SPETT

Sommar är grillat! Här kommer ett nyskapade recept på grillad fläskkarré.

Karrén är kryddad med en smakrik glaze och har sällskap på spetten med rökt sidfläsk för extra smak.

Servera spetten med de knapriga pinjenötterna och varför inte en fräsch grönsallad eller en matigare färskpotatissallad.
 

Kanelfläsk på spett med pinjenötter, salvia och ingefära

 
 
 
Det här behöver du.
 
400 g varmrökt sidfläsk i bit med svål
400 g fläskkarré
Glaze:
2 kvistar färsk rosmarin
2 msk ljus sirap
2 msk vitvinsvinäger
1-2 tsk malen kanel
salt och svartpeppar ur kran
Tillbehör: Pinjenötter, salvia, ingefära
1 liten påse pinjenötter (ca 30 g)
1/2 dl salviablad
1 msk riven ingefära
1/2 msk japansk soja eller tamari
 
 
Så här gör du.
 
1. Tänd grillen och låt den få fin glöd.

2. Skär några snitt genom svålen på sidfläsket tätt efter varandra så att den blir som »ribbad«.

3. Skär karrén och sidfläsket i stora kuber, cirka 4 × 4 cm, och trä upp dem på
spetten.
4. Hacka rosmarinen och blanda den med sirap och vinäger. Smaksätt med kanel,
salt och svartpeppar.
5. Grilla spetten på medelvärde i 6–8 minuter. Vänd dem då och då. Pensla med glazen mot slutet av grillningen. Köttet ska få en karamelliserad yta.

Pinjenötterna:
1. Hacka pinjenötterna och salviabladen. Lägg hacket i en skål och blanda med riven ingefära, olivolja och soja eller tamari.

KOKKEN TIPSAR
Skär sidfläsket i kuber och lägg i en kastrull tillsammans med rosmarin, sirap, vinäger och kanel. Låt koka i cirka 20 minuter på medelvärme. Jättegott att äta ljummet till sallad eller grillad fisk.
Här behöver du åtta grillspett. Om de är av trä ska de först läggas i blöt i cirka 15 minuter så att de inte blir brända på grillen.
 
 
Servera de nygrillade spetten med pinjenötterna och kanske en grönsallad/potatissallad eller lite gott bröd.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0