PÅSKAMAT 2

Såg något hemskt idag, man har börjat sälja färdigkokta och skalade ägg i lag.
Om 8 ägg i en liten hink, hållbarhet 3 veckor. Pris 25 kr.
Undrar hur de smakar när de ligger i lagen och så länge?
Man vill ju till påsk koka, måla och skala sina ägg och va lite ljummen när man äter de.

Men här kommer några sillinläggningar.


KRÄFTSTRÖMMING



Ingredienser

  • 600 g strömmingsfiléer
  • 1 1/2 tsk salt
  • 1 dl hackad dil
  • 1 msk dillfrö
  • 1/2 dl tomatpuré
  • 1/2 dl vatten

Gör så här

 

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Skölj strömmingen och låt den rinna av, klipp bort ryggfenan.
  3. Salta filéerna med hälften av saltet. Rulla ihop den med köttsidan utåt. Lägg dem tätt i en ugnssäker form. Strö på dill och dillfrö.
  4. Blanda tomatpuré, vatten och resten av saltet och bred det över strömmingen.
  5. Tillaga mitt i ugnen ca 20 minuter. Servera strömmingen varm eller kall med knäcke-bröd och/eller kokt potatis.




LIMESILL

Ingredienser

  • 2 burkar inläggningssill (à 420 g)

Inläggningslag

  • pressad juice av 3 lime (3 lime ger ca 3 msk juice)
  • 1/2 dl ättika (24%)
  • 5 dl vatten
  • 4 dl socker
  • 2 msk färsk hackad koriander
  • 1/2 dl finskuren persilja

Garnering

  • rivet skal av 2 lime

Gör så här

 

  1. Lag: Riv det yttersta skalet av limefrukterna till garnering. Dela limefrukterna och pressa ner juicen i en kastrull. Tillsätt ättika, vatten och socker.
  2. Koka upp under omrörning. Ställ sedan kallt att svalna. Rör ner koriander och persilja.
  3. Skölj sillen. Låt den rinna av väl. Skär sillen tvärs över i cm-breda bitar. Lägg dem i en bunke/skål och häll över den kalla lagen. Blanda försiktigt. Marinera i 2 dygn.
  4. Lägg upp i en skål och garnera med limeskalet.




SENAPSSILL

Ingredienser

  • 2 förpackningar 5-minuters inläggningssill (à 420 g)
  • 1 dl senap (vanlig)
  • 1 dl skånsk senap
  • 1 1/2 dl brun farin
  • 2 tsk vitvinsvinäger
  • 1 dl olja
  • 1 dl hackad dill
  • 1 dl hackad purjolök
  • salt och peppar

Gör så här

 

  1. Skär sillfiléerna i mindre bitar, låt dem rinna av.
  2. Blanda senapen, farinet och vinägern i en bunke. Vispa droppvis ner oljan. Rör i dillen och purjolöken. Smaka av med salt och peppar.
  3. Vänd ner sillfiléerna i såsen.
 

PÅSKAMAT 1

Nu närmar sig påsken, då kommer det några påskrätter till er.
Dessutom kan ni gå in i arkivet och titta efter gammla recept på påskrätter.
Lamm brukar vara vanligt till påsk, så här kommer ett recept på

LAMMFÄRSBULLAR.


Receptet är för 4 personer.

  • 500 gram lammfärs
  • 1 dl havregryn
  • ½ gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 dl mjölk eller grädde
  • 1 ägg
  • 1 1/2 tsk torkad, krossad rosmarin
  • ca 1,5 tsk salt
  • 1 krdm svartpeppar

Gör så här:

25-30 stycken

Blanda först mjölken eller grädden med havregrynen och låt svälla några minuter. Finhacka löken och vitlöken. Blanda sedan samma alla ingredienserna i en bunke och rör till en slät smet. Låt smeten stå och vila en stund inna du hanterar den.

Rulla till stora, runda köttbullar och lägg på ett fat eller en skärbräda. Blöt gärna händerna så går det lättare att rulla bullarna.

Stek köttbullarna i olivolja i en rymmlig stekpanna. Börja med att steka på medelhög temperatur tills bullarna fått färg och sänk sedan till låg värme och låt bullarna bli helt genomstekta. Tiden beror på storleken på bullarna. Men vid något lägre värme brukar det ta 5-10 minuter att genomsteka.

Goda tillsammans med klyftpotatis, fetaost och soltorkade tomater. Eller som tillbehör till olika sallader.

Server också på en bulgursallad

BULGURSALLAD

1 röd paprika, grovhackad
1 röd lök, halvringar
0,5 gurka, skivad
1 dl bladpersilja grovhackad
1 dl svarta oliver
Feta ost, i stora tärningar
Dressing:
5 msk olivolja
2 msk citronsaft
1 tsk salt
Burgul:
3 dl burgol, gärna grov
3 msk olja
3 dl vatten
1 msk tomatpuré
½ finhackad gul lök
1 tsk salt
Gör så här: Värm oljan och stek löken tills den får gyllenbrun färg. Tillsätt burgol och stek tillsammans med löken. Tillsätt tomatpuré och stek lite. Tillsätt vatten och salt. Rör om. När vattnet börjar koka sänk temperaturen och låt sjuda med lock. När vattnet har kokat bort, sänk temperaturen ytterligare, rör om och låt stå med lock i ca 15 minuter. Låt kallna lite. Blanda ihop med ingredienserna till salladen. Blanda dressingen och häll den över salladen. Låt salladen dra till sig smakerna en stund. 



ANNORLUNDA KYCKLING



Chili con kyckling
1 kg kyckling (t.ex. kycklingbröst)
2 msk olja
4 lök
2 vitlöksklyftor
3 burkar kidneybönor (gärna i chili)
2 burkar krossade tomater
3 paprikor
1 burk majs
1 msk socker
4 msk mild chilipulver
2 msk paprikapulver
Salt och peppar

Skär kycklingköttet i mindre bitar. Värm upp oljan i en stor gryta och stek kycklingen här i. Hacka löken och pressa vitlöken, lägg ner i grytan. Tillsätt kidneybönorna (inkl. vätskan de ligger i) och de krossade tomaterna.

Tärna paprikorna och ha ner dem i grytan tillsammans med majsen. Tillsätt socker, paprikapulver och chilin.

Låt rätten koka i 10 min. Smaka av med salt och peppar.

Servera chili con kyklingen med ris eller mini baguetter.


KLASSISK SVENSK HUSMAN



PANNBIFF MED LÖK

300 g nötfärs
300 g blandfärs
2 st medelstora gula lökar
smör och olja till stekning
3 st kokta potatisar
0,5 dl mjölk
0.5 dl grädde
1 st ägg
1 dl ströbröd
1 dl vatten
1 msk konc. Kalvfond
1 msk kikkoman soja
salt
peppar
2 st stora gula lökar
smör till stekning
en nypa socker
stekt eller kokt potatis till servering
pressgurka eller asiagurka till servering
skysås till servering

1. Skala de medelstora lökarna. Riv en av lökarna och hacka den andra. Bryn den hackade löken i smör. Mosa de kokta potatisarna med en gaffel.

2. Blanda gräddmjölken, ägget, den rivna och den frästa löken, potatisen, skorpmjölet och vatten i en bunke. Ställ åt sidan och låt svälla en stund.

3. Blanda smeten med fräsen, kalvfond och soja. Salta och peppra och blanda ihop till en jämn smet.

4. Skala de stora lökarna och skär dem i tunna skivor. Stek dem gyllenbruna i smör, pudra över en nypa socker och ställ åt sidan.

5. Forma fyra stora, fina pannbiffar och stek dem sakta i smör och lite olja tills de är knaprigt gyllenbruna, 4-5 minuter på varje sida.

6. Fräs samtidigt löken en gång till och lägg den sedan i ett tjockt lager ovanpå den färdigstekta biffen.

Man måste ju ha inlagd gurka till.



INLAGD SLANGGURKA

Ingredienser:
1 ½ kg slanggurka
2 dl ättikssprit
3 dl vatten
3 dl socker
1/4 dl Jozo Grovt salt utan jod
2 msk senapsfrö
dillkronor

Gör så här:
Skala och skär slanggurkan i tunna skivor. Blanda en lag av ättikssprit, vatten, socker och salt. Varva gurkskivorna med senapsfrö och dillkronor i glasburkar. Slå på lagen, tillslut med lock och förvara kallt. Klar att ätas efter en vecka.



HUSMAN PÅ GREKISKA



MOUSAKA

  • 700-800 g blandfärs eller nötfärs
  • 2 gula lökar
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 tsk oregano
  • 2 krm cayennepeppar
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 2-3 msk smör samt olivolja till stekning av köttfärs
  • 3 burkar krossade tomater
  • 3 auberginer
  • 3 tsk salt till auberginerna
  • ca 800 g potatis, fast sort
  • Vit sås: 50 g smör
  • 0,75 dl mjöl
  • 8 dl mjölk
  • 3 dl riven ost
  • 1-2 krm riven muskot
  • 0,5 tsk salt
  • 1-2 krm vitpeppar

Så här lagar du Moussaka auberginegratäng:

 

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Skär auberginer i skivor ca 1 cm tjocka. Lägg i en stor skål eller plastpåse och salta dem väl. Låt stå medan du förbereder övriga ingredienser.
  3. Ostsås: Smält smör och pudra över mjöl. Rör ut mjölet så att det inte bildas klumpar och häll på mjölken lite i taget. Rör hela tiden i redningen. Låt koka några minuter under omrörning så att redningen tjocknar. Smaka av såsen med salt, vitpeppar och muskot.
  4. Köttfärssås: Hacka lök samt vitlök och bryn i olivolja, smaksätt med salt och peppar. Lägg över i en stor kastrull.
  5. Bryn lite av köttfärsen i taget och häll i kastrullen med löken. Salta och peppra färsen när du bryner den.
  6. Tillsätt de krossade tomaterna till köttfärsen och rör ihop till en köttfärssås. Smaka av köttfärssåsen med socker, salt, peppar, oregano och cayennepeppar.
  7. Skala potatis. Skiva potatisen tunnt minst 0,5 cm. Tips är att använda mandolin eller matberedare.
  8. Skölj av det överflödiga saltet på aubergineskivorna.
  9. Gör moussakan så här: Lägg ett lager köttfärssås samt någon slev vit sås i botten av formen, därefter täcker du med skivade auberginer och därefter potatisskivor.
  10. Upprepa igen.
  11. Sista lagret lägger du bara köttfärsås först och toppar med vit sås.
  12. Grädda moussakan i 35-45 minuter.
  13. Lägg på osten efter halva tiden.
  14. Grädda moussakan tills den fått fin färg och potatisen är klar (prova och stick i moussakan med en potatissticka eller kniv eller smaka lite).

 


Husman på ryska

Det har kommit en produkt som heter Smetana.
Testa denna gryta.




Kycklinggryta med rostade rotfrukter


Krämig kycklinggryta med champinjoner, kryddad med timjan och serverad tillsammans med rostade rotfrukter. Toppa med vackra, goda lingon.

Kycklinggryta med rostade rotfrukter

Ingredienser

4 port

500 g kycklingfilé
200 g skogschampinjoner
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
2 dl smetana
1 dl vatten
1 msk konc kycklingfond
1 msk hackad timjan

1 kg blandade rotfrukter
2 rödlökar
2 hackade vitlöksklyftor
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 dl hackad körvel

Smör-&rapsolja
1 ½ dl frysta lingon 

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader. Skala rotfrukter och lök, skär dem i bitar och lägg i en ugnssäker form. Salta, peppra och ringla över lite smör-&rapsolja. Rosta dem i mitten av ugnen ca 30 min. Blanda med körvel strax innan servering. Dela champinjonerna. Skär kycklingfiléerna i bitar på längden. Salta, peppra och stek dem och svampen i smör-&rapsolja i en stekpanna. Tillsätt smetana, vatten, fond och timjan. Låt koka på svag värme ca 5 min. Strö över lingon och servera med de rostade rotfrukterna.



RSS 2.0