HUSMANSKOST

Idag lägger jag ut dagens husmanskost, så ni kan planera inför morgondagens lunch.

KOKT SEJ MED ÄGGSÅS.

Ingredienser
3 dl vatten
1 tsk salt
600 g sejfilé 

Sås

2 msk smör
2 msk vetemjöl
4 dl mjölk
2 tsk kycklingfond, konc
0,5 tsk salt
1 krm vitpeppar, nymald
2 st ägg, hårdkokta
3 msk persilja, hackad

Tillbehör: kokt potatis

Tillagning.
En äggsås som bara görs på mjölk och ingen grädde blir lätt smaklös. Hemligheten till god smak är kycklingbuljong och vitpeppar.
1. Koka upp vattnet med saltet i en traktörpanna. Lägg i fisken och låt koka upp igen. Ta pannan från värmen och låt stå med locket på ca 20 min.
2. Smält smöret till såsen i en kastrull, rör i mjölet och späd med mjölken. Låt såsen sjuda ca 5 min. Smaka av med kycklingfond, salt och peppar. Skala och hacka äggen. Blanda ner ägg och persilja i såsen.
3. Servera med kokt potatis.

 

RULLE

Tunnbrödsrulle med mos och korv och rälksallad, är väl vanligast.
Här kommer ett tips som man kan ha med sig ut i det härliga soliga vinterturen iskogen eller när du ska pimpla.
Så då gör vi något annat med tunnbrödet.
Som denna.

Tunnbrödsrulle för hela familjen.

8 - 12 st mjuka tunnbröd
2 askar philadelphiaost
1 paket Läcköskinka, går bra med annan också
1 strimlad isbergshuvud
3 skivade tomater
1 burk majskorn
1/4 skivad puejolök
1 förp blåbärssoppa.

Bredost på tunnbröden.
Täck med skinkan.
Toppa med grönsaker.
Rulla ihop.
Paketera med plastfilm.
Värm blåbärssoppan och häll i termos.

Ute i det vita.
Servera rullarna med varm blåbärssoppa.


ANNORLUNDA SEMLA

Har ni fint främmande ikväll och inte kan komma på något?
Här kommer då ett förslag på något enkelt och gott.

Festsemla med äggröra.

25 g jäst
3 dl fingervarm mjölk
2 msk smör- och  rapsolja, finns i flytande variant
2 msk brödsirap
1 tsk salt
1 dl fint rågmjöl
7 dl vetemjöl

Pensling och garnering
uppvispat ägg
oregano

Fyllning till 4 bullar
1 dl vispgrädde
1 dl kaviar
1/2 dl finhackad rödlök
1/2 dl finhackad dill
1 tsk råsocker
salladsblad
2 hårdkokta ägg

Smula jästen i en bunke.
Häll på mjölk och rör om till jästen har löst sig.
Tillsätt smör- och rapsolja, sirap, salt,, rågmjöl och det mesta av vetemjölet.
Arbeta till en smidig deg.
Låt jäsa under bakduk i ca. 30 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig.
Forma till en rulle och dela den i 16 bitar.
Rulla till bullar.
Lägg på plåt och låt jäsa under bakduk ytterlgare 30 minuter.
Sätt på ugnen på 225 grader.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och smula över oregano.
Grädda i ugnens mitt i ca. 10 minuter.
Låt svaln under duk.
Vispa grädden till fast skum.
 blanda ner kaviar, rödlök, dill och smaksätt med socker.
Skala och skiva äggen.
Skär ett lock av bullarna och bottna med salladsblad.
klicka sedan i fyllningen.
Toppa med äggskivor och på med locket.





POTATISSALLAD

Igår la ja ut ett recept på fläskfilé.
Här kommer något gott att servera till.

Rostad potatissallad med fetaost.

600 g delikatesspotatis
1 rödlök
200 g fetaost
1 dl gröna oliver
250 g cocktailtomater
2 msk olivolja
nymalen svartpeppar från kvarn
1 kruka basilika

Sätt ugnen på 200 grader.
Tvätta potatisen och förkoka i 5 minuter.
Dela potatisarna på längden.
Lägg dem i en smord ugnsfast form.
Skala och skär löken i klyftor.
Dela osten i tärningar.
Lägg på lök, ost och tomater.
Ringla över med olivolja.'Salta och peppra.
Rosta potatisarna i ca. 20 minuter.
TA ut och strö över basilikablad.

MIDDAGSTIPS

Här kommer en enkel och god fläskfilérätt.

Salamifylld fläskfilé.

600g fläskfilé
smör till stekning
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
75 g salami i tunna skivor
8 soltorkade tomater i marinad

Sätt på ugnen på 200 grader.
Putsa filén fri från senor och hinnor.
Bryn filén runt om i en stekpanna.
Salta och peppra.
Skär djupa skåror i köttet med ca. 1 cm mellanrum.
Lägg en vikt salamiskiva och en bit soltorkad tomat i varje skåra.
Lägg köttet i en smord ugnsfast form.
Stek köttet i mitten av ugnen i ca. 20 minuter

FETTISDAG

          
Fettisdagen till ära....det här är ett riktigt riktigt gott recept på semlor!



Emmas semlor

Ingredienser:

100g smör
3 dl mjölk eller hälften grädde hälften mjölk
75 g jäst
½ tsk salt
1 dl socker
1 ägg
½ tsk hjorthornssalt
1 tsk kardemumma
1 liter mjöl
ägg till pensling

Gör så här: Smält fettet och häll i mjölken. Smula sönder jästen i en degbunke. Blanda i salt, socker, kardemumma, ägg och det fingervarma degspadet. Tillsätt hjorthornssaltet och mjölet och arbeta degen smidig. Jäs i 10 min. Baka ut runda bullar som får jäsa upp ordentligt på en plåt. Pensla med ägg och grädda dem i 250 graders värme i 5  -10 min. Fyll semlan med mycket mandelmassa och grädde, pudra på florsocker. Semlorna går utmärkt att frysa och plocka fram och fylla när de ska ätas.


VALENTINDAGEN

                
Hoppas ni har firat er käraste idag.
Även nära vänner och bekanta.

ÄNTLIGEN FREDAG

Denna sloga känns ju igen för kyckling.
Så därför kommer det en kycklingrätt inspererad av Indien.
Den har två smaker och färger.
Hur nu det kan gå till.

Kyckling med indisk kryddning.

600 g kyckling file.
2 msk tandorikrydda + 2 msk vetemjöl
2 msk curry + 3 msk vetemjöl
3 msk raspolja för stekning
Till grönsaksriset.
3 dl basmatikris
600 g wokgrönsaker
1 msk rapsolja
Att äta till
2 dl matlagningsyoghurt
salladsgrönsaker
persilja

Mät upp kryddor och mjöl i plastpåsar.
Strimla köttet och fördela i påsarna.
Ruska om och tippa ut och paneringen är klar.
Stek kycklingen i rikligt i olja.
Börja med curryblandningen.Se bara till att köttet får fin färg och yta.
Efter stek sedan i ugn i 6 - 8 minuter i 200 grader.
Koka riset.
Torka ur stekpannan och slå i ny olja.
Stek grönsakerna hastigt.
Vänd ner det kokta riset och låt allt steka ihop.
Lägg upp riset på ett stort fat.
Toppa med kycklingen.
Ringla över med matlagningsyoghurt.
Garnera med persilja.

GRATÄNG

Detta mä mat..samma fråga varje dag..vad ska vi ha till matpissed men detta är skitagött o görenkelt ....sånt gillar vilol har man som jag möe ungdomar i huset så går det åt..o kommer det kompis senare..så finns dä o ta av..lol..kan inte låta dom gå hungriga...då brister mitt hjärta....blushing

Spiralgratängyummy
Gör en stor laddning på en gånglol

900 gram färs (älg el nöt)
2 paket bacon
12 dl spiralmakaroner, okokt
2 st Burkar creme fraiche
6 msk ketchup el chilisås
2 st buljongtärningar
6 dl grädde
1 st purjolök
1 påse riven ost

Gör så här
1.Bryn köttfärs och bacon, salta och krydda efter behov och slå sedan över det i en stor skål. Hacka purjolöken och ha i skålen.
2.Koka spiralmakaronerna som sedan slås över i samma skål. Blanda ihop allt och ha över i en gratängform.
3.Koka ihop grädden, buljongtärningarna och creme-fraichen och tillsätt sedan ketchup el. chilisås. När det har kokat ihop, slå det över blandningen i gratängformen.
4.Strö den rivna osten över och grädda/gratiner i ugnen i cirka 30 minuter i 225 graders värme.

GOTT PÅ SCONES

                          

Något gott till nybakade scones.
Kommer detta fina pålägg, som man kan bre på när de är härligt ljumma.

Lemond curd.

rivet skal från 2 citroner
1 dl nypressad citron
2 ägg + 1 äggula
2 dl strösocker
75 g rumsvarmt smör

Skrubba citronerna väl under hett vatten.
Riv av skalet fint och pressa ut saften.
Häll skal och saft i en rostfri bunke.
Tillsätt lätt vispa ägg, äggula och socker.
Sätt skålen över sjudande vattenbad i en anpassad kastrull.
Vispa äggmassan över vattenbadet tills den tjocknar.
Ta skålen från värmen.
Vispa ytterligare ett tag.
Tillsätt smöret lite i taget, under omröring.
Häll upp i väl rengjorda burkar och förvara i kyl.

VARDAGSGRYTA MED KORV

                                     

Korvgrytor, i synnerhet de som lagas på milda svenska korvar, blir lätt smaklösa och utan karaktär.
Här kommer ett undantag.
En köttrik falukorv är grunden till denna goda korvgryta.

Korv- och bacongryta.

500 g falukorv
1 paket bacon
1 stor gul lök
500 g krossad tomat
2 msk tomatpure´
100 g gröna bönor
1 msk konc. kycklingfond
1 tsk smulad mejran, gärna färsk
smör
salt och vitpeppar
persilja
Att äta till
ris
broccoli

Dra bort skinnet från korven och skär den i ganska tjocka stavar.
Strimla bacon.
Skala och skiva löken.
Bryn korven och löken i smör.
Tillsätt bacon vid slutet och låt allt fräsa samman någon minut.
Lägg allt i en kastrull och tillsätt krossad tomat, tomat pure´och kycklingfonden.
Koka upp och sjud 2 - 3 minuter.
Tillsätt gröna bönor och mejran.
Sjud ytterligare ett par minuter innan grytan smakas av med salt och peppar.
GArnera med persilja och servera med ris och lättkokt broccoli.
Tillsätt


VARGENSDAG

             

Idag firar vi vargen.
Den firas på initiativ av föreningarna Noedulv och Svenska Rovdjursföreningen.
Visionen är att dagen årligen ska manifesteras av alla som vill ha en frisk vargstam.

SVENSK HUSMAN KONTRA SPANSK

Isterband med stuvadpotatis och rödbetor, en husmanskost som håller på att föesvinna.
VArför inte göra något annorlunda, testa olika saker, som denna.

Isterbandstortilla.

3 isterband
6 ägg
1 stor rödlök
4 kalla kokta potatisar
smör till stekningen
nymald svartpeppar

Dela isterbanden på längden.
Sedan idrygt centermeter stora bitar.
Skär potatisen i ungefär lika stora bitar
Hacka rödlöken grovt.
Vispa upp äggen med lite vatten ien skål.
Krydda med nymald svartpeppar.
Hetta upp en stor stekpanna.
Tillsätt smöret.
Lägg i isterband, potatis och löken.
Låt blandningen steka några minuter tills den får färg.
Slå på äggsmeten och rör lätt om.
När smeten börjar stelna får omeletten grädda någon minut på lägre värme.
Lossa omeletten och vänd hela pannan mot ett stort lock.
Sedan får omeletten glida tillbaka i pannan så båda sidorna gräddas.
Servera med inlagda rödbetor.

SPECIELLDAG
















 















 





 
Idag är det den Internationella Knäppskalle-Dagen!




Jag bryr mig inte om ifall du slickar på fönster,

eller åker med en speciell buss

Du sprider solsken runt dig, du är helt djäkla speciell. 

Du spenderar varje sekund med att vara arg, uppretad eller förbannad och det är en hel minut full av lycka du aldrig kommer att få tillbaka.


Dagens meddelande är:
Livet är kort, bryt reglerna, glöm snabbt, kissa långsamt, älska innerligt, skratta okontrollerbart och ångra aldrig något som fått dig att le.
Skicka detta meddelande till alla du älskar och inte vill förlora under 2010, även mig.


LÅT UGNEN FIXA PANNKAKAN

Pannkaka kan man göra på många olika sätt.
I våffeljärn, plattlägg och i ugnen.
Man kan smaksätt den med olika saker.
Dagens recept, kan du buta ut till bacon, tärnad kassler eller quorn om man vill ha den vegetarisk.

Ungspannkaka med rimmad fläsk

4 ägg
4 dl mjölk
2 dl vetemjöl
1 paket rimmat fläsk
smör
salt och peppar
Att äta till
rårördlingonsylt
rivna morötter

Tärna och stek fläsket.
Krydda med svartpeppar
Vispa ägg, mjöl och hälften av mjölken till en slät smet.
Tillsätt därefter resten av mjölken och ett par nypor salt.
Blanda sist ner fläsket.
Smöra en ugnsfast form.
Häll i smeten och grädda i 225 grader i ugnen, i ca. 35 minuter.

RSS 2.0