SOPPA

Hemmagjord aioli, färsk fisk och skaldjur som blandas i en mustig buljong med spänstiga grönsaker och serveras med en nybakad baugette. Det får i alla fall oss att bli hungriga!
 
SYDFRANSK FISKSOPPA MED AIOLI
 
Sydfransk fisksoppa med aioli
 
Det här behöver du.

1 kg torskrygg
4 st ägg
4 st tigerräkor
2 st vitlöksklyftor
4 st späda morrötter
1 st bouquet garni
8 st små potatisar
1 st fänkål
250 g haricots verts
4 st små tomater
3 dl vitt vin
3 dl fiskfond
2 st citroner
4 st små dragonkvistar

Aiolin
4 st vitlöksklyftor
2 st äggulor
½ citron
3 dl olivolja
Salt och peppar

Så här gör du.

. Koka äggen i cirka 5 minuter.

2. Skär fisken i fyra lika stora bitar, skala stjärten på tigerräkorna.

3. Skala och putsa alla grönsakerna, skär i lämpliga bitar och låt dom koka i buljongen med det vita vinet och kryddbuketten tills de är mjuka. Smaka av
med saffran, salt och peppar.

4. Kör fisken i ugnen 10 minuter på 200°C.

5. Dela och grilla eller stek citronen.

6. Fördela grönsakerna och tigerräkorna i fyra tallrikar, lägg på fisken och häll över fonden. Dela äggen och lägg upp på tallrikarna.

Aiolin:
1. Pressa vitlöken i en bunke, helst med rund botten, vispa ned äggulorna och saften från den halva citronen tills du får en fluffig kräm. Börja då hälla i lite, lite olivolja i taget tills du har en fin krämig aioli. Smaka av med salt och peppar.

Servering:

Toppa soppan rikligt med aioli. Garnera med en grillad citron och färsk dragon. Servera med baguette och ett kylt vin, rött, vitt eller rosé efter din egen smak. Fisksoppa kan du variera med valfri fisk och du kan blanda flera fisksorter.

 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0