MATBRÖD

Idag blir det ett recept på matbröd som är inspererad av medelhavet.

Olivbröd.

För4 2 bröd.

50 g jäst

5 dl mjölk

3/4 dl olivolja

2 msk sirap

1 tsk salt

4 dl durumvetemjöl

ca 10 dl vetemjölspecial

Fyllning.

1o marinerade soltorkade tomater

ca 30 - 40 urkärnade oliver

3 msk av oljan från tomaterna

Pensling och garnering

olivolja

timjan

grovt salt.

 

Smula ner jästen i en bunke.

värm mjölk och olivolja till fingervärme (37 g).

Häll degvätskan över jästen och rör om så att den löser sig.

Tillsätt sirap, salt, durumvetemjöl och det mesta av vetemjölet.

Arbeta degen kraftigt tills den blir blank och smidig.

Låt den jäsa i ca. 45 minuter under duk.

Stälp upp degen på mjölat bakbord.

knåda den på nytt smidig.

Dela degen i två delar.

Kavvla ut dem till tunna kakor, ca 30 X 40 cm.

Strimla tomaterna och skiva oliverna.

Fördela dem ovanpå degkakorna.

Ringla över tomatoljan.

Rulla samman och vrid några varv på degrullen.

Forma kransar och lägg dem på bakplåtspappers försedd plåt.

Låt bröden jäsa under duk i ca. 30 minuter.

Skär några snitt med en vass kniv.

Pensla dem med olivolja och strö över timjan och grovt salt.

Grädda i nedre delen av ugnen i 250 grader i ca. 5 minuter.

Sänk värmen till 200 grader och grädda i ytterligare 25 - 30 minuter.

Eller till bröden känns torra och har fin färg.

Låt bröden svalna på galler under duk.

De går att frysa in.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0