RIS OTTO

Gör denna goda risotto med skaldjur.

Saffransrisotto med vitlöksfrästa räkor, lime & fänkål
 
 
 
Det här behöver du.
 
4 portioner
Risotto:
3 dl risottoris (arborio eller carnaroliris)
2-3 schalottenlökar, hackade
2-3 msk olivolja
1/2 pkt saffran (0,25 g)
1-2 färska tomater, skalade och hackade
2 dl vitt vin
1 liter skaldjurs-, fisk- eller grönsaksbuljong (använd gärna räkskal att göra en egen fond på om du väljer att handskala räkor)
Vitlöksfrästa räkor: 
500-650 g oskalade räkor eller 200-300 g skalade räkor
2 färska skalade hackade tomater
2 msk olivolja
1 lime, zest (det gröna rivna skalet)
1 vitlöksklyfta, hackad
1/2 kruka persilja, hackad
Tillbehör: 
2-3 fänkålsstånd, klyftade och ugnsrostade
2-3 lime, klyftade och ugnsrostade
 
 
Så här gör du.
 
Börja med att skala och hacka schalottenlök. Skala och grovhacka 3-4 färska tomater. Tomaterna kan skalas med vanlig potatisskalare om de är fasta. Annars kan du skära ett kryss i tomaterna och skålla dem i kokhett vatten några minuter tills skalet börjar krulla upp sig och går lätt att dra bort. Riv limezest (se till att bara få med det gröna skalet). Skala eventuellt räkor om du inte köpt färdigskalade och gör gärna fond på skalen som med fördel kan användas i buljongen. Hacka vitlök och persilja. Ansa och klyfta fänkålen, klyfta limen.

Ugnsgrillad lime och fänkål: Hetta upp ugnen till ca 200 grader. Blanda fänkål och limeklyftor med lite olja och salt och rosta i ugnen ca 20-30 minuter. 

Risotto: Hetta upp buljongen i en separat kastrull. Hacka schalottenlök och fräs med saffran i olivolja i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt 1-2 hackade tomater och risottoris och låt dem fräsa med någon minut utan att de tar färg. Späd med vinet och låt det koka in under omrörning. Tillsätt buljongen lite i sänder under omrörning på medelvärme. Vår erfarenhet är att koktiden varierar beroende på hur het vätskan är och hur vid kastrullen är, även hur mycket vätska som går åt. Man får prova sig fram. Riset ska ha en fast men inte hård kärna. En vid kastrull med mycket yta för värmen ger en bra risotto men kräver mer omrörning och passning för att det inte ska fastna i botten. Smaka av om det behövs salt.

Hetta upp en panna med olivolja. Fräs vitlök i olivolja utan att den tar för mycket färg. Tillsätt två hackade tomater och limezest och låt fräsa med en stund. Tillsätt räkor och persilja och ta bort från värmen (räkorna ska bara nätt och jämt bli varma).
 
 
Så här serverar du.
 
Toppa risotton med frästa räkor och klyftad fänkål och lime och låt var och en pressa lime över anrättningen.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0