LYXIG FÖRRÄTT

Dags för fest! Vad passar då bättre än löjrom och champagne? Prova en förrätt på löjrom, stomp, gräddfil och gräslök.
 

Löjrom på potatisstomp med gräddfil och gräslök

Foto: Mathias Johansson
 
Det här behöver du.
 
4 portioner: 
200 g potatis, gärna mandel- eller sparrispotatis
25 g smör
1+1 msk olivolja
salt
40 g löjrom 
1/2 dl gräddfil
1 msk finhackad gräslök
 
 
Så här gör du. 
 
Skrubba potatisen och koka i rejält saltat vatten tills den precis är genommjuk.
Häll av vattnet direkt och låt potatisen ånga av ett par minuter. Lägg potatisen i en ny kastrull och mosa den tillsammans med smöret och 1 msk olivolja. Smaka av med salt.
Fördela stompet på 4 tallrikar. Ringla över resterande olivolja. Klicka på gräddfil och generöst med löjrom.
Strö över gräslök och servera!
 
 

FÖRSTUGEBRUNST PÅ GRILLEN

En favorit grillrätt på grillen! Mycket gott kött med enkla tillbehör som ger salta goda smaker.
 

Grillad entrecôte med tapenade och parmesan

Bildresultat för Grillad entrecôte
 
Det här behöver du.
 
4 portioner: 
4 skivor entrcôte á 250 g
Tapenade:
100 g urkärnade calamataoliver
1 msk hackad kapris
2 finstrimlade sardeller
1 finhackad schalottenlök
1/2 finhackad vitlöksklyfta
1 msk olivolja
2 tsk finhackad persilja
Tillbehör: 
1 citron
50 g parmesanost
500 g grön sparris
4 msk god pepprig olivolja
salt och svartpeppar
 
 
Så här gör du.
 
Tänd grillen. Mixa samman samtliga ingredienser till tapenaden i mixer/matberedare. Skär klyftor av citronen och hyvla parmesanosten. Pensla sparrisen med olja och grilla den mjuk, det tar cirka 5 minuter. Salta sparrisen. Pensla köttet med olja, salta och peppra det sedan. Grilla köttet 2-3 minuter på varje sida så att de får en ordentligt brynt färg.
 
 
Så här serverar du.
 
Servera entrecôten med den grillade sparrisen, lägg över parmesan, ringla på olivolja och servera med tapenaden och citronklyftor. Ett gott bröd och en sallad passar också bra till.

RIS OTTO

Gör denna goda risotto med skaldjur.

Saffransrisotto med vitlöksfrästa räkor, lime & fänkål
 
 
 
Det här behöver du.
 
4 portioner
Risotto:
3 dl risottoris (arborio eller carnaroliris)
2-3 schalottenlökar, hackade
2-3 msk olivolja
1/2 pkt saffran (0,25 g)
1-2 färska tomater, skalade och hackade
2 dl vitt vin
1 liter skaldjurs-, fisk- eller grönsaksbuljong (använd gärna räkskal att göra en egen fond på om du väljer att handskala räkor)
Vitlöksfrästa räkor: 
500-650 g oskalade räkor eller 200-300 g skalade räkor
2 färska skalade hackade tomater
2 msk olivolja
1 lime, zest (det gröna rivna skalet)
1 vitlöksklyfta, hackad
1/2 kruka persilja, hackad
Tillbehör: 
2-3 fänkålsstånd, klyftade och ugnsrostade
2-3 lime, klyftade och ugnsrostade
 
 
Så här gör du.
 
Börja med att skala och hacka schalottenlök. Skala och grovhacka 3-4 färska tomater. Tomaterna kan skalas med vanlig potatisskalare om de är fasta. Annars kan du skära ett kryss i tomaterna och skålla dem i kokhett vatten några minuter tills skalet börjar krulla upp sig och går lätt att dra bort. Riv limezest (se till att bara få med det gröna skalet). Skala eventuellt räkor om du inte köpt färdigskalade och gör gärna fond på skalen som med fördel kan användas i buljongen. Hacka vitlök och persilja. Ansa och klyfta fänkålen, klyfta limen.

Ugnsgrillad lime och fänkål: Hetta upp ugnen till ca 200 grader. Blanda fänkål och limeklyftor med lite olja och salt och rosta i ugnen ca 20-30 minuter. 

Risotto: Hetta upp buljongen i en separat kastrull. Hacka schalottenlök och fräs med saffran i olivolja i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt 1-2 hackade tomater och risottoris och låt dem fräsa med någon minut utan att de tar färg. Späd med vinet och låt det koka in under omrörning. Tillsätt buljongen lite i sänder under omrörning på medelvärme. Vår erfarenhet är att koktiden varierar beroende på hur het vätskan är och hur vid kastrullen är, även hur mycket vätska som går åt. Man får prova sig fram. Riset ska ha en fast men inte hård kärna. En vid kastrull med mycket yta för värmen ger en bra risotto men kräver mer omrörning och passning för att det inte ska fastna i botten. Smaka av om det behövs salt.

Hetta upp en panna med olivolja. Fräs vitlök i olivolja utan att den tar för mycket färg. Tillsätt två hackade tomater och limezest och låt fräsa med en stund. Tillsätt räkor och persilja och ta bort från värmen (räkorna ska bara nätt och jämt bli varma).
 
 
Så här serverar du.
 
Toppa risotton med frästa räkor och klyftad fänkål och lime och låt var och en pressa lime över anrättningen.

PAJDAX

En utsökt blåbärspaj som är väldigt lättlagad. Kan göras på både frysta och färska blåbär.
 
KOKKENS BLÅBÄRSPAJ.
 
Bildresultat för BLÅBÄRSPAJ
 
Det här behöver du.
 

4 dl blåbär (frysta eller färska)
2-3 msk socker

Smuldeg:
100 g flytande margarin (ev. smält smör)
2 msk socker
1,5 dl vetemjöl
1,5 dl havregryn

Så här gör du.

Så här gör du.1.Häll ner blåbären i en pajform och sockra jämt över alla bären.
2.Blanda samman ingredienserna till smuldegen.
3.Fördela degen jämnt över bären och ställ sedan in formen i ugnen på 175 grader i ca 20-30 min, tills degen är gyllenbrun. 

Servera pajen med vaniljglass eller vaniljsås.

 

 


KYCKLING

Flygande Jakob är en härlig blandning av kyckling, banan, jordnötter och bacon som serveras i en gräddig chilisås.
 
FLYGANDE JAKOB
 
 
 
Det här behöver du.
 
1 hel grillad kyckling
1 paket bacon
1 dl jordnötter
1 dl chilisås (ev. ketchup och lite chilipulver)
2 ½ dl matlagningsgrädde
1 ½ -2 msk vetemjöl
2 bananer
 
Så här gör du.
 
1.Rensa kycklingen helt från kött och dela det i mindre bitar. Lägg kycklingköttet i en ugnsfast form.

2.Klipp baconen i mindre bitar och knaperstek dem i en stekpanna. Ta upp de färdigstekta baconen och lägg dem på ett hushållspapper.

3.Skala bananerna och dela dem på längs och sedan delas varje halva i 2-3 bitar. Lägg ner skivorna i formen med kycklingen.

4.Blanda grädden, chilisåsen och vetemjölet i en skål och häll sedan såsen över kycklingen och bananerna.

5.Lägg jordnötterna och baconen på toppen och ställ sedan in formen på 200 grader i 15-20 min. 

Servera förslagsvis flygande Jakob med en grönsallad och råris.

TAPAS

Enkel och god tapasrätt med oxkött och pepparrotsost. Servera som en del av en större tapasmiddag eller som förrätt.
 
KOKKENS ENKLA TAPAS
 
Enkla tapas
 
Det här behöver du.
 
4 skivor oxkött (tunt skivat)
130g pepparrotsost
Gräslök att dekorera med
 
Så här gör du.
 
Rulla ihop oxköttet (var och en för sig) och använd en tandpetare så att de håller ihop. Ställ rullarna på högkant och fördela pepparrotsosten i rullarna. Dekorera med gräslök strax före servering. 
 
 

BÄÄÄÄMACKA

Här gör vi en "pulled lambmacka" på lammstek och smaksätter med inspiration av Nordafrika.
 

Långbakat lamm i macka med hummus och granatäpple

 
Foto: Magnus Carlsson
 
Det här behöver du.
 
ca 6 portioner
1 msk harissa
1 msk malen spiskummin
1 msk korianderfrön, lätt mortlade
1 msk honung
1 msk salt
ca 1/2 tsk svartpeppar
800 g lammstek
2 stora gula lökar
3 vitlöksklyftor
2 kanelstänger
1 dl russin
1 burk krossade tomater (ca 400 g)
2 dl vatten
Till servering
pitabröd, baguette eller tortilla
hummus och/eller naturell turkisk yoghurt
granatäppelkärnor
färsk koriander
 
 
Så här gör du.
 
1) Sätt ugnen på 150 grader. Rör samman harissa, spiskummin, korianderfrön, honung samt salt och peppar. Putsa lammsteken och massera in kryddblandningen runt om. Grovhacka lök och vitlök och lägg i botten på en ugnssäker gryta med lock. Lägg lammsteken ovanpå och fördela kanelstänger och russin runt sidorna. Häll i krossade tomater och vatten och lägg på locket. 

2) Låt stå i mitten av ugnen i 4-5 timmar eller tills lammsteken är riktigt mör och trådar sig när du plockar i den med en gaffel. Dra köttet i tunna bitar och blanda med vätskan i grytan.
 
 
Så här serverar du.
 
Servera med pitabröd, baguette eller tortilla, hummus och/eller yoghurt, granatäppelkärnor och färsk koriander.
 

GOTT TILL FIKAT

Dessa brownies kommer göra succé vid ditt nästa fika. Servera dem som de är eller med en klick vispad grädde eller vaniljglass.
 

Choklad-brownies

 
 
 
Det här behöver du.
 

400 g smör
250 g blockchoklad
6 ägg
4½ dl socker
4½ msk kakao
4 dl vetemjöl
 
Så här gör du.
 
1. Smält samman smör och choklad i en gryta på svag värme. Låt det svalna
2. Vispa ägg och socker tills det är luftigt.
3. Blanda samman kakao och vetemjöl och vänd ner blandningen i äggsmeten.
4. Vänd ner den avsvalnade chokladblandningen. Det är viktigt att blandningen är helt avsvalnad och att den försiktigt vänds ner inte röres.
5. Häll smeten i en smord långpanna och grädda i 180 grader i ca 30 min.

RÖRIGT

Skaldjursröra kan användas till allt från att fylla avokadohalvor med till att bre ut på baguetten.
 
KOKKENS SKALDJURSRÖRS.
 
 
 
Det här behöver du.
 
300 gram kräftstjärtar i lag (dränerad vikt)
200 gram räkor i lag (dränerad vikt)
4 dl crème fraiche (min 18%).
1 rödlök
1 knippe persilja
1 knippe gräslök
Ev. 8 gröna sparris
Salt och peppar
 
Så här gör du.
 
Finhacka rödlöken, gräslöken och persiljan. Rör ner de hackade ingredienserna i crème fraichen.

Koka ev. sparrisen i 2 min och låt svalna. Skär i mindre bitar och blanda ner i crème fraichen.

Ta upp räkorna och kräftstjärtarna och pressa vätskan ur dem. Lägg ner dem i crème fraichen och rör runt.

Salta och peppra. Klar till servering.

Skaldjursröran håller sig ca 1 dygn i kylskåpet. 

MERA BÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄ

Lammstek smakar fantastiskt bara man tillagar det på rätt sätt.
 
KOKKENS LAMMSTEK.
 
 
 
 
Det här behöver du.
 
1 Lammstek med ben
Lite olja
Rosmarin, salt och peppar
 
Så här gör du.
 
Smörj in lammsteken med olja.
Krydda med rosmarin, peppar och salt. Gnid in kryddorna ordentligt.
Lägg steken i en ugnsfast form och ställ in den i ugnen på 180 grader i 30 min – 1 timme beroende på hur välstekt du vill ha ditt lamm.

BÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄ

Att lamm är gott, det vet ju alla. Testa och gör denna franska lammrätt.
 

Lammstek Provençale med primörer & örtsmörsås

 
 
Det här behöver du.
 
ca 6 portioner
1 lammstek på 1–1/2 kg
salt och peppar
3 vitlöksklyftor
20 kvistar timjan, hackade
25 g smör
PRIMÖRER
600 g färskpotatis
300 g späda morötter
18 rädisor
200 g mangold
12 gröna sparrisar
flingsalt och svartpeppar
ÖRTSMÖRSÅS
100 g smör
1 1/2 dl varm grönsaks- eller hönsbuljong
6 salviablad
15 kvistar timjan
5 kvistar oregano
1 dl hårt packad bladpersilja
10 blad citronmeliss
1 dl hårt packad dill
1 msk finhackad gräslök
salt och peppar
 
 
Så här gör du.
 
Värm ugnen till 175 grader. Skala och skiva vitlöken. Späcka lammsteken med vitlök och timjan, det vill säga skär små snitt i steken och stoppa ner vitlök och timjan i dessa. 

Bind upp lammsteken i en smord ugnsform och grilla den i ugnen tills innertemperaturen är 56 grader, det tar cirka 1 timme. Ta ut steken och låt den vila i cirka 15 minuter. 

Bryn smöret till såsen i en kastrull tills det är ljusbrunt. Var försiktig så att det inte blir bränt. Lägg ner salvian, ta av från värmen och låt stå och dra i cirka 10 minuter. Repa timjan och oregano. Ta upp salvian ur smöret. Blanda ner buljong och örter och mixa med stavmixer till en skummig sås. Smaka av med salt och peppar. Håll såsen varm. 

Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Skala morötterna. Dela dem på längden om de är stora. Dela rädisorna i halvor. Skär mangoldstjälkarna i korta stavar och grovhacka blasten. Blanchera grönsakerna i lättsaltat vatten var för sig – morötter i 3–5 minuter, mangold i 1 minut och rädisor i cirka 30 sekunder. Alla grönsaker ska ha lite tuggmotstånd kvar. Grilla sparrisarna i några minuter, tiden beror på hur tjocka de är. De ska bara bli lite mjuka.
 
 
Servering.
 
Skär lammsteken i skivor och servera med potatis, grönsaker och örtsås. Strö över flingsalt och svartpeppar.

GAMMAL KAKA

Radiokaka är en gammal klassiker. Om kakan fått ditt namn efter sitt radioaktiga utseende eller om det är för att den med fördel kunde ätas när man lyssnade på radion är omdiskuterat. Fast det går ju lika bra när du ser på tv.
 
RADIOKAKA.
 
Bildresultat för RADIOKAKA.
 
Det här behöver du.
 
260 Gram kokosfett
2 st ägg
200 Gram kex (t.ex. mariekex)
250 Gram mörk choklad
225 Gram florsocker
 
Så här gör du.
 
Smält kokosfett och choklad på svag värme, rör runt med jämna mellanrum. Ställ till att svalna något.

Vispa ägg och florsocker. Häll i chokladmassan i äggblandningen lite åt gången. Vispa ordentligt. 

Klä en 1 ½ liters form med bakplåtspapper.

Häll i lite av chokladblandningen i formen, lägg ett lager kex ovanpå, håll på mer chokladblandning och fortsätt så tills chokladblandningen tar slut. Avsluta med ett lager chokladbladning på toppen.

Ställ in i kylskåpet. Då kakan stelnat kan man välja om man vill skära den i skivor eller ställa fram den som den är.

SALLAD


Quinoa är ett sundare alternativ till pasta, ris, couscous osv. Prova det i denna spännande quinoasallad.
 
KOKKENS QUINOASALLAD.
 
Quinoasallad
 
Det är behöver du.
 
1,5 dl quinoa
1 påse balndad sallad
1 avokado
1 paprika
1 påse pinjenötter
1 näve fetaost
1 näve ärtor
0,5 gurka
10 små tomater 
 
Så här gör du.
 
Koka quinoan enligt anvisningarna på förpackningen (detta kan göras dagen innan då quinoan ska serveras kall). Skölj och tärna alla grönsakerna. Blanda alla ingredienserna till salladen i en stor skål. Klart till servering. 

PASTA

En enkel och god pastagratäng. Perfekt att ha med sig i matlådan, om det blir något över vill säga.
 
KOKKENS PASTAGRATÄNG.
 
Bildresultat för pastagratäng
 
Det här behöver du.
 
300-400g kokt pasta
1 hackad lök
½ liter mjölk
2 ägg
1 tsk maizena
Peppar
Muskotnöt
2-3 tärnad bacon eller skinka
300g riven mozzarellaost
Smör
Ströbröd
 
Så här gör du.
 
Vispa samman mjölk, ägg, peppar och muskotnöt. Smörj en ugnsfast form. Lägg halva mängden kokt pasta i botten. Fördela skinkan och 2/3 av mozzarellaosten ovanpå. Lägg resten av pastan ovanpå. Slå över ägg-blandningen och strö över den resterande osten samt ströbröd. Toppa med några klickar smör. Sätt in formen i en kall ugn och sätt temperaturen på 200 grader. Gräddas cirka 50 minuter.
 
 
Tips.
 
Du kan byta ut bacon eller skinka, till vad du vill.
 
 

FIKADAGS

Saftig chokladkaka med apelsinglasyr är en underbar kombination.
 
FRANSK CHOKLADKAKA.
 
Fransk chokladkaka
 
Det här behöver du.
 

150g margarin
2 dl socker
3 ägg
1 tsk vaniljsocker
2 tsk rivet apelsinskal
5 dl mjöl
1 tsk hjortronsalt
1,5 dl mjölk
200g mörk choklad
Apelsinsaft
Florsocker
ev. cocktailbär till dekoration
 
Så här gör du.
 
Smält hackad choklad tillsammans med mjölk. Låt svalna. Vispa smör och socker poröst. Separera äggen och tillsätt en äggula åt gången. Tillsätt vaniljsocker och apelsinskal. Blanda mjöl och hjortronsalt. Rör ner mjöl och smält choklad i smöret, lite i taget. Vispa äggvitorna hårda och vänd sedan ner dem. Häll smeten i en rund smord form (ca 22 cm i diameter). Gräddas ca 60 minuter på 175 grader. Rör samman florsocker och apelsinsaft till en glasyr. Dekorera med glasyr och cocktailbär när kakan svalnat. 

SPANIEN


God, enkel och lättlagad tapas. Servera som en rätt i en tapas middag eller som förrätt till en middag med exempelvis spanskt tema.
 
TAPAS
 
Lättlagad tapas
 
Det här behöver du.
 
6 skivor bresaola.
50 gram svart olivtapenad.
6 soltorkade tomater.
Lite gräslök till dekoration. 
 
Så här gör du.
 
Lägg upp bresaolaskivorna på ett fat så de är formade som små skålar. Lägg lite olivtapenad i varje ”skål” och garnera med soltorkade tomater och gräslök. 

BRÖD


De passar utmärkt att äta till frukost, fika eller kvällsmat men även som tillbehör till mat. 
 
KOKKENS LÄTTA BULLAR.
 
Lätta bullar
 
Det här behöver du.
 
25g jäst
3 dl vatten
2-3 tsk salt
1 msk olja
1,5 dl fullkornsvetemjöl
Vetemjöl
 
Så här gör du.
 
Rör ut jästen i fingervarmt vatten. Tillsätt salt, olja, fullkornsvetemjöl och så mycket vetemjöl som krävs för att degen ska bli blank och smidig. Låt jäsa ca 60 minuter. Forma degen till bullar och låt dem jäsa ytterligare 30 minuter. Pensla bullarna med ägg eller kallt vatten och grädda dem ca 15 minuter på 225 grader. 

GOA ÄPPLEN

Smulpaj går snabbt att tillaga och smakar underbart, speciellt serverat med grädde, vaniljsås eller glass.
 
KOKKENS SMULPAJ MED ÄPPLEN.
 
 
Bildresultat för Smulpaj med äpple
 
 
Det här behöver du.
 
125 g smör
1½ dl vetemjöl
1½ dl socker
3 dl havregryn
1 tsk bakpulver
4 äpplen
Lite farinsocker
1-2 tsk kanel

Serveringsförslag:
glass, grädde, eller kesella vanilj. 
 
Så här gör du.
 
Värm upp ugnen till 180 grader. Skölj och dela frukterna i mindre bitar, ta bort kärnhuset. Lägg fruktbitarna i en ugnsfastform. Strö farinsocker och kanel jämnt över frukten. 

Smält smöret i en stekpanna och låt det svalna. Häll mjöl, havregryn, socker och bakpulver i en skål och tillsätt smöret, blanda samman. Häll smuldegen över frukten och ställ in pajen i ugnen i ca 25-30 min. 
 

KYCKLING

Lättlagad rätt med nachos, kyckling och salsa. Serveras med diverse grönsaker.
 
KOKKENS SALSA KYCKLING.
 
Bildresultat för Salsakyckling
 
Det här behöver du.
 
1 kg kycklingfilé
1 burk salsa
3-4 dl matlagningsgrädde
2 påse nachos
Evt. Riven ost
 
Så här gör du.
 
Skär kycklingfilen i mindre bitar och stek i dem i en stekpanna. Slå över salsa och matlagningsgrädde. Värm upp och häll det sedan i en ugnssäker form. Tillsätt krossade nachos och riven ost ovanpå alltsammans. Sätt in formen i en förvärmd ugn – ca 20 minuter på 180 grader. Servera med ris och sallad. 

LAX

Enkla och goda laxrullar. Rullarna görs med fördel iordning något innan servering och skärs upp i passande bitar och läggs på ett fint fat alldeles före servering.
 
KOKKENS LAXRULLAR.
 
Bildresultat för Laxrullar
 
Det här behöver du.
 
Tunnbröd
150g philadelphiaost
1 hackad rödlök
Lite av saften från en citron
Peppar
200g rökt lax i tunna skivor
Dill
 
Så här gör du.
 
Rör samman philadelphiaost, rödlök, citronsaft och peppar. Bre ett tunt lager på tunnbrödet. Lägg tunna skivor lax ovanpå samt dillkvistar i ena änden. Rulla ihop tunnbrödet hårt och packa in rullarna in plastfolie. Låt stå svalt. Strax innan servering tas plastfolien bort och rullarna delas upp i mindre bitar, cirka 3 cm tjocka. 

FÖRRÄTT

Potatisstubbar med varmrökt lax
 
Foto: Mathias Johansson
 
Det här behöver du.
 
20 st plommonstora delikatesspotatisar
1,5 dl crème fraîche
150 g varmrökt lax
färsk dill
citron
svartpeppar från kvarn
 
Så här gör du.
 
Koka potatisen mjuk i saltat vatten. Låt kallna och skär i halvor. 

Lägg upp på ett fat och placera snittytan uppåt. Börja med en klick crème fraîche, lägg därefter på en bit lax och toppa med en dillkvist. Avsluta med ett varv svartpeppar från kvarnen.
 
 
Servera med citron och låt var och en smaksätta efter eget tycke.

RSS 2.0