TILL STUDENTENS EFTERRÄTT
FRUSEN KAFFECHEESECAKE
Kanel i kakans botten passar perfekt till kaffesmaken i fyllningen.
Ingredienser
10 st | digestiveskex |
---|---|
75 g | smält, avsvalnad smör |
0,5 g | mald kanel |
Fyllning
100 g | rostade valnötter |
---|---|
2 st | ägg |
2 dl | vispgrädde |
1 dl | strösocker |
0,5 dl | mörk muskovadosocker |
2 msk | bailey’s (gräddlikör) |
2,5 tsk | snabbespressopulver |
150 g | naturell färskost |
1,5 tsk | vaniljsocker |
Chokladsås
50 g | smör |
---|---|
0,5 dl | strösocker |
1 msk | kakao |
1 msk | vetemjöl |
1,5 msk | mjölk |
1,5 msk | espresso, eller starkt kaffe |
0,5 tsk | vaniljsocker |
Garnering
50 g | chokladkaffebönor, eller riven choklad |
---|
Tillagning
1. Botten: Mixa kexen i en matberedare. Blanda i smör och kanel. Tryck ut smulorna i botten på en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter, klädd med bakplåtspapper.
2. Fyllning: Dela äggen. Vispa äggvitorna till hårt skum. Vispa grädden. Vispa äggulor och strö- och muskovadosocker tills sockret smält. Värm likören i mikrovågsugn och rör ut kaffepulvret. Blanda ner likören, färskost och vaniljsocker i ägg-gulesmeten. Vänd ner grädden och till sist äggvitorna.
3. Lägg valnötterna i botten på formen och häll över smeten. Frys minst 4 timmar.
4. Blanda alla ingredienserna till chokladsåsen i en kastrull och koka tills såsen tjocknat. Låt kallna. Fyll chokladsåsen i en liten plastpåse. Låt stå i rumstemperatur fram till garnering.
5. Ta fram tårtan. Lossa från formen. Klipp av ena hörnet på påsen. Ringla chokladsåsen på kakan och garnera.
2. Fyllning: Dela äggen. Vispa äggvitorna till hårt skum. Vispa grädden. Vispa äggulor och strö- och muskovadosocker tills sockret smält. Värm likören i mikrovågsugn och rör ut kaffepulvret. Blanda ner likören, färskost och vaniljsocker i ägg-gulesmeten. Vänd ner grädden och till sist äggvitorna.
3. Lägg valnötterna i botten på formen och häll över smeten. Frys minst 4 timmar.
4. Blanda alla ingredienserna till chokladsåsen i en kastrull och koka tills såsen tjocknat. Låt kallna. Fyll chokladsåsen i en liten plastpåse. Låt stå i rumstemperatur fram till garnering.
5. Ta fram tårtan. Lossa från formen. Klipp av ena hörnet på påsen. Ringla chokladsåsen på kakan och garnera.
Kommentarer
Trackback