SKALDJUR



Lyxa till vardagen med min soppa.

Kokkens hummersoppa
2 msk olivolja
2 msk paprikapulver
500 gram hummer/hummerstjärtat/kräftstjärtar etc.
3 dl vitvin eller sherry
3 dl vatten
1 buljongtärning (t.ex. fiskbuljong)
3 schalottenlök eller små gul lökar
2 lagerblad
1-2 dl grädde
1 krm socker
Salt och peppar

Pilla ur hummerköttet ur skalet (spara detta) och lägg det i kylen. Värm upp oljan i en gryta och tillsätt paprikapulvret, låt steka 1 min.

Krossa hummerskalen lite och lägg ner dem i grytan, låt steka ett par minuter.

Hacka löken grovt och tillsätt denna tillsammans med vin, buljong, vatten och lagerblad. Låt soppan koka i 45 min på svag värme.

Sila hummersoppan genom en silduk, så alla skalbitar osv. försvinner. Häll tillbaka soppan i grytan och koka upp den. Tillsätt grädden och smaka av med socker, salt och peppar.

Lägg ner hummerköttet i soppan och låt koka i 5 min.

Servera soppan medan den är varm.


DAGENS PASTA



TORTELLINIGRATÄNG

500 gram  färsk tortellini (ost & skinka)
1 paket  strimmlad bacon
1 st  fläskfilé
1 st  purjolök
1 st  röd paprika
3 dl  grädde
3 dl  Köttbuljong
1 nypa  salt & peppar
1 msk  orientalisk curry


1. Koka tortelinnin.
2. Strimmla fläskfilé, bacon, purjolök och paprika.
3. Fräs bacon som fläskfilé i en panna. Salta och peppra. Ställ åt sidan en stund.
4. Fräs grönsakerna i en gryta och blanda sedan ner fläskfilé och bacon. Strö över orientalisk curry.
5. Häll över grädden och köttbuljongen i grytan, red av till lagom tjocklek. Smaka av med ev mer salt och curry. 6. Blanda i den kokta tortelinnin och häll över allt i en smord form. Gratinera med riven ost över 225 C i ugn ca  10 min.

HUSMANSKOST 2



SKÅNSK KALOPPS

Portioner: 4

Tid: ca 1 timme

Nötkött i kalops kan vara ytterlår, högrev, märgpipa eller bringa, lite segare kött som passar bra att använda i grytor. Servera med kokt potatis och inlagda rödbetor.

  • Ca 600 g benfritt nötkött
  • ett par msk vetemjöl till panering
  • 2 msk margarin
  • 1 stor gul lök
  • salt
  • 8 kryddpepparkorn
  • 1 lagerblad
  • 2 morötter
  • vatten
  1. Se till att köttet är rumsvarmt. Tärna köttet till grytbitar.
  2. Panera de skurna bitarna kött med mjölet genom att skaka runt dem i en plastpåse.
  3. Bryn dem långsamt i smör.
  4. Häll över köttet i en stekgryta och vispa ur stekpannan med vatten. Häll vätskan över köttet.
  5. Tillsätt skivad lök, morötter, kryddor och salt. Späd med mer vatten så att det täcker köttet men inte grönsakerna.
  6. Låt sjuda tills köttet är mört, minst 45 minuter.

HUSMANSKOST 1

Lägger ut lite husmanskost och börjar med en lite lyxigare rätt.

Kalvgryta med kantareller



Kalvgryta med kantareller

  • 800g kalv i tunna skivor
  • 100g färska kantareller
  • 1dl vitt vin
  • 3dl grädde
  • 1dl solrosfrön
  • 1dl färsk bladpersilja
  • 2 syrliga äpplen
  • 2msk ketchup
  • 2msk HP Sauce
Skär upp både svampen och kalvköttet i munsbitar. Värm en panna och bryn både svamp och kött tillsammans i smör på hög värme. När det väl är brynt tillsätter du vinet och koka ned det tillsammans med svamp och kött. Tillsätt sedan grädden, hackad bladpersilja och rostade solrosfrön.
Förbered sedan din egen äppelchutney. Börja med att skala och tärna två äpplen medans du kokar upp ketchup och HP Sauce. När blandningen väl kokar tillsätter du äppeltärningarna och låter detta koka på låg värme i 4 -5 minuter.
Servera sedan grytan med din hemgjorda äppelchutney och förslagsvis pressad potatis.

DAGENS VEGETARISKA



Tomater i ugn
5-6 stora röda tomater
Lite olivolja
2 tsk hackad färsk basilika
2 tsk hackad färsk rosmarin
Salt och peppar

Sätt ugnen på 180 grader. Tvätta tomaterna och skär ett kryss i toppen på varje tomat. Sätt ner tomaterna i en form med krysset uppåt. Häll lite olja över tomaterna och strö kryddorna på toppen.

Sätt in tomaterna i ugnen i ca 15 min, tills de börjar bli mjuka.

Servera tomaterna som tillbehör eller som en egen förrätt.


DAGENS SOPPA




TEXMEXSOPPA

4 portioner,

1 gul lök
2 st vitlöksklyftor
300 gr nötfärs
2 msk tacosås, mediumstark
1 tsk tomatpuré
3 msk tacomixpulver
5 dl krossade tomater
8 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 dl majskorn
1 burk kidneybönor
olivolja
svartpeppar

tillbehör: creme fraiche, nacho-chips

1. Hacka och fräs vitlök och löken i olivolja.
2. Bryn färsen med löken så den får färg.
3. Häll i tacosås, tomatpuré, tacomixpulver, krossade tomater, vatten och smula ner en buljongtärning. Låt det puttra i 10 minuter.
4. Tillsätt majskorn och bönor, låt de bara bli varma. Peppra.

Servera med chips och en klick creme fraiche. Vill du ha mer drag i smaken, använd en starkare taco-sås och/eller byt ut tomatpurén mot chilisås. Väldigt gott och mättande middagsmat! Går fort att laga också.


DAGENSSOPPA



KOKKENS ROTSAKSOPPA

½ liten kålrot
4 potatisar
4 morötter
2 palsternackor
1 gul lök
7 dl vatten + 2 buljongtärningar
1 tsk gurkmeja
½-1 dl grädde
hackad persilja


Servering:
Bröd

 Skala rotsakerna och löken och skär dem i bitar. Koka dem mjuka i vatten med buljongtärningar och gurkmeja, ca 15 minuter.
 Finfördela rotsakerna och löken med lite av buljongen i matberedare. Blanda resten av buljongen och grädden. Låt soppan koka upp på nytt.
 Smaksätt med salt och peppar om det behövs och strö över persilja.


DAGENSSOPPA




Vad nu då, har han blitt galen, soppa på choklad, jomen visst går det.
Kanon god efterrätt.

CHOKLADSOPPA

4 pers

5 dl standardmjölk
2 dl vispgrädde
150 g mörk choklad
25 g hasselnötscreme
½ krm salt
Till servering:
vispad grädde
hallon

Koka upp mjölk och grädde och låt koka 1 minut. Ta kastrullen från värmen, bryt ner chokladen i den varma gräddmjölken och rör tills soppan är slät. Rör ner hasselnötsmassan och tillsätt lite salt. Ställ soppan i kylen.

Vispa upp den kalla soppan före servering och häll upp i skålar. Lägg på en klick grädde och ett gäng hallon.

DAGENS SOPPA



VEGETARISK MINESTRONESOPPA


1 grovhackad gul lök
1 finstrimlad purjolök
2 morötter
1 palsternacka
en kvarts rotselleribit
4 potatisar
2 msk olja eller smör
1½l vatten
1 burk hela tomater (400gr)
1½tsk salt
2 tärningar grönsaksbuljong
½dl okokt pasta
1 vitlöksklyfta
1 tsk italiensk salladskrydda
1 krm nymald svartpeppar
3 msk färsk basilika
50 g riven parmesanost till servering.

Skölj o ansa grönsakerna och skala det som behövs. Enda som sparas är det vita på purjon annars allting svettas i en kastrull sen hälls vattnet i kastrullen ihop med burktomaterna med sitt spad, salt o buljongtärningar. Koka allt under lock i 30 min. Lägg i pastan sedan och koka ytterligare i 15 min. Smaksätt på slutet pressad vitlök salladskryddan och svartpeppar, salt efter behag och en nypa socker. Rör ner finstrimlade purjon låt allt koka ihop 4-5 min. Sist strös basilikan över soppan. Servera soppan med förskriven parnmesanost. Samt vitlöksbagutetter.


DAGENS SOPPA

Nu går vi till vårt grannland, där kan dom fisksoppa.



NORSK FISKSUPPE

Torskfilé 400 g
Morötter 1-2 st
Liten gul lök 1 st
Purjolök 1 st
Fiskbuljong, utspädd 1 l
Smör 4 msk
Vetemjöl 4 msk
Mjölk 2 dl
Gräddfil 0.5 dl
Gräslök, finhackad 1 msk

Gör så här:

Tärna morötterna, hacka löken grovt och skär purjolöken i ringar. Koka grönsakerna i fiskbuljongen så att de blir nästan mjuka. Gör en redning av smör och vetemjöl och späd den sedan med mjölk och fiskbuljong. Häll över alla grönsakerna i soppan. Dela fisken i bitar som du lägger ner i soppan. Låt fisken sjuda i soppan tills den är genomkokt.

Vispa ner gräddfilen i soppan. Låt soppan koka upp och servera den med finhackad gräslök på toppen.


DAGENS SOPPA

Vid kyliga tider, som nu.
Är en varm och het soppa förtäflig att göra och äta.



Kokkens mustigaste gulaschsoppa med yoghurtdipp

I Meny vecka 2 2007

6-8 pers

1 kg oxkött (gärna högrev)
2 gula lökar
1 morot
1 palsternacka
1 bit rotselleri
5 vitlöksklyftor (eller efter tycke)
1-2 msk vetemjöl
2 msk paprikapulver
2 msk tomatpuré
1 burk hela tomater
1½ dl rödvin
1 liter oxbuljong el köttbuljong
2-3 msk Ajvar relish
1 lagerblad
1 tsk torkad timjan
1 tsk stött kummin
½ burk surkål (sönderskuren)
salt och nymalen svartpeppar
olja + smör att steka i

Dipp:
1 burk matyoghurt
1 pressad vitlöksklyfta
½ tsk malen kummin el spiskummin
salt och peppar

Skär köttet i mindre tärningar. Skala och fintärna lök, vitlök och rotsakerna. Ta fram en rymlig gryta och en stekpanna.
Bryn först köttet i omgångar i olja och smör runt om, salta och peppra och flytta över till grytan.
Bryn nu även lök- och rotsakshacket och flytta över till köttet.
Strö över paprika, vetemjöl och tomatpuré och fräs detta tillsammans med köttet och grönsakerna i ca 5-8 minuter på mellanstark värme. Släck med rödvinet och buljongen.
Lägg ner timjan, lagerblad, kummin, Ajvar relish, tomaterna och surkålen. Koka upp, sänk värmen och låt det hela småputtra i ca 1½ timmar eller tills köttet känns helt mört. Rör gärna lite i grytan under tillagningens gång. Smaka av med ev. mera salt och peppar samt ev. lite chili. Rör ihop alla ingredienser till dippen och servera till soppan och gärna med hackad persilja eller lite hackad färsk timjan. Denna gulaschsoppa är mycket mustig, det är surkålen som svarar för det, även ni som inte tycker om surkål, pröva detta, ni kommer att bli glad överraskad.
Pröva gärna att göra soppan med fläskkarré, det är mycket gott det också.


MIDDAGSTIPSET

Soppor är goda att äta när det är sådant busväder ute, som nu.





Svartrotssoppa

ca 3-4 portioner

ca 300g svartrot
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
ca 5 dl kycklingbuljong
(vatten + 1 tärning eller 2 msk fond)
ca 1 dl matlagningsgrädde
salt, peppar
ev. lite muskot

Skala svartrötterna. Spara en fin, smal rot till garnering. Skär i grova bitar.
Hacka löken grovt och krossa vitlöken. Fräs upp svartrot och lök i matfett i en kastrull, låt gärna få lite färg. Häll på buljongen. Det är viktigt att buljongen täcker, men inte mer. Låt småputtra under lock tills svartrötterna är mjuka.
Mixa sedan alltsammans till en slät soppa antingen med stavmixer eller i matberedare. Värm upp igen och tillsätt matlagningsgrädde. Smaka av med salt och peppar och ev en nypa muskot.
Fräs den sparade svartroten i en stekpanna i lite smör tills den är mjuk. Ha på ganska svag värme så det inte börjar brännas innan dess. Häll upp soppan i djupa fat och garnera med den smörfräst svartrot.

NU BAKAR VI

Lite goda fikagröd är alltid bra att ha till hands.



Citronrutor

3 3/4 dl vetemjöl
3/4 dl strösocker
1 1/2 tsk vaniljsocker
225 g rumsvarmt smör

Citronkrämen:
6 medelstora ägg
4 dl strösocker
1 dl vetemjöl
rivet skal av 2 stora citroner
1 1/2 dl pressad citronsaft
florsocker att sikta över


Sätt ugnen på 200 grader. Gör gärna degen i en matberedare. Mät upp mjöl och strösocker tillsammans med vaniljsocker i apparatens skål. Klicka i smöret och arbeta snabbt ihop till en deg. .
Platta med mjölade fingrar ut degen i en liten långpanna, ca 23×35 cm. Låt vila i 30 minuter i kylen. Picka botten med en gaffel. Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter
Vispa under tiden ägg och socker pösigt. Tillsätt vetemjöl samt citronskal och saft. Häll citronkrämen i det förgräddade pajskalet, och grädda på nedersta falsen ytterligare 10-12 minuter eller tills den knappt har ”stannat”.
Låt den svalna helt. Pudra sedan över rikligt med florsocker.
Skär rutor ca 4×4 cm


RSS 2.0