NYÅRSTIPS

Här kommer förslag på efterrätt som är kanongod att äta.

 Hjortronparfait med mylta:

4 port hjortronparfait
  • 1 ägg
  • 1 äggula
  • 1 dl socker
  • 1 dl mylta, hjortronsylt eller ihopmosade ev. passerade hjortron
  • 3 msk hjortronlikör
  • 3 dl grädde
  • Mylta till parfait och servering: 3 dl hjortron
  • 1 dl socker eller efter smak (du kan också ta hjortronsylt)

Så här lagar du Hjortronparfait med mylta:

 

  1. Gör först mylta av ca 3 dl hjortron genom att mosa ihop hjortronen med socker tills sockret löst sig. Värm ev. i en kastrull och låt svalna.
  2. Koka upp vatten i en vid kastrull till vattenbad.
  3. Vispa grädden rätt hård i en stor bunke.
  4. Kläck ägg och en äggula i en bunke som passar över kastrullen med vattenbadet.
  5. Tillsätt socker och vispa pösigt över vattenbadet (gärna med elvisp). Ta av från värmen när sockret löst sig och fortsätt vispa någon minut tills det svalnat.
  6. Vispa ner mylta eller hjortronsylt samt likör i äggvispet.
  7. Vänd ner grädden och blanda runt.
  8. Fördela hjortronparfaitblandningen i fyra portionsformar eller en större form och ställ i frysen tills hjortronparfait fryst, tar ca 4 timmar.
  9. Servera hjortronparfaiten med mylta eller hjortonsylt - gärna varm.
  10. Man kan också servera en kula sorbet till, ex av frukt som mangosorbet, hallonsorbet eller liknande.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0