TORSKEN
Torskrygg som smälter i munnen serveras med en magisk beurre blanc sås och smörslungade bönor.
Torskrygg med beurre blanc och smörslungade bönor
Det här behöver du.
4 portioner
600 g torskrygg
30 g salt per liter vatten
4 vitpepparkorn
1 lagerblad
Smörslungade bönor:
500 g edamamebönor med skida, tinade
100 g haricots verts
100 g sockerärtor
600 g torskrygg
30 g salt per liter vatten
4 vitpepparkorn
1 lagerblad
Smörslungade bönor:
500 g edamamebönor med skida, tinade
100 g haricots verts
100 g sockerärtor
100 g sugar snaps
1 msk smör
salt
Beurre Blanc:
225 g osaltat smör, kylskåpskallt
1 schalottenlök
4 msk vitvinsvinäger
4 msk vitt vin
1 tsk pressad citronsaft
salt och vitpeppar
1 msk smör
salt
Beurre Blanc:
225 g osaltat smör, kylskåpskallt
1 schalottenlök
4 msk vitvinsvinäger
4 msk vitt vin
1 tsk pressad citronsaft
salt och vitpeppar
Så här gör du.
Koka upp vatten, salt, vitpepparkorn och lagerblad. Låt svalna. Skär
torsken i fyra bitar och lägg ner dem i lagen. Ställ in fisken i kylen och låt den rimmas i cirka 30 minuter. Då får den en jämnare sälta och fastare konsistens.
Tryck ut edamamebönorna ur skidan. Skär smöret till såsen i mindre bitar. Skala och finhacka schalottenlöken.
Låt lök, vinäger och vin koka upp i en kastrull och sedan sjuda
tills 1 ½ msk av vätskan återstår. Sänk värmen till lägsta och vispa ner smöret i omgångar. Såsen får inte koka för då kan den skära sig! Sila såsen genom en finmaskig sil. Smaka av med citronsaft, salt och peppar och håll den varm på svag värme.
Täck botten på en kastrull med vatten och placera en ånginsats i kastrullen. Koka upp vattnet, lägg i torsken och ånga den tills innertemperaturen är 52 grader (det tar 5–8 minuter beroende på fiskens tjocklek).
Blanchera bönorna under tiden – vaxbönor och haricots verts i
3–4 minuter och sockerärtor och sugar snaps i 2–3 minuter. Blanda
alla bönorna inklusive edamamebönorna med smöret. Smaka av med salt.
torsken i fyra bitar och lägg ner dem i lagen. Ställ in fisken i kylen och låt den rimmas i cirka 30 minuter. Då får den en jämnare sälta och fastare konsistens.
Tryck ut edamamebönorna ur skidan. Skär smöret till såsen i mindre bitar. Skala och finhacka schalottenlöken.
Låt lök, vinäger och vin koka upp i en kastrull och sedan sjuda
tills 1 ½ msk av vätskan återstår. Sänk värmen till lägsta och vispa ner smöret i omgångar. Såsen får inte koka för då kan den skära sig! Sila såsen genom en finmaskig sil. Smaka av med citronsaft, salt och peppar och håll den varm på svag värme.
Täck botten på en kastrull med vatten och placera en ånginsats i kastrullen. Koka upp vattnet, lägg i torsken och ånga den tills innertemperaturen är 52 grader (det tar 5–8 minuter beroende på fiskens tjocklek).
Blanchera bönorna under tiden – vaxbönor och haricots verts i
3–4 minuter och sockerärtor och sugar snaps i 2–3 minuter. Blanda
alla bönorna inklusive edamamebönorna med smöret. Smaka av med salt.
Servera torsken med beurre blanc och smörslungade bönor.
Kommentarer
Trackback