SKALDJUR
Lyxa till vardagen med min soppa.
Kokkens hummersoppa
2 msk olivolja
2 msk paprikapulver
500 gram hummer/hummerstjärtat/kräftstjärtar etc.
3 dl vitvin eller sherry
3 dl vatten
1 buljongtärning (t.ex. fiskbuljong)
3 schalottenlök eller små gul lökar
2 lagerblad
1-2 dl grädde
1 krm socker
Salt och peppar
Pilla ur hummerköttet ur skalet (spara detta) och lägg det i kylen. Värm upp oljan i en gryta och tillsätt paprikapulvret, låt steka 1 min.
Krossa hummerskalen lite och lägg ner dem i grytan, låt steka ett par minuter.
Hacka löken grovt och tillsätt denna tillsammans med vin, buljong, vatten och lagerblad. Låt soppan koka i 45 min på svag värme.
Sila hummersoppan genom en silduk, så alla skalbitar osv. försvinner. Häll tillbaka soppan i grytan och koka upp den. Tillsätt grädden och smaka av med socker, salt och peppar.
Lägg ner hummerköttet i soppan och låt koka i 5 min.
Servera soppan medan den är varm.