DAGENS SOPPA

Vid kyliga tider, som nu.
Är en varm och het soppa förtäflig att göra och äta.



Kokkens mustigaste gulaschsoppa med yoghurtdipp

I Meny vecka 2 2007

6-8 pers

1 kg oxkött (gärna högrev)
2 gula lökar
1 morot
1 palsternacka
1 bit rotselleri
5 vitlöksklyftor (eller efter tycke)
1-2 msk vetemjöl
2 msk paprikapulver
2 msk tomatpuré
1 burk hela tomater
1½ dl rödvin
1 liter oxbuljong el köttbuljong
2-3 msk Ajvar relish
1 lagerblad
1 tsk torkad timjan
1 tsk stött kummin
½ burk surkål (sönderskuren)
salt och nymalen svartpeppar
olja + smör att steka i

Dipp:
1 burk matyoghurt
1 pressad vitlöksklyfta
½ tsk malen kummin el spiskummin
salt och peppar

Skär köttet i mindre tärningar. Skala och fintärna lök, vitlök och rotsakerna. Ta fram en rymlig gryta och en stekpanna.
Bryn först köttet i omgångar i olja och smör runt om, salta och peppra och flytta över till grytan.
Bryn nu även lök- och rotsakshacket och flytta över till köttet.
Strö över paprika, vetemjöl och tomatpuré och fräs detta tillsammans med köttet och grönsakerna i ca 5-8 minuter på mellanstark värme. Släck med rödvinet och buljongen.
Lägg ner timjan, lagerblad, kummin, Ajvar relish, tomaterna och surkålen. Koka upp, sänk värmen och låt det hela småputtra i ca 1½ timmar eller tills köttet känns helt mört. Rör gärna lite i grytan under tillagningens gång. Smaka av med ev. mera salt och peppar samt ev. lite chili. Rör ihop alla ingredienser till dippen och servera till soppan och gärna med hackad persilja eller lite hackad färsk timjan. Denna gulaschsoppa är mycket mustig, det är surkålen som svarar för det, även ni som inte tycker om surkål, pröva detta, ni kommer att bli glad överraskad.
Pröva gärna att göra soppan med fläskkarré, det är mycket gott det också.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0