KATALONIEN

I dag testar vi en gryta från katalonien
 

Katalansk gryta med rostad potatis

 
 
Det här behöver du.

ca 800 g potatis
1 msk raps/matolja
1 tsk flingsalt

ca 200 g rotselleri
1 palsternacka
ca 100 g morötter
1 gul lök
0,5 solovitlök
smör till stekning
1,5 dl vitt matvin
ca 500 g färsk skinka
1 msk smör
1 tsk paprikapulver
3 krm timjan
2 lagerblad
0,5-1 tsk salt
2-3 krm grovmalen svartpeppar
1 pkt krossad tomat
0,5 dl crème fraiche
1 burk oliver

 

Så här gör du

.

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Tvätta och klyfta potatisen, lägg den på en plåt och ringla över olja. Salta och laga i ugn ca 30 min.
  3. Skala och tärna rotselleri, palsternacka och morot. Skala och skiva löken. Skala och hacka vitlöken. Stek allt i en gryta med en klick smör i ett par minuter. Häll på vitt matlagningsvin och låt det koka in.
  4. Skiva skinkan tunt. Stek den i smör i en stekpanna. Lägg över i grytan. Krydda med paprikapulver, timjan, lagerblad, salt och peppar. Rör i krossad tomat och crème fraiche. Sjud under lock i ca 15 min tills rotsakerna är mjuka. När grytan är klar rör i oliver.
  5. Servera.


Tips

Har du rökigt paprikapulver så använd gärna det.

 

 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0