DAGENS MIDDAGSTIPS



Kyckling i jordnötssås
250 gram kyckling
1 msk olja eller smör
2 lökar
1 vitlöksklyfta
5 färska tomater (eller 1 burk krossade tomater om det ska vara extra enkelt)
4 msk jordnötssmör
2 dl kycklingbuljong
Färsk eller torkad chili efter egen smak
Kanel, salt och peppar

Skär kycklingköttet i mindre bitar. Stek köttet i matlagningsfettet i en gryta. Hacka löken och vitlöken och lägg ner i grytan.

Hacka tomaterna och häll i grytan tillsammans med jordnötssmöret, buljongen, chilin och kanelen. Smaka av med salt och peppar.


MERA RÖNNBÄR

Rönnbärsgele med äpple
2 kg rönnbär
1/2 kg syrliga äpplen (gärna paradisäpplen)
ca 10 till 14 dl vatten

Väl sköljda rönnbär och äpplen med skal och kärnor kokas i vattnet. Bären skall gå sönder, du kan även stöta med en potatisstöt. Koktid ca 15 - 25 minuter.
Häll upp massan i silduk och låt den självrinna, stressa inte, ge det någon timme minst.

Mät upp saften, låt den koka en stund samtidigt som du skummar noggrannt.
Tillsätt rårörssocker lite i taget, jag använder bara 6 dl socker per liter saft. Rör tills allt har löst sig och koka kraftigt i ca 10 minuter. Fortsätt att skumma hela tiden om det behövs.

Gör geleprov, koka längre om det behövs. Ju mindre socker, desto svårare att få gele. Men det beror även på vilka äpplen du använt, omogna äpplen och paradisäpplen innehåller mer pektin.

När det kokat färdigt, ta grytan från plattan och låt det stå i 5 min. Ta bort hinnan som bildats och häll upp på väl rengjorda burkar.

FROSTEN ÄR HÄR

Nu när det blirr kallare nätter och frosten tar över.
Då ska man passa på att plocka rönnbär.
Det är då de blir som bäst, men man kan plocka tidigare och frysa in.
Här kommer ett recept på dricka.

RÖNNBÄRSDRICKA

5 kg frostbitna rönnbär, alternativ frysna
5 l vatten
3 kg ekologisk socker (600gr/l avrunnen saft)
Spädes 1 del saft, 4 delar vatten

Koka bär och vatten i 20 minuter.
Låt uppkoket svalna i kastullen.
Låt stå därefter i ett dygn.
Dag två silas bären av.
Rönnbärssaften kokkas upp med socker i 10 minuter.
Skumma och fyll upp på rengjorda varma flaskor och korka igen.
Förvaras svalt.
Ett tips för längre hållbarhet, frys in i petflakor, men fyll inte ända upp, för då spricker dom.

LUNCHTIPS



Kokkens goa köttfärssås

500 gram nötfärs med låg fettprocent
1 msk olivolja
2 lök
1 palsternacka eller annan rotfrukt
1-2 morötter
½ squash
1 burk krossade tomater
4 tomater
Salt, peppar och oregano

Bryn köttet i oljan i en gryta. Hacka löken och häll i grytan. Skala palsternackan och morötterna, tärna eller riv dem och lägg ner dem i grytan. Dela squashen på längs och skrapa ur kärnorna, skär resten av squashen i tärningar och lägg ner i grytan tillsammans med de krossade tomaterna. Hacka de färska tomaterna och häll i dem i grytan.

Låt köttfärssåsen sjuda tills alla grönsakerna är mjuka. Smaka av med salt, peppar och oregano.

Servera köttfärssåsen med t.ex. fullkornspasta.


FRUKOST + LUNCH = BRUNCH

Amerikansk brunch
Amerikansk brunch:
Scrambled eggs
Bacon
Kycklingvingar med het salsadipp
Revbensspjäll
Stuvad majs
Hash (pyttipanna med korv, skinka eller fisk)
Tjocka pannkakor med sirap
Coleslaw (vitkålssallad med majonäs)
Pumpasoppa
Scones

Cheesecake
Blåbärsmuffins

Juice
Kaffe/Te
Smoothies

Internationell brunch:
Lufttorkad parmaskinka med skivad melon
Rödbetssallad med getost
Het majs- och chilisoppa
Caprese (tomat- och mozzarellasallad)
Ugnsgratinerade paprikor med ris- och köttfärsfyllning
Grekiska vinbladsdolmar
Pitabröd med yoghurt- och myntasås
Små köttfärsbiffar med oliver och kapris
Tomat- och basilikabruschetta
Kycklingspett med jordnötssås

Saffranspannacotta
Fruktsallad

Juice
Kaffe/Te
Frappe (grekiskt iskaffe) eller iste

Vegetarisk brunch
Vegetarisk brunch:
Hommous
Grekisk sallad med fetaost och svarta oliver
Grönsaksomelett
Morotsscones
Varm brietårta med tomatsallad
Frittata med curry och linser
Rödbetsrisotto
Spenatsallad med couscous och cashewnötter
Minipizzor med rödlök och färska örter
Linssoppa

Äppelkaka med vaniljsås
Choklad- och bananmuffins

Juice
Kaffe/Te
Virgin Mary


KOKKENS MIDDAGSTIPS


Kokkens kassler i ugn

1 stor purjolök
350 g kassler i skivor
Peppar
Röd och grön paprika, en av varje
4 tomater
125 g ost
1 tsk. paprikapulver
2 dl buljong
1 knippe persilja

Skär purjolöken fint och lägg i botten på ett ugnsfast fat. Lägg kasslerskivorna på toppen och peppra. Häll buljongen i formen. Täck köttet med tomatskivor, strimlad paprika och ost och strö paprikapulver på toppen.

Ställ in fatet i ugnen vid 200 grader i 40 min, tills grönsakerna är mjuka.

Servera med ångade (ev. kokta) morötter och ärtor.


DAGENS HISTORIA

Den ännu ogifta kvinnan satte in en kontaktannons som löd : Söker Man som inte slår mig, som inte lämnar mig och som är bra i sängen.
Efter några dagar knackar det på dörren, utanför sitter en man i rullstol utan varken armar eller ben, och säger: -Jag är din dröm man, jag kan inte slå dig för jag har inga armar, jag kan inte lämna dig för jag har inga ben.
Men är du bra i sängen då, frågar hon?
-Hur tror du jag knackade på dörren?

FRUKOSTPAKET

Kolla in dessa länkar.
http://www.youtube.com/watch?v=CyWP_RSp9y8

http://smartsontestpilot.se/arlafrukost/bli-testpilot/

DAGENS HISTORIA

Det var tre män som diskuterade vems kärring som var mest korkad.
Den ene sa: - Min kärring är så jävla korkad, hon kom hem med fyra vinterdäck här om dagen och vi har inte ens någon bil.
Den andre sa: Jaja, men min kärring är så korkad, hon kom hem med två dyra datorspel, men vi har ju ingen dator.
Den tredje sa: Min kärring slår allt. Hon är så jävla blåst, när hon och en väninna skulle resa till Kreta en vecka, köpte hon med sig ett paket kondomer, men hon har ju för fan ingen snopp

BAKDAGS



Baka lite goa bullar till helgen.
Ifall det kommer nägon hjärtevän på besök.
Testa dessa.

Bullar med vaniljkräm
1 dl mjölk
25 gram jäst
25 gram socker
1 krm salt.
1 ägg
100 gram smör
250 gram vetemjöl

Kräm:
4 äggulor
1 tsk. vaniljsocker
35 gram socker
2 tsk. vetemjöl
1/4 liter mjölk

Glasyr:
½ äggvita eller motsvarande mängd vatten
Florsocker (för vit glasyr)
Kakao (för brun glasyr)

Värm upp mjölken till ca 35 grader. Lös upp jästen i mjölken och tillsätt socker, salt, ägg och smör. Rör ner vetemjölet. Täck degen med en handduk och sätt den till att jäsa i 30 min.

Dela degen i 12 lika stora bitar och forma varje del till en boll. Använd tummen till att trycka en fördjupning i mitten av bullen.

Vispa samman äggulor, vaniljsocker, socker och mjöl. Koka upp mjölken och häll ner den i äggsmeten under vispning. Häll ner krämen i grytan och värm under omrörning tills krämen fått en lite tjockare konsistens.

Lägg en klick kräm i fördjupningen på varje bulle och ställ in dem i ugnen på 220 grader i ca 13 min.

Då bullarna svalnat något så kan de pyntas med glasyr. Rör samman ingredienserna till glasyren (välj mellan vit eller brun glasyr). Du kan också blanda ner ett par droppar karamellfärg för att få olika färger på glasyren.


TA VARA PÅ DIN TRÄDGÅRD 3



Blomkålsgratäng
½ kilo blomkål
100 gram margarin
100 gram vetemjöl
½ liter mjölk
4-6 ägg
Salt

Skär blomkålen i mindre buketter och koka tills de är mjuka.

Dela upp äggen så du har vitorna i en skål och gulorna i en annan skål. Koka upp mjölken. Smält smöret och rör ihop med mjöl. Tillsätt mjölken till mjölblandningen lite åt gången, låt det koka under tiden du vispar ner mjölken så klumparna löser sig. Låt blandningen svalna något. Rör i äggulorna i den avsvalnade blandningen. Vispa äggvitorna hårda och vänd försiktigt ner dem i mjölkblandningen.

Rör ner den kokta blomkålen i mjölkblandningen och häll det hela i en ugnsfast form.

Ställ in broccoligratängen i ugnen på 200 grader i 30-45 min.

Tips: Du kan tillsätta rökt skinka eller kassler i bitar.


GISSA VAD JAG FICK UPP UR HAVET.

Skulle fiska efter havsöring vid Hornslandet, men det blev något annat.
En lax på ca. 7 kg.
Så då blir det ett recept på en laxpaj.



Kokkens Laxpaj
Pajdeg:
150g mjöl
75g smör
1 äggula
2 msk vatten

Fyllning:
40g smör
4 msk mjöl
1.5 dl mjölk
1 dl kaffegrädde
Fin hackad dill
150g kallrökt lax
2 ägg

Blanda mjöl, smör, äggula och vatten till en deg. Tryck ut degen i pajformen och förgrädda den i 10 minuter på 220 grader. Gör fyllningen medan pajskalet gräddas.

Fyllning: blanda smör och mjölk. Blanda därefter i ägg och grädde. Tillsätt lax och därefter två hela ägg. Smaka av med salt och peppar. Lägg fyllningen i det gräddade pajskalet och grädda ytterligare 20 minuter på 220 grader.


DAGENS HISTORIA

Tre tjejer (en singel, en förlovad & en gift) tar på sig svart läderbody, klackskor, och har välmålade förföriska ögon. I den utstyrseln möter de sina gubbar hemma. Reslutat:
Singeln:
-När min date öppnade dörren skrek han vilt och vi älskade fyra gånger direkt på golvet!
Förlovade tjejen:
-Han blev tokig av lycka, kysste mig och vi älskade två gånger.
Den gifta:
-Min gubbe kom hem, slängde sig i soffan, tog fjärrkontrollen och sa: "Hörru Batman, va blir de till middag?"

TA VARA PÅ DIN TRÄDGÅRD



Äppelpaj med äppelmos
Äppelmos:
8-10 matäpplen
1 vaniljestång (spara vaniljfröna till grädden)
2-3 kanelstänger
3 dl vatten

Rostade havregryn:
25 g smör
3 dl havregryn
2 msk socker

¼ liter grädde
Hackad choklad

Äppelmos:
Skala äpplena och skär bort kärnhusen. Tärna fruktköttet och lägg i en kastrull tillsammans med vatten, vaniljstången och kanelstängerna. Koka upp och låt koka tills det är som en gröt. Låt svalna. Man kan ev. använda färdigköpt äppelmos.

Rostade havregryn:
Smält smöret. Häll i havregrynen och sockret. Rosta tills grynen är gyllenbruna. Ställ åt sidan och låt svalna

Vispa grädden och rör i vaniljfröna.

Lägg äpplemosen och havregrynen i flera lager i en skål. Dekorera med vispad grädde och chokladspån.


RSS 2.0