3 olika julkolarecept

Det snöar så att det verkar som det blir en vit jul. Så därför kommer här nu 2 olika kola recept till er.

Mörk mandelchokladkola.
3 dl grädde
3 dl strösocker
1,5 dl mörksirap
4 msk kakao
3 msk smör
1 tsk ättiksprit 12%
100 g mörkchoklad
50 g hakad mandelspån

Koka ihop grädde, soker och sirap.
Sikta ner kakaon och låt småkoka i ca 15 min, tills den har en temperatur av 120 grader.
Gör kulprov och ta sedankastrullen från spisen.
Rör ned smör och ättika och häll uppkolasmeten på smörpapper.
Ställ svalt och smält under tiden chokladen i vattenbad.
När kolan har svalnat något, penslar du ytan med den smälta chokladen, och strör över mandelspånen.
Skär kolan i bitar när chokladen stelnat lite.

Mjölkfri kola.
1 dl strösocker
50 g mjölkfritt margarin
1/2 dl ljus sirap
1 msk vetemjöl
4 msk kakao
1 tsk vanilpulver.

Rör ihop ingredienserna i en tjockbottnad kastrull.
Låt koka upp och rör om.
Gör kulprov efter ca 5 min koktid.
När kolan är klar häller du upp den på bakplåtspapper.
Ställ svalt och skärkolan i bitar när den stelnat.

Vaniljkola.
75 g smör
3 dl strösocker
5 dl grädde
1 1/2 dl sirap
3 tsk vanilpulver

Rör ihop alla ingredienser utom vaniljpulvret, ien tjockbottnad kastrull.
Koka upp och rör om då och då.
Låt kolan koka i ca 1 timme, men gör första kulprovet efter 45 min.
När smeten sedan är redo tillsätter du vaniljen och häller upp kolan på smörat bakplåtspapper.
Låt smeten svalna och skär sedan i bitar.

Hoppas dessa är något för er. Ett tips köp varorna ekolgiska, så tänker ni på vår miljö.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0