NATURENS EGEN APOTEK

Nässlor har odlats här uppe i norr sedan stenåldern, både för fibrerna och för de nyttiga bladen. Nässelfibrer är väldigt långa och starka och har använts till rep, mattor och ett tyg som liknar linne men är mjukare, nettelduk. Bladen är så späckade med näring att nässlan räknas som Skandinaviens nyttigaste grönsak. Bland nyttigheterna finns järn, kisel, kalium, magnesium, karotin, c-vitamin och serotonin.

Många använder förvällda nässlor i matlagningen, men de går också bra att använda färska om man kör dem i en mixer så att brännhåren slås sönder. På det viset blir de ett utomordentligt näringstillskott i en energidrink. Nässelsmoothie brukar jag göra på sommaren när jag inte orkar eller hinner laga mat, den är en riktig energikick! Lite tråkigt grågrön i färgen blir den, men det fixar man lätt genom att garnera den med några vackra blommor.





NÄSSELSMOOTHIE

Ingredienser:
2 pers

Ca 20 späda nässlor (ta toppen av fullvuxna nässlor)
2 bananer
40 sötmandlar, oskalade (skalet är rikt på kalcium)
1 msk honung, gärna närproducerad
5 dl sojamjölk




Gör så här:

1. Skölj nässlorna och plocka av bladen.

2. Lägg bladen i en mixer.

3. Tillsätt banan, mandel, honung och sojamjölk.

4. Mixa tills allt är finfördelat. Personligen gillar jag att få små mandelbitar i munnen att tugga på, men du kan också köra smoothien lite längre så blir den slät och fin.

5. Garnera ev. med någon ätlig blomma, t.ex. syren, ringblomma, gurkört, strimlade rosenblad eller en kvist citronmeliss.


Smoothien är godast att dricka genast.




 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0