KLASSISK HUSMANSKOST


DILLKÖTT PÅ KALV
Ingredienser för 4 personer

Till kokning av köttet:

1 morot
1 kg kalvkött, bog eller rygg med ben
3 tsk salt
8 vitpepparkorn
2-3 dillstjälkar
1 bit purjolök (15 cm)

Sås:

1 dl mjölk
1 dl vispgrädde
2 msk vetemjöl + lite vatten
6 späda morötter (100 g)
8 salladslökar
2 msk ättiksprit (12%)
2 dl hackad dill
salt och vitpeppar
Till servering:
kokt potatis

Gör så här

1. Koka upp vatten i en rymlig kastrull. Skala och skär moroten i bitar och lägg i den tillsammans med kött, salt, peppar, dillstjälkar och purjo. Låt allt koka upp, sänk värmen och sjud i 1 1/2-2 timmar. Skumma av fett och äggviteämnen som lägger sig på ytan.
2. Lyft ut köttet och låt det svalna. Sila kalvbuljongen. Koka upp mjölk och grädde i en rymlig gryta. Tillsätt 3-4 dl kalvbuljong och sänk värmen. Vispa mjölet med lite kallt vatten och rör ner det i grytan så att såsen tjocknar. Konsistensen ska vara simmig.
3. Lossa köttet från benen och skär bort så mycket hinnor och fett som möjligt. Skär köttet i mindre bitar och lägg ner det i såsen.
4. Skala och skär morötterna i små slantar. Skär salladslökarna i cirka 1 cm långa bitar. Lägg ner grönsakerna i grytan, tillsätt ättiksprit och dill. Smaka av med salt och nymalen vitpeppar. Rör om och låt allt bli varmt. Servera med kokt potatis.


MEXOCO




Burritos
400 gram nötfärs (6-8 % fett).
125 gram champinjoner
½ squash
1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
1 liten burk tomatpuré
1 tsk paprikapulver
½ tsk curry
3 msk soja
½ tsk kanel
salt
peppar
8 tortilla

Stek köttfärsen i en gryta.

Champinjonerna rensas, skivas och tillsättes så till köttfärsen.

Skölj squashen, tärna den och lägg ner den i grytan.

Skala schalottenlöken och vitlöken för att sedan skiva dem fint. Lägg ner skivorna i grytan.

Häll i tomatpurén, kryddorna, sojan och saltet.

Värm tortillabröden enligt anvisningen på paketet.

Fördela fyllningen på tortillabröden och rulla samman, servera genast.


LÅDDAXS



SKOMAKARLÅDA


 

  • Potatismos:
  • 500 g potatis, helst mjölig sort, t.ex. King Edward
  • ca 1 dl värmd mjölk
  • 1 msk smör
  • (ca 1/2 tsk salt)
  • några vrid vitpeppar från pepparkvarn
  • ca 75 g rimmat eller rökt sidfläsk
  • 1 knippe hackad gräslök och/eller
  • 2-3 msk finhackad gul lök
  • 2 skivor mör utskuren biff à ca 150 g
  • 1-2 msk smör till stekning
  • Sky:
  • ca 1/2 dl vatten
  • 1/2-1 msk kalvfond (från flaska)

Gör så här

  • Skala och skär potatisen i mindre bitar. Lägg bitarna i en kastrull med lättsaltat vatten och koka dem mjuka under lock, cirka 10 minuter. Häll av kokvattnet och mosa potatisen i kastrullen med elvisp eller potatisstöt.
  • Eller pressa den i purépress. Värm och rör/vispa i mjölken, lite i taget, tills moset får fin och luftig konsistens. Smaka av med smör, salt och peppar. Håll moset varmt under lock så länge.
  • Skär och stek sidfläsket i små tärningar utan extra fett. Blanda med hackad gräslök (spara lite till moset) och gul lök. Håll blandningen varm under lock.
  • Stek biffarna i smöret så att de får fin färg och blir nästan genomstekta, lite rosa inuti.
  • Ta upp och håll biffarna varma (i aluminiumfoliepaket).
  • Häll vatten i kvarvarande steksky i stekpannan och smaka av med kalvfond.
  • Fördela potatismoset i portionsformar eller på tallrikar och strö över lite sparad gräslök.
  • Lägg de stekta biffarna bredvid och strö över fläsk- och lökhacket.
  • Servera rätten direkt, så het som möjligt.

PAJDAXS




Citronpaj
125g smör
2 msk socker
3 dl vetemjöl
2 msk vatten

Fyllning:
3 ägg
1,5 dl socker
250 mager kesella
2 dl creme fraiche
2 msk vetemjöl
saft och skal av 1 citron

Hacka samman mjöl, smör, socker och vatten. Låt degen vila 30 min.
Tryck ut degen i smord form 24 cm. Grädda skalet i 10 min.
Vispa ägg och socker. Rör ned resten av ingredienserna med en träslev.
Häll smeten i pajskalet.
Grädda i mitt i ugnen i 30 minuter.
Låt pajen kallna.
Servera med grädde.


NU BAKAR VI

Päron-banankaka



Päron-banankaka
250 g margarin
460 g socker
4 ägg
1 mosad banan
1 rivet päron
50 g havregryn
¼ dl mjölk
½ tsk salt
2 tsk bikarbonat
2 tsk kardemumma
2 tsk vaniljextrakt
375 g mjöl
Dadlar efter smak, kan uteslutas

Blanda smör och margarin. Knäck i äggen, ett i taget. Blanda samman de torra ingredienserna och rör ner dem i äggsmeten. Tillsätt mjölk, päron och banan.

Häll ner smeten i en långpanna och ställ in denna i ugnen på 180 grader i ca 30-35 min. Kakan är klar när den inte längre sitter fast i kanten på långpannan.

Tips: Servera med en klick grädde eller vaniljglass.


DAGENS MIDDAGS TIPS

Spaghetti Carbonara



Ingredienser

4 portioner

  • 400 g Färsk Spaghetti
  • 140 g skivad bacon , nedskuren
  • 2 vitlöksklyftor , finhackade
  • 2 äggulor
  • 1 dl Parmigiano Reggiano 22 mån eller Grana Padano, riven
  • 4 msk  Olivolja Classico Extra Vergine
  • salt och svartpeppar

Till servering

  • 4 äggulor

Så här gör du

Koka pastan enligt förpackningens instruktioner.
Häll lite olivolja i en stekpanna och knaperstek baconet.
Tillsätt vitlöken mot slutet.
Vispa ihop äggulor i en skål.
Vänd ner äggulorna och stekt bacon i den nykokta pastan.
Smaksätt med lite parmesanost, och salt.
Och eftersom ”alla carbonara” betyder ”på kolarhustruns vis”, mal du dessutom över ordentligt med svartpeppar, så att det ser ut nästan som korn av kol.
Servera gärna med en extra äggula, lite mer parmesanost och några droppar olivolja på toppen av varje portion.


DAGENS HUSMAN


SJÖMANSBIFF
Ingredienser

  • 500 g innanlår
  • 10 potatisar
  • 4 gula lökar
  • 2 msk smör
  • salt
  • vitpeppar
  • 1 lagerblad
  • 1 tsk timjan
  • 2 dl vatten eller buljong
  • 1 flaska mörkt öl (33 cl)
  • persilja

Gör så här

 

  1. Putsa köttet och skär i skivor, som plattas ut lite. Skala potatis och lök. Skiva löken tunt och skär potatisen i tjocka skivor.
  2. Bryn löken i lite matfett i en stekpanna. Ta upp löken. Bryn sedan köttskivorna på båda sidorna i resten av matfettet. Krydda med salt och nymalen vitpeppar.
  3. Varva potatis, lök och kött i en gryta. Krydda mellan varven med salt, peppar och timjan. Häll på öl, vatten eller buljong. Tillsätt lagerbladet. Låt puttra under lock ca 45 minuter eller tills köttet känns mört.
  4. Servera direkt ur grytan med lite hackad persilja över.

Tips: Om man vill kan man byta ut köttet mot köttfärsbiffar, då blir det Dansk Sjömansbiff.


RSS 2.0