FINSK PÅSKMAT: KÅLROTSLÅDA



Finsk Kålrotslåda:
(4 personer)
 550 g kålrot
 50 g morötter
 2.5 dl skinkspad
 0.5 msk vetemjöl
 1 dl vispgrädde
 1 krm mald ingefära
 några varv vitpeppar från kvarn
 1 litet ägg
 2 msk smör
 1 msk ströbröd

1. Skär kålrötter och morötter i mindre bitar och koka dem mjuka i skinkspad. Mosa dem när de är färdigkokta.

2. Blanda först vetemjöl, ingefära och grädde. Därefter ägg och krydda med vitpeppar. Rör ner blandningen i moset.

3. Smöra en eldfast form med hälften av smöret och lägg i moset. Släta till ytan och häll över ströbrödet jämt fördelat. Klicka över resten av smöret.

4. Grädda i 200 grader varm ugn i 30 min.

5. Denna kålrotslåda är nästan oundviklig på ett finskt påskbord som tillbehör till skinkan. Kålrotslådan kan serveras året runt som tillbehör till alla slags kötträtter. Har man inte skinkspad går det lika bra med saltat vatten.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0