STEKPÅSE

Att laga mat i ugnen är inte bara gott och sprider värme det ger även underbar doft i köket. I detta recept lagas köttet i en stekpåse så att man bevarar all den goda köttsaften och kan göra en smakrik sås på den.
Höstens svenska äpplen kan tas tillvara i mer än söta efterrätter, till fläskkött är friska och söta äpplen jättegott. I detta recept har man förutom karrén valt att ha med lite välrökt sidfläsk för att ge rätten ytterligare en smakdimension.
Denna helstekta karré med sidfläsk och äpplen tillagar man i en stekpåse vilket gör att alla smaker bevaras och man får en underbart smakrik sky att göra sås på. Servera köttet tillsammans med en grönsallad och gärna en god potatispuré eller pressad potatis.
 

HELSTEKT KARRÉ MED SIDFLÄSK OCH ÄPPLEN

 
 
 
Det här brhöver du.

Ingredienser:
1 hel fläskkarré utan ben, ca 1 kg
2 äpplen
2 gula lökar
100 g rökt sidfläsk
½ kruka salvia
2-3 msk smör
1 dl vitt vin
1 stekpåse
½ kruka salvia
1/2 dl vispgrädde
1-2 tsk god gelé, t ex vinbär
salt och nymald svartpeppar

Tillbehör:
Potatispuré
Sallad

 

Så här gör du.

Sätt ugnen på 175 grader.
Skär äpplena och löken i klyftor.
Tärna fläsket och bryn det lätt utan fett i en panna.
Salta och peppra köttet ordentligt och bryn det snabbt runtom i lite av smöret. Lägg in det i stekpåsen och placera den i en ugnsform. Lägg in äpplen, lök, brynt fläsk och bladen från salvian runtom. Lägg på ett par klickar smör och tillsätt vinet. Förslut påsen med klämman som följer med och klipp några små hål i påsen. Sätt in formen i ugnen tills kötter når en innertemperaturen av 80 grader. Öppna påsen och sila försiktigt skyn i en kastrull. Låt skyn koka ner till hälften. Red med lite grädde och smaka av med salt och peppar och en klick gelé.

Servera köttet dekorerad med salvia tillsammans med skyn och med en god potatispuré samt sallad.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0