IDAG HEDRAR VI VÅR KUNG

                                         
Idag på Valborg, firar vi vår kung.
Det är ju hans födelsedag idag. 63 år idag.
Länge leve vår kung.

GOTT MED KÖTTFÄRS

Här kommer ett recept som min mormor gjorde.

Mormors pannbiffar med sås.
500 g nötfärs
ströbröd
riven lök
vatten
salt och peppar
1 - 1 1/2 dl grädde
Blanda ihop allt i en bunke och forma sedan pannbiffarna.
Bryn dem i en stekpanna med smör, tills de har fått färg.
Lägg dem i en ugnsfast form.
Ställ den i ugnen på 200 grader tills de är genomstekta.
Såsen.
Använd skyn som blir av biffarna när du steker dem.
Häll 1 1/2 dl vatten i pannan.
Rugga upp med en visp.
Lös en buljongtärning.
Ha i en tsk tomatketchup.
Koka ihop och häll i 3 dl grädde.
Koka tills den blir lagom tjock.
Kom ihåg handla ekologiskt.

Hemkommen

                         
Ja nu är man hemma igen, efter helgens mässor i Sundsvall och Umeå.Här på bilden ser man några som fyndar i mina skivbackar i Umeå. Som vanligt säljs det mest vinyl än cdskivor. Folk vill ha sin nusik på vinyl, man letar efter gammalt och nya skivor. Vinylförsäljning har ökat i Sverige på nya skivor. I England förra åre, då en artist släppt sin nya singel på vinyl, den hamnade på första plats med 4 miljoner sålda ex. I sverige såldes det 3,5 miljoner nya vinylskivor, en ökning från en miljo året innan, Det ni, för man har kommit på att vinylen är hållbarare en cd och annan media.

SKIVMÄSSOR

I helgen är jag på två skivmässor.
Där kommer jag att sälja musik, filmer och lite annat smått och gott.
På lördag är jag i sundsvall på Pipeline.
På söndag i Umeå på Hotell Dragonen.
Har ni vägarna förbi, så kom och fynda.

EN TILL LÅDA

Idag bjuder vi på en på en låda från Enköping.

Enköpingslåda.

Winerkorv
Kokt potatis
Gul lök
Ägg
Färsk pepparrot
Tomat
Salt och peppar
Skär potatisen i bitar.
Hacka löken
Stek winerkorven
Stek potais och lök tillsammans. salta och peppra.
Stek ett ägg
Lägg upp potaisen på en tallrik och lägg korven brevid.
Lägg ägget ovanpå.
Raspa den färska pepparroten över hela.
Servera med tomatklyftor.
Kom ihåg handla ekologiskt.

EN NY LÅDKLASSIKER

Här kommer en till låda.
Bergslagslåda

500 g kalvfile
100 g riven ost
5 dl gräddmjölk (hälften grädde och hälften mjölk)
smör
2msk vetemjöl
1 burk kantareller
10 -12 kokta potatisar
Persilja.
Börja med dela upp kalvflien i lagomabitar.
Tryk ut bitarna så att de blir platta.
Stek dem i smör i en stekpanna.
Salt och peppra.
Lägg upp dem på ugnfastfat och strö över osten.
Gratinera i ugnen.
Öpnna kantarellburken och slå av vattnet i en kopp.
Hacka dessa i lagoma bitar.
Fräs dem med smör i en kastrull.
Tillsätt vetemjölet under omrörning, häll sedan på kantarellvattnet och gräddmjölken.
Så att det blir lagom tjockt, låt sjuda några minuter under omröring.
Smaka av med salt och peppar.
Skär potatisen i bitar och stek de i stekpanna.
Lägg såsen i botten på tallriken med ostgratinerade kalvfilen ovanpå.
Lägg potaisen brevid.
Strö över med persilja.
Handla ekologiskt.

EN LÅDKLASSIKER

Nu i dessa tider som man måste spara in, så kan man ju ta med sig en lunchlåda.
Det var ju vanligt förr, men har kommit på sidan av, men är nu på väg tillbaka.
Så här kommer en låda.

Falulåda
500 g falukorv
1 gul lök
Smör och olja till stekning
10 - 12 kokta potatisar
1 1/2 msk smör
2 msk vetemjöl
5 dl mjölk
Salt och peppar

Till servering
100 g smör
2 -3 msk god senap
1 nypa salt
Persilja

Rör rumsvarmt smör med senap och en nypa salt.
Forma den till en korv.
Lägg den i kylen.
Dela potatisen i bitar.
Fräs samman smör och vetemjöl i en kastrull.
Späd med mjölk till en slät stuvning, som får sjuda sakta i 5 minuter.
Vänd ner potatisbitarna och låt det sjuda några minuter till.
Salt och peppra.
Skär korvaen i bitar.
Skala och hacka den gula löken.
Stek korv och lök i likadelar smör och olja.
Lägg upp stuvade potatisen på ena sidan och korv och lök på den andra sidan
Garneras med en skiva senapssmör och persilja.
Handla ekologiskt.

Sugen på teater

Är ni sugen på teater och kommer att vara i Gävleborg?.
Då ska man gå in på vår nya hemsida.
log.jpg
www.xteater.se.
Där får ni alla uppgifter vilka föreställningar som ges och när och var.
Sidan kommer att uppdateras hela tiden.

HÄRLIG POTATISRÄTT

Här kommer ett annorlunda recept på råstekt potatis.

Råstekt purjolökspotatis.

700 g fast potatis
Smör och olivolja
1 purjolök
Salt och peppar.

Skala och skiva potatisen tunnt.
Spola av potisskivorna i kallt vatten för att få bättre resultat.
Skölj och strimla purjolöken.
'Hetta upp en stekpanna och stek potatisskivorna i 8 minuter i lika delar smör och olivolja.
Blanda i den strimlade purjolöken.
Låt allt steka vidare på medelvärme i 3 - 4 minuter.
Smaka av med salt och peppar.

VÄL KRYDDAD KÖTTFÄRS

Här kommer ett recept på kryddstarka köttfärsjärpar.

Baconlindade köttfärsjärpar med grönpepparsås.
500 g köttfärs
1 ägg
1 tsk konc. kalvfond
1 tsk timjan
1 vitlöksklyfta
ssalt och svartpeppar
8 skivor bacon
smör och rapsolja
Till såsen
2 dl vatten
2 dl grädde
1 1/2 msk grönpeppar i lag
1 msk konc. kalvfond
maizena
soyakulör

Blanda kötfärs med ägg, fond, timjan, salt och peppar.
Riv i vitlöksklyftan.
Forma färsen till avlånga järpar, som lindas med bacon.
Stek järparna i lika mycket smör och rapsolja, i ca. 5 minuter.
Rulla järparna under stekningen.
Såsen.
Koka upp vatten, grädde och fond i en kastrull.
Tillsätt grönpeppar och red med maizenalöst i vatten.
Färga såsen med soyakulören och sjud den i 5 minuter.
Avsluta med att smaka av med salt och vitpeppar.
Servera gärna med ugnstekta klyftpotatis till.
Kom ihåg handla ekologiskt


Stoppa den hemska säljakten

                       
Skriv brev till våra politiker i EU.
Läs mer på Djurensrätt.
www.djurensratt.se
eller klicka på bilden om den har enn blå ram.

TERRORDÅD PÅ DIN DÖRR IMORGON

                                            

Vadå terrordåd? Vad menar han?
Set är ju Skärtorsdag imorgon.
                                         
                          
Då dyker det ju upp påskkäringar på din dörr, som vill ha färdgodis till Blåkulla.
Fast om man nu inte vill ha dessa ringande på sin dörr då kan man ju sätta upp denna bild.


                                   

LAX TILL PÅSK

Här kommer ett fantastiskt recept på lax.

Ädelostgratinerad lax
1 dl créme fraiche
100 g gräddädelost
1/2 dl hackad persilja
1/2 msk citronskal fin rivet
500 g laxfile i portionsbitar
1 1/2 msk olivolja
Sätt ugnen på 175 grader.
Häll créme fraiche i en bunke.
Smula ner osten grovt.
Blanda ner persilja och citronskal.
Rör ihop och smaka av med salt och peppar.
Ställ åt sidan.
Lägg laxfileerna i en ugnsfast form.
Skär ett snitt med en vass kniv mitt på laxen, ca: 1 cm djupt och 3 cm långt.
Fördela oströran i skåran och över laxbitarna.
Ringla över med olivoljan.
Stek i mitten av ugnen i 8 - 10 min.
Server kokta primörer, potatis eller pasta.
Kom ihåg handla kravmärkt.


EMIL JOHANSSON

                                  
Vem är nu denne man.
Jo det var han som gjorde det första målet i Allsvenskan, mot Elfsborg.
Så nu är den igång äntligen, målkalasen.

MAT & DRYCK

Idag öppnar "Mat & Dryck" mässan i Hudik.
Ikväll skall manm försöka slå världsrekord i After Work.
Allt händer på Glysis.
Så därför kommer det ett enkelt kallt fiskrecept.

Makrillrilette.
3 rökta makrillfileer
2 tsk riven prpparrot
2 msk hackad gräslök
1 1/ msk pressad citron
4 msk creme fraiche
200 g hari coverts
1 liten fänkål
1 msk pressad citron
1/2 dl olivolja
salt och peppar
Skär bort det bruna lagret på makrillen.
Dela köttet med en gaffel, så det blir löst och trådigt.
Rör i pepparrot,gräslök, citron och creme fraiche.
Ansa och koka bönorna, de ska vara lite knapriga.
Skölj snabbt av dem i kallt vatten.
Skiva fänkålen så fint som möjligt.Blanda med bönor, citron och olja.
Krydda med salt och pepper.
Lägg upp fänkålblandningen på en tallrik och sedan makrilen.
Dekorera med hel gräslök.
Gott att dricka till, lagom kall ekologiskt vitt vin.
Kom ihåg handala ekologiskt.

SMAK AV MEDELHAVET

Längtar ni till medelhavet, passa då på att testa detta recept.

Kasslerpytt på Medlhavsvis.
8 - 10 potatisar
400 g kassler
1gul lök
1 röd lök
1/2 purjolök
1 röd paprika
1 aubergin
1 zuccin1 vitlöksklyfta
2 - 3 färsk rosmarin
Olivolja
Havssalt och svartpeppar

Skala och skär potatisen i  cm stora tärningar.
Skala och hacka gul lök och röd löken.
Skär purjolöken, auberginen, paprika och zuccini i cm stora tärningar.
Skär också kassler i lika stora bitar.
Stek först potatisen i medelvarm panna.
När potatisen är nästan klar tillsätt resten och hackad rosmarin.
Stek i några minuterunder omröring.
Smaka av med havssalt och svartpeppar.
Om man har gott om rosmarin dekorera portionerna med den.
Kom ihåg handla ekologiskt.

RSS 2.0