SALLAD TILL LUNCH

Det är gott med skaldjur i sallad med citronmajonäs.

Räksallad med rimmad gurka och citronmajonnäs
Foto: Charlie Drevstam
 
Ingredienser:
4 portioner
ca 1,2 kg räkor med skal (ca 1 kg skalade), välj MSC eller KRAV-märkta räkor*
1/2 purjolök eller ett par knipplökar
sallad av valfri sort
4 ägg, kokta i 4 minuter
Rimmad gurka:
1 gurka
1 tsk salt
1 tsk strösocker
Citronmajonnäs:
1-2 tsk senap
2 äggulor
rivet skal från 1 citron + 1 msk pressad saft
3 dl olja, t ex neutral rapsolja
1/4 tsk salt
vit- eller svartpeppar ur kvarn
 
Förberedelser & tillagning
1. Skala räkorna och ställ dem kallt. Spara gärna räkskalen till räksoppa med sherrygrädde.

2. Skölj purjolöken och skär den på sniskan så tunt du kan.

3. Skala gurkan och skär den i 1 cm tjocka skivor. Lägg skivorna i en plastpåse och häll i salt och socker. Skaka om och låt gurkan rimmas i rumstemperatur i cirka 15 minuter. Om gurkan skulle bli för salt är det bara att skölja den snabbt i kallt vatten.

4. Rör i hop senap, äggulor, citronsaft och skal. Droppa ner oljan lite i taget under ständig vispning. Smaksätt med salt och peppar.

5. Arrangera salladen, räkorna och äggen på ett fat eller på portionstallrikar och ringla majonnäsen runt om. Servera med ett gott bröd.

* Tänk på att den svenska nordsjöräkan är rödlistad av WWF som rekommenderar att man väljer fisk och skaldjur som är märkta antingen med MSC (en global organistaion som tar fram standarder för certifierade fisk- och skaldjursprodukter så att fisket är hållbart), ASC (certifiering av fiskodlingar) eller KRAV.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0