BÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄ

Att lamm är gott, det vet ju alla. Testa och gör denna franska lammrätt.
 

Lammstek Provençale med primörer & örtsmörsås

 
 
Det här behöver du.
 
ca 6 portioner
1 lammstek på 1–1/2 kg
salt och peppar
3 vitlöksklyftor
20 kvistar timjan, hackade
25 g smör
PRIMÖRER
600 g färskpotatis
300 g späda morötter
18 rädisor
200 g mangold
12 gröna sparrisar
flingsalt och svartpeppar
ÖRTSMÖRSÅS
100 g smör
1 1/2 dl varm grönsaks- eller hönsbuljong
6 salviablad
15 kvistar timjan
5 kvistar oregano
1 dl hårt packad bladpersilja
10 blad citronmeliss
1 dl hårt packad dill
1 msk finhackad gräslök
salt och peppar
 
 
Så här gör du.
 
Värm ugnen till 175 grader. Skala och skiva vitlöken. Späcka lammsteken med vitlök och timjan, det vill säga skär små snitt i steken och stoppa ner vitlök och timjan i dessa. 

Bind upp lammsteken i en smord ugnsform och grilla den i ugnen tills innertemperaturen är 56 grader, det tar cirka 1 timme. Ta ut steken och låt den vila i cirka 15 minuter. 

Bryn smöret till såsen i en kastrull tills det är ljusbrunt. Var försiktig så att det inte blir bränt. Lägg ner salvian, ta av från värmen och låt stå och dra i cirka 10 minuter. Repa timjan och oregano. Ta upp salvian ur smöret. Blanda ner buljong och örter och mixa med stavmixer till en skummig sås. Smaka av med salt och peppar. Håll såsen varm. 

Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Skala morötterna. Dela dem på längden om de är stora. Dela rädisorna i halvor. Skär mangoldstjälkarna i korta stavar och grovhacka blasten. Blanchera grönsakerna i lättsaltat vatten var för sig – morötter i 3–5 minuter, mangold i 1 minut och rädisor i cirka 30 sekunder. Alla grönsaker ska ha lite tuggmotstånd kvar. Grilla sparrisarna i några minuter, tiden beror på hur tjocka de är. De ska bara bli lite mjuka.
 
 
Servering.
 
Skär lammsteken i skivor och servera med potatis, grönsaker och örtsås. Strö över flingsalt och svartpeppar.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0