GRILLSÄSONGEN HAR BÖRJAT



Kommer att lägga ut en del tips på grillat, som är lått att göra.

Grillade tigerräkor med Saffransrisotto
(för 4 pers.)

800g råa eller frysta tigerräkor
4 dl risottoris (t ex arborioris)
Ca 8 dl vatten o 2 dl vin
3 msk konc kycklingfond
2 charlottenlök
2 vitlöksklyftor
1 pkt saffran
1-2 paprikor röd och grön
Ca 100-150g parmesanost

Lägg räkorna i en marinad med 1 dl limejuice, 2 st vitlök och 2 msk olivolja samt en st färsk röd chili. Skala chilin och ta bort fröerna hacka den i mindre bitar. Hacka vitlöken. Blanda ihop marinaden. Lägg ur räkorna på ett fat och häll övermarinaden och låt de ligga där en timme.

Tillagning:

1. Koka upp vatten och fond till en buljong.
2. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs det 1-2 minuter i en kastrull.
3. Tillsätt ris och saffran och låt fräsa 1 minut. Sänk värmen, tillsätt vinet under omrörning och låt det koka in.
4. Rör ner lite av buljongen i omgångar. Låt småkoka på svag värme i ca 30 minuter tills riset är mjukt men med lite tuggmotstånd kvar. Rör ofta i risotton så att den blir krämig. Tillsätt ev. mer buljong om den blir stabbig.
5. Skär paprikan i mindre bitar och låt den koka med resten i cirka 5-7 min.
6. Riv parmesanen. Rör ner den. Smaka av med 1 tsk salt och 2 krm peppar.

Grilla tigerräkor

Det är lättast att sätta tigerräkorna på ett grillspett gjord av trä 7-8 st per spett, lagom till en person. Grillen ska vara varm och lägg dem på direkt värme 2-3 min per sida. Räkskalen ska få lite färg.

Det är godast att servera det med Aioli och en härlig grönsallad.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0