MIDDAGSTIPS FRÅN ASIEN
Asiatisk and
½ tsk stött spiskummin
½ tsk sichuanpeppar
1 msk socker
1 kinakål
1 stjärnanis
1 tsk stötta nejlikor
1 knippe vårlök
1-2 tsk maizena
1 deciliter teriyakisauce
2 msk olja
2 andbröst
2 deciliter andbuljong
50 gram skalade mandlar
Grovt salt
Rosta mandlarna tills de blir ljusbruna i en skvätt olja. Häll därefter socker över dem och rosta tills mandlarna är blanka, lägg dem på ett bakplåtspapper för att svalna.
Skär kålen och vårlöken i tjocka strimlor. Rispa skinnet på andbröstets ovansida så det ser ut som ett rutmönster.
Blanda alla kryddorna och gnid in det i skinnet. Bryn nu anden i pannan med skinnsidan ner till att börja med i några min, vänd sedan och bryn dem på den andra sidan.
Häll ner buljongen, teriyakisåsen och stjärnanisen i pannan. Sänk värmen och stek nu andbrösten i ca 8 min med skinnet nedåt och i ca 6 min med den andra sidan nedåt. Lägg ett lock över så att såsen inte förångas. Ta upp köttet och packa in det i aluminiumfolie. Koka skyn och red såsen med maizena. Passa dock på att den inte blir för tjock. Såsen ska smaka salt och starkt, tillsätt mer soja och/eller kryddor vid behov.
Stek grönsakerna snabbt i lite olja i en wokpanna (vanlig stekpanna går också bra). Krydda med salt och peppar.
Skär köttet i tunna skivor och häll såsen över.
Rätten serveras med de stekta grönsakerna och mandlarna strös över allt samman.
Du kan med fördel servera ris till.