POTATIS

Fylld bakpotatis är perfekt till både kött och fisk.
 
BAKPOTATIS MED PHILADELFIAFYLLNIG
 
Bakpotatis
 
Det här behöver du.
4 bakpotatis
100g Philadephiaost
50g smör
½ röd paprika
1 vårlök
1 vitlöksklyfta
Salt och peppar
 
Så här gör du.
Gör rent potatisen och torka av dem. Använd en gaffel och stick hål på skalet. Baka potatisarna cirka 1 timme på 200 grader. Rör samman smör och mjukost en i skål. Hacka lök och paprika och häll det i skålen. Pressa i vitlöken. Skär ett kors i potatisarna och öppna upp dem. Häll fyllningen i potatisarna och gratinera dem i ugn (cirka 10 minuter på 200 grader.) 

PAJ

Välsmakande baconpaj omtyckt av gammal som ung. Servera med en frisk grönsallad.
 
KOKKENS BACONPAJ
 
 
Det här behöver du.
150 gram bacontärningar
1 pajbotten (köp färdig eller gör en själv)
1 stor lök
3 purjolökar
3 ägg
1,5 dl mjölk
6 msk crème fraiche
Salt och peppar
 
Så här gör du.
Stek bacontärningarna i en stekpanna tills de är gyllenbruna och lägg dem sedan på en tallrik med hushållspapper. 

Lägg pajbottnen i en pajform. Hacka lök och purjolök, fördela över pajbottnen. Vispa ägg, mjölk, crème fraiche, salt och peppar. Häll ner äggblandningen i pajformen och strö bacontärningarna på toppen.

Ställ in pajen på 220 grader i ca 45 min. 

FLÄSKFILE

Saftig och välsmakande marinerad fläskfilé. Bra rätt när du ska ha folk på middag eller då du känner för att unna dig något extra gott.
 
MARINERAD FLÄSKFILE
 
Marinerad fläskfilé
 
Det här behöver du.
1 fläskfilé
½ kruka färsk basilika
1 vitlöksklyfta
2 dl soltorkade tomater
3 msk olivolja
2 dl rödvin
Salt och peppar 
 
Så här gör du.
Mixa basilika, vitlök, soltorkade tomater, olja och rödvin. Smaka av marinaden med salt och peppar.

Skär bort fett och senor från köttet. Lägg köttet i en påse och häll i marinaden. Stäng igen påsen och låt ligga minst 1 timme innan tillagning.

Häll ner marinaden och köttet i en ugnsfast form och låt köttet rinna av lite. Ta upp köttet och stek det på alla sidor i en stekpanna. Lägg tillbaka köttet i formen och vänd det i marinaden. Stek i ugnen på 200 grader i 20-25 min. Ta ut köttet och låt det vila några minuter innan servering.

KORV

En utsökt och lättlagad korvgryta med champinjoner. Servera grytan med ris och grönsallad eller ev. med potatismos.
 
KOKKENS KORVGRYTA
 
Korvgryta
 
Det här behöver du.

2 sk olja
1 stor riven lök
1 hg Svinkött i tärningarm
1 l köttbuljong
2 msk paprikapulver
1 korg med färska champinjoner 
1 paket korv 
 
Så här gör du.
1. Häll lite olja i en gryta och värm upp. Bryn löken och svinköttet och tillsätt sedan paprikapulvret.

2. Tillsätt ½ av buljongen och låt grytan småkoka i 3-5 min. 

3. Om champinjonerna är stora så dela dem i lite mindre bitar, men inte för små. Skiva korven i ca 2 cm tjocka skivor. Tillsätt champinjonerna och korven till grytan.

4. Låt grytan stå och puttra tills allt är genomvärmt. Red grytan med ex. maizena vid behov.

Servera korvgrytan med ris och grönsallad.
 

TOMATER

Tomater i ugn är otroligt lättlagat och kräver endast få ingredienser och ändå smakar det fantastiskt.
 
KOKKENS TOMATER I UGN
 
Tomater i ugn
 
Det här behöver du.

5-6 stora röda tomater
Lite olivolja
2 tsk hackad färsk basilika
2 tsk hackad färsk rosmarin
Salt och peppar
 
Så här gör du.
Sätt ugnen på 180 grader. Tvätta tomaterna och skär ett kryss i toppen på varje tomat. Sätt ner tomaterna i en form med krysset uppåt. Häll lite olja över tomaterna och strö kryddorna på toppen.

Sätt in tomaterna i ugnen i ca 15 min, tills de börjar bli mjuka. 

Servera tomaterna som tillbehör eller som en egen förrätt.

SOPPA

En god och värmande soppa, som serveras med en varm macka.
 
MINESTRONE MED ARM MACKA
 
 
 
Det här behöver du
140 g bacon
1 gul lök 
2 vitlöksklyftor
3 morötter
2 palsternackor
2 gula betor
1/2 purjo
2 l vatten
2 tärningar kycklingbuljong
1 dl risonipasta
410 g stora vita bönor på burk
3 msk hackad basilika
12 cocktailtomater
salt
peppar
4 skivor surdegsbröd
1 ½ dl riven lagrad ost
4 skivor tomater
 
Så här gör du
Skär bacon i bitar och stek i en gryta. Hacka lök fint och bryn i grytan. Pressa i vitlök. Skala och skär rotsaker i bitar. Skär purjolök i bitar. Häll på vatten och kycklingbuljong. Låt koka tills grönsakerna mjuknar. Häll i risoni och bönor. Rör i basilika och tomater. Smaka av soppan med salt och peppar. Sätt ugnen på 250°. Lägg brödet på en plåt och lägg på ost. Skär tomater och lägg på. Dra några varv med pepparkvarnen över. Grilla mackan i ugnen tills den får färg

TONFISK

Denna tonfiskmousse tar ingen tid att tillaga och smakar helt fantastiskt. Ett extra plus är att den är fettsnål.
 
TONFISKMOUSSE
 
Tonfiskmousse-fettsnål
 
Det här behöver du.

2 burkar tonfisk i vatten
2 dl kesella lätt
1 msk citronsaft 
½ tsk salt 
peppar
cherrytomater 
salladsblad
 
Så här gör du.
Mosa tonfisken med en gaffel och rör sedan ner kesellan, citronsaften, saltet och pepparn. Dekorera med tomater och liten sallad.

Servera med bröd.

MATBRÖD

Ett luftigt och gott bröd. Brödet smakar underbart och får en liten extra smak då det penslas med kaffe alldeles innan det gräddas.
 
MIN GOA MATBRÖD
 
Gott bröd
 
Det här behöver du.

50 g margarin
1 dl mjölk
3 dl vatten
50 g jäst
1 tsk salt
1 msk socker
2 ägg
900 g vetemjöl
Kaffe till pensling 
 
Så här gör du.
Smält smöret. Tillsätt mjölk och vatten och värm upp till ca 37 grader. Smula ner jästen. Häll i socker och salt. Ha i ägg och vetemjöl. Älta degen väl och låt så stå och jäsa i 30 min. 

Älta åter degen och forma den till en boll. Lägg ”bollen” mitt på en plåt med bakplåtspapper och låt den jäsa till dubbel storlek.

Pensla brödet med kaffe och ställ sedan in det i ugnen på 250 grader i ca 10 minuter. Sänk så temperaturen till 200 grader och baka brödet i ytterligare 30 min.

FIKA SUGEN

Dina drömmars kaka - en saftig sockerkaka med täcke av kokos och farinsocker.
 
KOKKENS DRÖMKAKA
 
Drömkaka
 
Det här behöver du.
50g margarin
4-5 dl mjöl
3 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
3 ägg 
3 dl socker
2 dl vatten

Kokostäcke:
125g margarin
½ dl vatten
100g kokosmjöl
3 dl farinsocker
 
Så här gör du.
Vispa ägg och socker poröst. Smält smöret och tillsätt det. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Rör omväxlande ner mjöl och vatten i smeten. Häll smeten i en smord form och grädda den i 20 minuter på 200 grader. Använd ej varmluft. 

Häll ingredienserna till kokostäcket i en gryta och värm upp. Bre på massan över kakan när denna svalnat något. Låt stå några minuter innan servering. Eventuellt kan kakan stå ytterligare 5 minuter i ugnen när kokostäcket bretts på. 

GRYTA

En god och smakrik fläskfilégryta som inte tar så lång tid att tillaga. Serveras med pasta eller ris och en frisk grönsallad till.
 
KOKKENS FLÄSKFILEGRYTA
 
Fläskfilegryta
 
Det här behöver du.
1 fläskfilé
1/2 dl matlagningsgrädde
2 dl mjöl 
250 gram champinjoner
1 paket bacon
1 burk krossade tomater 
1 tsk Salt
1 tsk Peppar
Vitlökspulver
Paprikapulver
 
Så här gör du.
Blanda mjölet med saltet och pepparn. Skär fläskfilén i skivor och doppa skivorna i mjölblandningen. Stek baconen och därefter fläskfilén. Häll ned de krossade tomaterna och grädden i grytan. Tvätta champinjonerna och skär dessa i skivor för att sedan lägga ned dem i grytan. Häll i vitlökspulver, paprikapulver och ev. lite mer salt och peppar efter smak. 
Värm rätten ordentligt och servera sedan med ris eller pasta.

LASAGNE

En rätt för dig som tröttnat på den vanliga lasagnen. Köttfärsen har här bytts ut mot kyckling och curry ger rätten extra smak.
 
KOKKENS KYCKLINGLASAGNE
 
 
 
 
Det här behöver du.

500 gram kyckling.
450 gram frusen spenat.
300 gram mornaysås.
3 tsk curry.
2 tsk chili.
2 tsk oregano.
1 burk hackade tomater.
1 stor lök.
¼ liter grädde.
Lasagneplattor.
Olivolja.
riven ost (efter smak).
Salt och peppar.
 
Så här gör du.
1. Hacka löken och stek den i lite olja tillsammans med curry, oregano och chili. Stoppa sedan ner kycklingen i pannan med löken och kryddorna, låt steka. 

2. Tillsätt de hackade tomaterna, grädden och halvdelen av mornaysåsen till kycklingen och låt koka i ca 15 min, smaka av med salt och peppar. Såsen får gärna vara lite stark då spenaten tar bort något av smaken.

3. Lägg nu samman lasagnen på följande sätt: Först ett lager med kycklingsås, spenat och mornaysås i en ugnsfast form, ovanpå detta läggs ett lager med lasagneplattor. Upprepa tills det inte ät något kvar. Till sist hälls den rivna osten på toppen, allt efter smak och behag.

4. Lasagnen gräddas mitt i ugnen på 180 grader i ca ½ timme. 

RULLADER

Vi tröttnar aldrig på italienska smaker!  Lättlagad rätt på oxrullader med mozzarella och röd pesto får dina sinnen att förflytta sig till Italien på nolltid. Tillsammans med lite god pasta vid sidan om kan man lätt glömma att man är mitt i vinterrusket.
 

OXRULLADER MED ITALIENSKA SMAKER

 
 
Det här behöver du.

ca 400 g lövbiff
ca 100 g bacon/pancetta eller lufttorkad skinka
1 mozzarella

Pestorossosås:
1 dl buljong
2 tomater, skalade och grovhackade
1 vitlöksklyfta, hackad
1 msk olivolja
1 1/2 dl grädde
1/2 burk röd pesto
1 krm cayennepeppar
1/5 msk redningsmjöl
2 msk färsk basilika, hackad
Salt och svartpeppar efter smak

Tillbehör:
Pasta eller ris
grönsallad
extra pesto

Så här gör du.

Salta och peppra lövbiffarna och lägg skivor av bacon, pancetta eller lufttorkat skinka ovanpå. Lägg en bit mozzarella på varje lövbiff och rulla ihop. Hetta upp en stekpanna med lite olja. Bryn rulladerna på hög värme någon minut tills de fått lite stekyta. Ta upp dem från pannan och lägg åt sidan. Fräs vitlök och tomater i olivolja. Rör ut redningsmjölet i buljong och häll i pannan. Tillsätt grädde, cayennepeppar, basilika och röd pesto. Lägg i oxrulladerna och låt sjuda under ett par minuter. Smaka av och tillsätt eventuellt mer salt och peppar.

Servera med en god sallad, ris eller pasta, och extra pesto till den som vill.

 
 
 
 

PIZZA

Blomkål på pizza, varför inte, prova.
 
KOKKENS BLOMKÅLSPIZZA
 
Blomkalspizza
 
Det här behöver du.
1 blomkål
3 dl riven ost
1 ägg 
salt
peppar
1 rödlök
2 klyftor vitlök
en burk krossade tomater 
1/2 chili
3 msk hackad basilika 
2 tsk honung
2 msk balsamico
125 g mozzarella
10 skivor salami
1/2 spetskål
½ purjolök
65 g ruccola
½ kruka vattenkrasse
1 avokado
2 msk pinjenötter
2 msk pumpafrön
2 msk solrosfrön
1/3 dl olivolja
3 msk hackad basilika
 
Så här gör du.

Sätt ugnen på 175°. Dela blomkål i bitar och lägg i en mixer. Mixa till fina bitar. Blanda i ost och ägg. Krydda med salt och peppar. Lägg smeten i ett jämnt lager på en plåt med bakplåtspapper. Ställ in den i ugnen i ca 10 minuter. Gör under tiden såsen. Hacka lök fint och bryn i en kastrull. Pressa i vitlök. Häll i tomater. Hacka chili fint och låt såsen puttra ett par minuter. Rör i basilika, honung och balsamico. Smaka av såsen med salt och peppar. Bred ut såsen på pizzabotten. Dra mozzarellan i bitar och lägg på pizzan tillsammans med salami. Grädda pizzan i ca 7 minuter i ugnen. Strimla spetskål och purjolök fint. Blanda med ruccola och vattenkrasse. Skär avokado i bitar. Rosta nötter i en torr stekpanna. Rör samman olja med basilika och smaka av med salt och peppar. Toppa pizzan med grönsaker och frön. Ringla över basilikaoljan.

 
 

 
 
 
 

KYCKLING

Flygande Jakob är en härlig blandning av kyckling, banan, jordnötter och bacon som serveras i en gräddig chilisås.
 
FLYGANDE JAKOB
 
 
 
 
 
Det här behöver du.
1 hel grillad kyckling
1 paket bacon
1 dl jordnötter
1 dl chilisås (ev. ketchup och lite chilipulver)
2 ½ dl matlagningsgrädde
1 ½ -2 msk vetemjöl
2 bananer
 
Så här gör du.
1.Rensa kycklingen helt från kött och dela det i mindre bitar. Lägg kycklingköttet i en ugnsfast form.

2.Klipp baconen i mindre bitar och knaperstek dem i en stekpanna. Ta upp de färdigstekta baconen och lägg dem på ett hushållspapper.

3.Skala bananerna och dela dem på längs och sedan delas varje halva i 2-3 bitar. Lägg ner skivorna i formen med kycklingen.

4.Blanda grädden, chilisåsen och vetemjölet i en skål och häll sedan såsen över kycklingen och bananerna.

5.Lägg jordnötterna och baconen på toppen och ställ sedan in formen på 200 grader i 15-20 min. 

Servera förslagsvis flygande Jakob med en grönsallad och råris.

PASTA

En enkel och god pastagratäng. Perfekt att ha med sig i matlådan, om det blir något över vill säga.
 
KOKKENS PASTAGRATÄNG
 
Enkel pastagratäng
 
Det här behöver du.
300-400g kokt pasta
1 hackad lök
½ liter mjölk
2 ägg
1 tsk maizena
Peppar
Muskotnöt
2-3 tärnad bacon eller skinka
300g riven mozzarellaost
Smör
Ströbröd
 
Så här gör du.
Vispa samman mjölk, ägg, peppar och muskotnöt. Smörj en ugnsfast form. Lägg halva mängden kokt pasta i botten. Fördela skinkan och 2/3 av mozzarellaosten ovanpå. Lägg resten av pastan ovanpå. Slå över ägg-blandningen och strö över den resterande osten samt ströbröd. Toppa med några klickar smör. Sätt in formen i en kall ugn och sätt temperaturen på 200 grader. Gräddas cirka 50 minuter. 

RSS 2.0