NYÅRSTIPS
Här kommer förslag på efterrätt som är kanongod att äta.
Hjortronparfait med mylta:
4 port hjortronparfait
- 1 ägg
- 1 äggula
- 1 dl socker
- 1 dl mylta, hjortronsylt eller ihopmosade ev. passerade hjortron
- 3 msk hjortronlikör
- 3 dl grädde
- Mylta till parfait och servering: 3 dl hjortron
- 1 dl socker eller efter smak (du kan också ta hjortronsylt)
Så här lagar du Hjortronparfait med mylta:
- Gör först mylta av ca 3 dl hjortron genom att mosa ihop hjortronen med socker tills sockret löst sig. Värm ev. i en kastrull och låt svalna.
- Koka upp vatten i en vid kastrull till vattenbad.
- Vispa grädden rätt hård i en stor bunke.
- Kläck ägg och en äggula i en bunke som passar över kastrullen med vattenbadet.
- Tillsätt socker och vispa pösigt över vattenbadet (gärna med elvisp). Ta av från värmen när sockret löst sig och fortsätt vispa någon minut tills det svalnat.
- Vispa ner mylta eller hjortronsylt samt likör i äggvispet.
- Vänd ner grädden och blanda runt.
- Fördela hjortronparfaitblandningen i fyra portionsformar eller en större form och ställ i frysen tills hjortronparfait fryst, tar ca 4 timmar.
- Servera hjortronparfaiten med mylta eller hjortonsylt - gärna varm.
- Man kan också servera en kula sorbet till, ex av frukt som mangosorbet, hallonsorbet eller liknande.
Kommentarer
Trackback