GOTT FIKABRÖD

En vacker och saftig nöt- och morotskaka med lång hållbarhet. Om man rostar hassel­nötterna i en torr stekpanna först blir det extra god smak.
 

Morotskaka med nötter och apelsin

 
 
Det här behöver du.
 

smör och ströbröd till formen L
150 g hasselnötter
2 dl strösocker
3 ägg
150 g morötter, finrivna
rivet skal av 1 apelsin
1 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Apelsingarnering
1 apelsin
3 msk strösocker

Apelsinglasyr
2½ dl florsocker
ca 1 ½ msk pressad apelsinsaft

 

Så här gör du.

1. Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa en 1½-liters kakform.

2. Rosta hasselnötterna i en torr medelvarm stekpanna tills skalet börjar lossna. Häll dem i en handduk och gnid av skalet. Finhacka dem tillsammans med 1 dl av sockret i matberedare eller mal dem i mandelkvarn.

3. Vispa ägg och resten av sockret tills det är ljust och pösigt.

4. Blanda ner hasselnötterna, morötterna och apelsinskalet och till sist vetemjöl blandat med bakpulver.

5. Häll smeten i formen och grädda längst ner på ugnsgallret 40–45 minuter.

6. Apelsingarnering: Gör fina strimlor av apelsinskalet med zestjärn eller skala med potatisskalare och strimla sedan med vass kniv. Pressa apelsinen och koka upp 3 msk saft och strösocker med skalstrimlorna. Koka 5–10 minuter och ta sedan upp skalstrimlorna.

7. Apelsinglasyr: Blanda florsocker och pressad apelsin till en glasyr. Tillsätt mer florsocker eller pressad apelsin för att få lagom konsistens.

8. Garnera den avsvalnade kakan med glasyren och apelsinskalsstrimlorna.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0