GURKA

De goda små gurkornas tid är här! Gurkan blir riktigt knaprig och håller sig till långt fram på våren om den förvaras svalt.
 
KOKKENS KNAPRIGA SMÖRGÅSGURKA
 
 
Det här behöver du
 
2 kg ekologisk västeråsgurka
2½ liter vatten
500 g grovt salt, 4 dl
700 g  ekologisk strösocker, knappt 8 dl
1 msk gula senapsfrön
2 tsk vitpeppar
20 dillkronor utan stjälkar
1 bit ekologisk pepparrot, skivad
2 dl ättiksprit, 12%
 
Så här gör du
 

1. Tvätta och borsta gurkorna väl och torka av dem.

2. Rör vatten och salt tills saltet löst sig. Lägg gurkorna i en burk och häll lagen över (gurkorna ska inte pickas). Låt dem ligga 1 dygn.

3. Ta upp gurkorna och skiva dem. Varva gurkskivorna med socker, senapsfrön, vitpeppar, dill och pepparrot i en stor glasburk.

4. Häll på ättikspriten. Pressa ner gurkskivorna som efter ett tag vätskar sig så att det täcker. Sätt på lock och låt stå svalt minst 3 veckor innan du provsmakar. Gurkorna håller sig i mer än ett halvår om de förvaras mörkt och svalt.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0