MERA RÖNNBÄR

Rönnbärsgele med äpple
2 kg rönnbär
1/2 kg syrliga äpplen (gärna paradisäpplen)
ca 10 till 14 dl vatten

Väl sköljda rönnbär och äpplen med skal och kärnor kokas i vattnet. Bären skall gå sönder, du kan även stöta med en potatisstöt. Koktid ca 15 - 25 minuter.
Häll upp massan i silduk och låt den självrinna, stressa inte, ge det någon timme minst.

Mät upp saften, låt den koka en stund samtidigt som du skummar noggrannt.
Tillsätt rårörssocker lite i taget, jag använder bara 6 dl socker per liter saft. Rör tills allt har löst sig och koka kraftigt i ca 10 minuter. Fortsätt att skumma hela tiden om det behövs.

Gör geleprov, koka längre om det behövs. Ju mindre socker, desto svårare att få gele. Men det beror även på vilka äpplen du använt, omogna äpplen och paradisäpplen innehåller mer pektin.

När det kokat färdigt, ta grytan från plattan och låt det stå i 5 min. Ta bort hinnan som bildats och häll upp på väl rengjorda burkar.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0