SENAP TILL JUL

Här klommer några tips på olika senapsorter du kan göra.

Ölsenap Receptbild - Allt om Mat

KOKKENS ÖLSENAP

1 dl senapsfrön, gula
0,75 dl guinness, (eller annat mörkt öl)
0,5 dl lundgrens lager, (eller annan mörk lager)
1 dl öl, valfritt, mörkt
1 msk ättika
3 msk brun farin, eller flytande honung
1 tsk gurkmeja
1 dl rapsolja
1. Lägg senapsfröna i blöt i ölen över natten.
2. Häll dem i mixer och kör till en gröt med stålkniven.
3. Blanda i ättika, farin eller honung och gurkmeja och kör några varv. Tillsätt oljan, lite i taget, och kör till en smidig senapsblandning. Häll upp på burk och låt stå och mogna i smak i rumstemperatur 2-3 dagar. Smaka av med ev. mer öl, ättika, farin eller honung eller olja.

WHISKEYSENAP
0,5 dl senapspulver, Colman's
0,5 dl vetemjöl
1,25 dl vatten, kokande
1 krm salt
2 msk brun farin
2 msk strösocker
1 msk vitvinsvinäger
2 msk whisky
1 msk vispgrädde

1. Blanda senapspulver och vetemjöl i en skål. Häll på kokande vatten och vispa till en smet.
2. Smaksätt med salt, farin, strösocker, vinäger och whisky.
3. Rör ner den ovispade grädden i senapen och rör senapen slät. Smaka av - ta lite mer socker eller grädde om du tycker den är för stark. Senapspulvret är starkt! Häll upp på burk och ställ i kylskåpet.



ÄPPELSENAP

26 g gula senapsfrön, (1 liten påse)
26 g bruna senapsfrön, (1 liten påse)
1 dl vatten
2 msk äppelmos
0,75 dl äppelcidervinäger
1 tsk honung
2,5 krm salt
1,5 msk rapsolja

1. Sjud upp vatten och senaps-frön och låt sjuda i cirka 1 minut eller tills fröna börjar mjukna något. Ställ åt sidan i cirka 5 minuter och mixa sedan fröna med en stavmixer eller i en blender tills de blir till en krämig massa. De bruna senapsfröna är svårare att mixa sönder men det gör inget om en del av dem fortfarande är hela.


2. Blanda ner äppelmos, äppelcidervinäger, salt och honung. Mixa ytterligare och tillsätt slutligen oljan. Arbeta ihop till en krämig konsistens och häll på väl rengjorda burkar.

3. Förslut noga och låt stå i kylskåp i 2–3 dagar innan du smakar av senapen.
Passar perfekt till fläskkött!





Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0