JULEN ÄR PÅ GÅNG 3



 

Finsk Morotslåda, porkkanalaatikko

Jag är barnsligt förtjust i morotslåda, det är en len, mjuk och lite söt rätt som smakar fantastiskt till kryddig sill och senapsgriljerad julskinka.

Ingredienser

1½ deciliter ris, rundkornigt grötris
1 deciliter vatten
½ liter mjölk
½ dl grädde
1 matsked margarin eller smör
½ kilo morötter
(1 matsked mandel)
1 tesked salt
1 tsk socker
1 msk sirap
2 ägg
2 matskedar ströbröd
1 matsked margarin eller smör


Skölj riset. Lägg i kastrull med vattnet och en klick smör. Låt småkoka under lock cirka 10 min tills vattnet kokat bort.
Se till att det inte kokar torrt.

Tillsätt mjölk, lite i taget. Koka upp under omrörning. Sänk värmen och låt småkoka under lock i cirka 15 min. Ta av från plattan och låt det svalna.

Skala och riv morötter och mandel.
Sätt ugnen på 175 grader.

Blanda ner rivna morötter, kryddor, mandel, uppvispade ägg och grädde i riset. ¨

Smöra en ugnssäker form och häll i blandningen.Strö över ströbröd och klicka på lite smör. Grädda i ugn ca 1 timma och en kvart.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0