POTATIS

Glöm torr och tråkig potatisgratäng – här är en krämig och lättlagad lyxvariant med massor av smak till höstens och vinterns goda stekar.
 
KOKKENS POTATISGRATÄNG.
 
 
 
Det här behöver du.
1 purjolök
3 vitlöksklyftor
olja eller smör till stekning 
1 l gräddmjölk
ca 3 tsk salt
nymald svartpeppar
1½ kg mjölig potatis
1 påse gratängost à 200 g, eller annan smakrik ost
 
Så här gör du.
1. Skölj purjolöken väl och strimla den. Finhacka vitlöksklyftorna. Fräs alltsammans i olja i en stor gryta på medelvärme tills löken är mjuk.
2. Tillsätt mjölk, grädde, salt och peppar. Mjölken ska nästan kännas översaltad. Koka upp.
3. Skiva under tiden potatisen mycket tunt, gärna på mandolin. Lägg ner den i grytan.
4. Sätt ugnen på 200°.
5. Sjud blandningen tills gräddmjölken tjocknar. Smaka av.
6. Smörj en riktigt stor ugnsform. Häll blandningen i formen och strö osten över. Man kan också trycka ner lite av osten i gratängen.
7. Grädda gratängen 30–40 minuter  i nedre delen av ugnen tills potatisen är mjuk och osten fått fin färg.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0