GRILLAD BIFF

Nu är det lite fusk, men gott blir det.

GRILLAD BIFF MED FUSK BEA.
 


Ingredinser:
4 skivor ryggbiff, oxfilé eller annat gott kött för stekning
Ugnstekt potatis och majs:
1 kg potatis, skivad eller i bit
4 majskolvar, förkokta
smör/olja
ca 2 krm cayennepeppar
Sås:
2 dl vatten
1 tsk salt
3 tsk vitvinsvinäger
1 tsk råsocker
3 schalottenlökar
2 tsk torkad dragon
1 krm vitpeppar
1 msk mjöl
75 g smör
1 burk mascarpone
1 msk färsk hackad dragon
1 msk persilja, hackad (eller körvel)

Förberedelser & tillagning Förberedelser:
Ta fram köttet och låt det ligga och lufttorka innan grillning.
Värm upp ugnen till ca 200-225 grader.

Ugnsstekt potatis och majs:
Borsta och skiva potatisen. Blanda med lite olja och salt på en plåt eller i en ugnsform. Låt steka ca 30 min i ugnen. Rör runt någon gång och använd gärna bakpapper så att inte potatisen fastnar.
När ca 15 min återstår av potatisens tillagningstid, pensla då majsen med smör alternativt olja och dofta över lite salt och cayennepeppar. Låt sedan majsen steka med potatisen i ugnen.

Fuskbea:
Riv schalottenlöken ned i en kastrull.
Vispa ihop mjöl och vatten och häll ned i kastrullen under vispning. Tillsätt salt, vinäger, socker, torkad dragon och vitpeppar. Låt såsen få ett uppkok under omrörning och sjud sedan såsen på svagare värme ca 10 minuter.
Tillsätt smör, mascarpone, färsk dragon och persilja (körvel) och krydda eventuellt med mer peppar.
Önskas en len sås utan lökbitar, kan du sila såsen innan du tillsätter de färska örterna.

Ryggbiff:
Salta och peppra köttet. Hetta upp en stekpanna med smör/olja och stek köttet på varje sida i varm panna till önskad stekgrad. Se till att pannan är ordentligt varm innan du lägger i köttet. Använd gärna smör och lägg i köttet först när smöret slutat att bubbla. Lägg inte i för mycket kött i pannan åt gången.
Stek/grilla köttet på relativt hög värme, cirka 1-3 minuter på varje sida beroende på hur tjocka skivorna är och hur rött du vill ha köttet (ca 1 min/cm/sida).

Stick eller skär inte i köttet för att se om det är klart, utan känn på det. En röd köttbit är svampig i konsistensen och en genomstekt är stum. Du som gillar välstekt kött, vänta inte tills köttet är helt stumt och köttsaften börjar tränga ut, då blir det torrt. Räkna med att köttet kommer att fortsätta att tillagas en stund på eftervärmen medan det vilar innan servering. Är biffarna mycket tjocka, kan du först bryna dem i pannan och sedan eftersteka i ugn på lite svagare värme ca 125-150 grader ca 8-10 minuter.
 
Servering
Servera det stekta ryggbiffen tillsammans med fuskbea, ugnsstekt potatis, majs och salladsgrönsaker.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0