörsocker. Värm upp och låt sjuda på svag värme tills sockret smält och rabarberbitarna börjar mjukna (de får inte bli för mjuka).

Strimla rödlöken i tunna skivor och hacka mandlarna.

Blanda alla ingredienserna i en skål.

Salladen passar utmärkt som tillbehör till de flesta rätter.

TOMATER

En saftig och lättlagad tomatpaj med smak av både soltorkade och färska tomater.
 
KOKKENS TOMATPAJ
 
Bildresultat för TOMATPAJ
 
Det här behöver du.
1 pajbotten (kan köpas färdig i affären eller göras egen)
2 stora lökar eller 3 små
1 dl soltorkade tomater
4 ägg
400 gram keso
½ dl mjölk
Salt och peppar
2 tomater
 
Så här gör du.
Tryck i pajdegen i en pajform, förgrädda eventuellt. Hacka lök och soltorkade tomater, fördela dem i pajformen. 

Vispa ihop ägg och mjölk och blanda sedan i keson, salt och peppar. Häll äggblandningen i pajformen.

Skiva tomaterna och lägg dem på toppen av pajen.

Ställ in pajen i ugnen på 220 grader i ca 45 min.

TORSK

Ugnsbakad torsk med morötter och ingefära är en fiskrätt full med goda och spännande smakskombinationer.
 
UNGSBAKAD TORSK MED INGEFÄRA
 
Ugnsbakad torsk med ingefära och morötter
 
Det här behöver du.
500 g torskfiléer
Salt
peppar
1 msk olja
40 g smör
500 g morötter
2 msk ingefära
1 dl hönsbuljong
1 dl färskpressad saft från apelsin
Saften från 1 citron
1 knippe vårlök
lite chilipulver eller chiliflagor
Dill till dekoration
 
Så här gör du.
Skär fisken i passande portionsbitar. Lägg fiskfiléerna på bakplåtspapper i en ugnsfast form och häll lite olja över samt salt och peppar. Sätt in formen i ugnen på 200 grader i ca 10 min, beroende på hur stora filéerna är. 

Skala morötterna och skär dem i skivor. Skala och finhacka ingefäran. Smält hälften av smöret i en gryta och tillsätt morötterna och ingefäran, låt steka några min. Buljong, apelsinsaften och citronsaften hälls ner i grytan och blandningen kokas till den får en lite tjockare konsistens. Skiva vårlöken och ha i den i grytan tillsammans med chilin. Fortsätt koka tills morötterna är möra men fortfarande har tuggmotstånd. Tillsätt det sista av smöret och rör runt försiktigt.

Dekorera med dill och servera fisken med ex. ris eller potatis.

GREKLAND

Rätten serveras med en gurksallad som påminner om tzatziki och t.ex. klyftpotatis. Kommer säkert att bli en ny favorit där hemma.
 
GREKISK KÖTTFÄRSLIMPA
 
Grekisk köttfärslimpa
 
Det här behöver du.
1 dl okokt ris
1½ dl vatten
250 g fläskfärs
250 g nötfärs
1 ägg
1 dl mjölk
Salt och peppar

Fyllning:
2 msk färskhackad persilja
1 vitlöksklyfta (pressad)
1 lök (hackad)
100 g fetaost
20 g smör

Gurksallad med yoghurt:
4 dl naturell yoghurt 
1 vitlöksklyfta (pressad)
1 gurka skuren i tärningar
Salt och peppar
 
Så här gör du.
Lägg riset i lättsaltat kokande vatten och låt koka upp igen. Lägg på ett lock och koka på svag värme i ca 12 min. Ta av grytan från plattan och låt stå och svalna.

Rör ihop köttfärsen, ägg, mjölk och kryddor. Tillsätt det lätt avkylda riset.

Fyllningen: blanda persilja, vitlök och lök. Smula ner osten i lökblandningen.

Smörj en ugnsfast form och fyll med färs och fyllning i lager, börja och avsluta med ett lager köttfärs.

Klicka ut smöret på toppen av köttfärslimpan och ställ in formen i ugnen på 200 grader i ca 60 min. m

Gurksallad: Rör ner gurkan och vitlöken i yoghurten och salta och peppra. Låt stå kallt fram till servering.
 

MEDELHAVET

Snabblagad och underbar kycklinggryta med smak av medelhavet. Passar lika bra till vardags som till fest.
 
KYCKLINGGRYTA FRÅN MEDELHAVET.
 
Kycklinggryta från medelhavet
 
Det här behöver du.
1 kyckling
Salt och peppar
3 msk mjöl
1 msk smör
1 skivad lök
1 dl vitt vin
4-6 tomater
1 vitlöksklyfta
12 svarta oliver
2 msk hacka persilja
 
Så här gör du.
Dela kycklingen i 6-8 bitar. Vänd kycklingbitarna i mjöl med salt och peppar. Bryn därefter kycklingbitarna i smör i en stor gryta. Tillsätt lökskivorna. Flå tomaterna och häll dem i grytan när löken mjuknat. Låt koka ca 10 minuter. Pressa i vitlöksklyftan och låt puttra ytterligare 10 minuter. Smaka av med salt och peppar. Dekorera med persiljan och servera tillsammans med ris och en god sallad. 
 

PASTA

Underbar pastagratäng fylld med nyttiga och goda grönsaker. Perfekt att ha med sig i matlådan, om det blir något över vill säga.
 
PASTAGRATÄNG
 
Pastagratäng
 
Det här behöver du.
250g pastaskruvar
3 vårlökar
3 paprikor i olika färger
5 små tomater
1 paket bacon
1-2 vitlöksklyftor
Riven ost
 
Så här gör du.
Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Skär baconet i mindre bitar och stek det i en stekpanna. Grönsakerna hackas och delas i mindre bitar. Låt grönsakerna steka med en kort stund. Häll alltsammans i en ugnsfast form och strö över riven ost. Gräddas ca 10-15 minuter på 200 grader. 

NÄSSLOR

Passa på att plocka spröda nässlor nu när de är som bäst!
 
 
KOKKENS NÄSSELSOPPA
 
Bildresultat för nässelsoppa
 
Det här behöver du.
Så här gör du.
  • 1. Rensa bort dem grövsta stjälkarna från nässlorna.
  • 2. Skölj dem mycket noga i kallt vatten, det är ofta sand i bladvecken.
  • 3. Koka upp vatten med 0,5 tsk salt per liter.
  • 4. Lägg i nässlorna och koka i 5 minuter. Sila sen av spadet och släng det.
  • 5. Krama ur nässlorna och hacka dem fint.
  • 6. Skär gräslöken eller löken.
  • 7. Smält smöret i en kastrull, lägg i nässlorna och fänkålsfröna och låt dem fräsa på svag värme några minuter.
  • 8. Strö över vetemjölet, rör om och späd med buljongen.
  • 9. Koka sakta i 3-4 minuter, tillsätt ev grädde och smaka av med salt och peppar.

11 MAJ

Idag är det negerbollensdag, så här kommer mitt recept på negerbollar.
 
MINA GOA NEGERBOLLAR
 
 
 
 
Det här behöver du.
300 g smör
9 dl havregryn
3 dl socker
9 cl starkt kaffe
9 cl kakaopulver
3 cl vaniljsocker
Lite pärlsocker eller riven cocos att rulla bollarna i
 
Så här gör du
  1. Smält smöret i en kastrull på låg temperatur.
  2. Tillsätt alla andra ingredienser, förutom pärlsocker/riven kokos, och blanda ordentligt med en sked eller annat lämpligt verktyg
  3. Låt det svalna till rumstemperatur
  4. Forma bollarna. 3cm diameter är lämplig storlek, men känn dig fri att göra dem så stora eller små du vill
  5. Rulla negerbollarna i Pärlsocker eller Riven Kokos
  6. Låt negerbollarna stå i kylen ett par timmar för bästa smakupplevelse

SEGT

Spröda och samtidigt lite sega kolasnittar med en fin ton av ingefära förgyller kvällsfikat. Eller – fika när som helst på dagen!
 
KOKKENS SEGA IINGEFÄRSSNITTAR
 
Bildresultat för SEGA INGEFÄRSSNITTAR
 
Det här behöver du.
100 g smör, rumsvarmt 
1 dl strösocker
2 msk ljus sirap
2¼ dl vetemjöl
½ tsk bikarbonat
2 tsk mald ingefära
 
Så här gör du.
1. Sätt ugnen på 175°.
2. Vispa ihop smör, socker och sirap med elvisp tills konsistensen är krämig.
3. Blanda övriga, torra ingredienser i en annan skål och rör ner det i smörblandningen. Använd en sked och arbeta ihop till en jämn deg.
4. Dela degen i två lika stora bitar och rulla ut varje bit till jämna längder. Lägg längderna på en plåt med bakplåtspapper, och tryck till dem lite lätt med baksidan av en gaffel. Lägg dem inte för tätt, då de flyter ut under gräddningen.
5. Grädda längderna mitt i ugnen 12–15 minuter, tills de har fin gyllene färg. Ta ut och skär dem i sneda och ganska smala snittar medan de fortfarande är varma.
6. Flytta över snittarna till ett galler och låt dem svalna helt. Förvara därefter snittarna i en lufttät påse eller kakburk så håller de sig både spröda och lite sega.

VEGGO

Goda och lättlagade selleribiffar gjorda på bland annat riven rotselleri och ost.
 
SELLERIBIFFAR
 
 
Det här behöver du.
250 gram rotselleri
1 lök
1 dl ströbröd
1 dl riven ost
2 ägg
Salt och peppar
1-2 msk smör
 
Så här gör du.
Skala rotsellerin och löken och riv dessa med ett rivjärn. Rör ihop de rivna ingredienserna med ströbröd, ost, ägg, salt och peppar. Forma smeten till biffar och stek dem i smör i en stekpanna.

PAPRIKA

En omtyckt klassiker. I detta recept är paprikorna fyllda med en blandning av ris, kalkon, lök och kryddor.
 
FYLLDA PAPRIKOR
 
Fyllda paprikor
 
Det här behöver du.
 
6 paprikor i valfri färg
1 stor lök
1½ dl ris
1 dl vatten
400 g hackat kalkonkött
2 msk hackad persilja
lite riven muskot
ev. lite soja
salt och peppar efter behag.
 
Så här gör du.
1. Skölj paprikorna, dela dem på längs och ta ur kärnhuset och ta bort skaftet.
2. Skala och tärna löken.
3. Lägg ner köttet i en gryta utan stekfett och genomstek det.
4. Tillsätt den hackade löken.
5. Koka riset i vattnet med kryddorna. Låt koka i ca 15 min. Ta kastrullen av plattan och låt stå till avkylning en liten stund.
6. Lägg paprikorna i ett ugnsfast fat och fyll dem med riset och kalkonblandningen.
7. Häll lite vatten i botten av fatet och ställ in paprikorna i ugnen på 175 grader i ca 1timme. 

Servera paprikorna som förrätt eller som varmrätt.

LITE FRANSKT

Grönsaksröra med bland annat aubergin, paprika och tomat. Ät den som den är eller som tillbehör till kött och fisk.
 
RATATOUILLE
 
Ratatouille
 
Det här behöver du.
2 auberginer
1 squash
1 gul paprika
1 röd paprika
2 rödlök
2 msk olivolja
1 burk krossade tomater
Tomatpuré
2 tsk timjan
2 tsk rosmarin
10 basilikablad
Salt och peppar
 
Så här gör du.
Skala löken. Skiva lök, aubergin och squash. Strimla paprikorna. 

Lägg grönsakerna i en gryta eller djup stekpanna med olja. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, timjan, rosmarin, salt och peppar. Koka upp rätten och låt stå och sjuda i 30 min, till grönsakerna är helt mjuka. 

Tillsätt basilikabladen och låt koka i ytterligare 10 min.

FIKADAX

God efterrätt eller lyxigt fika, du bestämmer.
 
APELSIN- OCH CHOKLADKAKA
 
Apelsin- och chokladkaka
 
Det här behöver du.

150 g grovhackad choklad
150 gram socker
4 ägg
5 msk mjöl
500 g ricottaost
Rivet apelsinskal från 2 små apelsiner (undgå att få med den vita delen av skalet)
2 tsk. vaniljsocker
1 kryddmått salt
Färska eller frusna bär till dekoration
 
Så här gör du.
Vispa äggvitorna och saltet så hårt att du nästan kan vända skålen upp och ner utan att äggvitan rinner ur.

Vispa i en annan skål äggulorna tillsammans med sockret. Då blandningen blivit ljus och krämig så vänds försiktigt ricottan, chokladen, mjölet, vaniljsockret och apelsinskalen ner i äggblandningen. 

Till sist vänds äggvitorna försiktigt ner i smeten.

Klä en kakform med bakplåtspapper och häll i smeten.

Baka kakan i ugnen på 170 grader i ca 50 min. Dekorera till sist kakan med bär och servera med vispgrädde.

MATBRÖD

Kan ätas som det är eller användas som tillbehör till t.ex. soppa eller sallad.
 
KOKKENS SPANSKA MATBRÖD.
 
Spanskt bröd
 
Det här behöver du.
150 gram gröna oliver utan kärna
100-150 gram lufttorkad skinka
450 gram vetemjöl
150 gram fullkornsvetemjöl
25 gram jäst
3,5 dl vatten med kroppstemperatur
Lite salt
4 msk olivolja
 
Så här gör du.
Smula ner jästen i en skål och lös upp den i vattnet. Rör ner saltet och olivoljan.

Finhacka oliverna och skinkan och ha ner dessa i jästblandningen.

Ha i mjölet och älta degen ordentligt. Låt degen jäsa under en bakduk i ca 30 min.

Forma degen till ett runt bröd och baka detta på 120 grader i ca 30 min.

MARINAD

Senapsmarinaden ger köttet en god smak. Gott att grilla.
 
SENAPSMARINERAD KOTLETT
 
Senapsmarinerad kotlett
 
Det här behöver du.

800-1000g kotlett
Citronsaft
Grillkrydda

Marinad
2 dl söt senap
1 dl stark senap
½ olivolja
1 dl vatten
 
Så här gör du.
Blanda ingredienserna till marinaden i en stor skål. Banka ut köttet med en kötthammare. Krydda med grillkrydda och häll över saften från 1 citron. Lägg köttet i marinaden och låt stå svalt cirka ett dygn. Nu är det klart för grillen. 

KYCKLING

Kycklingen fylls med bland annat champinjoner och lindas sedan med bacon innan den steks. Det går lika bra att grilla.
 
BACONLINDAD KYCKLING
 
Baconlindad kyckling
 
Det här behöver du.
4 kycklingbröst
7-10 mellanstora champinjoner
1/4-½ lök
½-1 riven ingefära
4 skivor bacon
 
Så här gör du.
Mixa champinjoner, ingefära och lök. Skär en ficka i kycklingbrösten och lägg i champinjonfyllningen. Krydda kycklingen med valfria kryddor och linda sedan in dem i bacon. Stek kycklingfiléerna i en stekpanna, ca 9-12 min på varje sida.

PAJKASTNING

Enkel och saftig skink- och purjolökspaj. Gör din egen pajdeg eller använd dig av en färdigköpt för att spara tid.
 
SKINK- OCH PURJOLÖKSPAJ.
 
Skink- och purjolökspaj
 
Det här behöver du.
1 pajdeg
100 gram tärnad eller strimlad skinka
3 purjolökar
5 ägg
500 gram keso
Salt och peppar
 
Så här gör du.
Tryck ut pajdegen i formen och förgrädda på 200 grader i 10 min. Rengör och skiva purjolöken. Fördela purjolöksskivorna och skinkbitarna jämnt i formen. 

Vispa samman ägg och keso. Salta och peppra. Häll ner äggblandningen i pajformen och ställ in oajen i ugnen på 200 grader i 40 min. 

BÄÄÄÄÄBURGARE

Varför inte smygstarta grillsäsongen med örtkryddade lammfärsburgare.
Dessa burgare har fått smak av rosmarin, timjan och vitlök och toppas med chèvre. Riktigt bra smakkamrater till lamm.
 

ÖRTKRYDDADE LAMMFÄRSBURGARE

 
Det här brhöver du.

Burgare:
500g lammfärs
2 vitlöksklyftor
0,75 tsk salt
2 krm peppar
0,5 dl vatten
0,5 tsk rosmarin
1 tsk timjan (torkad) eller 1-2 msk färsk hackad
ca 200g chèvre ost

Tillbehör:
4 hamburgerbröd
klyftpotatis
2 tomater, skivade
valfri sallad
rödlök, hackad eller skivad

Honung/senapsdressing:
1 msk olja (gärna mild olivolja)
0,5 msk vitvinsvinäger
1 msk senap
1 msk honung

Så här gör du.

Potatisen:
Värm upp ugnen till cirka 200˚ grader. Skala/borsta potatisen och skär i klyftor. Blanda med lite olja och salt. Rosta i ugn i ca 30-40 min tills potatisen har fått fin färg.

Blanda ihop dressingen.

Värm bröden eller rosta snittytan på bröden när 10 min återstår av potatisens ugnstid.

Burgare:
Blanda, vatten, pressad vitlök, salt, peppar, rosmarin och timjan i en skål. Blanda ordentligt med lammfärsen till en smidig smet.

Forma 4 stora burgare av färsen (som är ett par cm större i diameter än bröden då burgarna krymper i pannan). Hetta upp en stekpanna och bryn hastigt i het pannan någon minut på varje sida. Fördela chèvreosten på burgarna och ställ dem högt i ugnen ca 5-7 min. Det går minst lika bra att tillaga lammfärsburgarna helt på grillen.

Låt var och en montera sin burgare med valfria tillbehör.


RSS 2.0