KINAMAT



Suan La Tang "Pekingsoppa"

4-6 personer

4 torkade xiang gu (kinesiska svampar), 2,5-4 cm i genomskärning
2 skivor doufu, ca 1,5 cm tjocka och 7,5 cm i fyrkant
1,5 dl bambuskott
110 g benfritt fläsk
1 liter hönsbuljong
1 tsk salt
1 msk kinesisk soja
1 kryddmått malen vitpeppar
2 msk ljus vinäger
2 msk majsena upplöst i 3 msk kallt vatten
1 lätt vispat ägg
2 tsk sesamolja
1 finhackad cong eller späd purjolök med det gröna kvar

FÖRBERED:
1. Låt svampen dra i 1,25 dl varmt vatten i 30 minuter. Häll bort vattnet. Rensa med en huggare eller vass kniv bort de sega stjälkarna och strimla hattarna. Lägg dem på en skärbräda en och en och skär dem först i lövtunna skivor och sedan i smala strimlor.
2. Låt bambuskotten och doufun rinna av och skölj dem i kallt vatten. Strimla dem lika fint som svampen.
3. Skär bort allt det feta från fläskbiten med en huggare eller vass kniv. Strimla också köttet, skär det först i så tunna skivor som möjligt och skär i 4-5 cm långa smala strimlor.
4. Sätt inom räckhåll: ingredienserna ovan, buljong, salt, sojasås, peppar, vinäger, majsenaredning, ägg, sesamolja och lök.

TILLAGNING:
Blanda i en tjockbottnad gryta buljong, salt, sojasås, svamp, bamuskott och fläsk, koka upp över hög värme, sänk sedan värmen till låg, täck med lock och låt soppan sjuda i 3 minuter. Tillsätt doufu, peppar och vinäger. Koka upp igen. Rör om i majsenaredningen och tillsätt den till soppan. Rör om ett tag tills soppan tjocknar, häll sedan långsamt i det vispade ägget under försiktig omrörning. Tag grytan av värmen och häll upp den i en soppskål. Rör ner sesamolja och strö löken ovanpå. Servera genast.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0