KARRE

En rustik rätt med lågtempererad ugnsstekt fläskkarré som man antingen kan låta gå lite längre i ugnen och servera som pulled pork eller lite kortare tid för att kunna skiva upp karrén i fina skivor.
Glöm inte att andvända ekologiska varor.
 

Ugnsstekt fläskkarré med rustik kryddning, äppelsås och rostade rotsaker

Bildresultat för Ugnsstekt fläskkarré
 
Det här behöver du
 
4 portioner: 
1 bit fläskkarré, ca 700- 800 g
Marinad: 
2 msk soja
1 msk äppelcidervinäger
1 tsk salt
1 msk honung
1 tsk kummin
3 st stjärnanis
1 krm rosmarin
1 tsk fänkålsfrön
1 tsk kryddnejlika
2 krm peppar
(0,5 msk liquid smoke)
Äppellag:
2 dl äppeljuice
1 msk äppelcidervinäger
1 msk soja
Övrigt:
1 gul lök
Sås:
Stekskyn
1,5-2 msk redningsmjöl eller maizena
1,5 dl grädde
salt och peppar efter smak
Tillbehör:
Ugnsbakade blandade rotsaker
 
 
Så här gör du.
 
Blanda ihop marinaden och lägg i köttet. För en rökigare smak ha i en halv tesked liquid smoke i marinaden. Låt marinera i några timmar eller över natten i kylskåp. Ta fram köttet ur kylen en halvtimme innan det ska stekas. 

Blanda ihop ingredienserna till äppellagen. Torka av marinaden. Skär löken i bitar. Bryn fläskfilen runt om och lägg i stekgryta med löken, salta och peppra på ytan (ca 1 tsk salt och 2 krm peppar), tillsätt äppellag och efterstek i ugn på 150 grader i cirka 2,5 timme. En kortare stektid ger en stek som går att skiva upp snyggt, medan en längre stektid blir mer som ”pulled pork” och köttet faller isär. Eller bryn först i panna och sedan lägg steken i stekpåse med äppellagen om du inte har en stekgryta.
Förbered grönsakerna när 30 minuter av köttets tillagningstid återstår, blanda rotsakerna/grönsakerna med olja och salt. Lägg i ugnsform och låt steka under tiden köttet tillagas. När du tagit ut köttet kan du skruva upp ugnsvärmen till 225-250 grader och låta grönsakerna steka lite längre och få mer färg medan du gör såsen.

Låt karrén vila medan du gör såsen:
Blanda stekskyn med grädde och redningsmjöl. Låt såsen få ett uppkok. Smaka av om det behövs salt och peppar. Mängden redningsmjöl kan behöva anpassas beroende på hur mycket sky som bildas och vilken typ av redningsmjöl som används.
 
Servera köttet med ugnsrostade grönsaker och den goda såsen.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0