JULENS ABC

Allergier. Starkt doftande hyacinter och nötblandningar kan framkalla de mest oönskade reaktioner från julfirare, tänk på det om ni får känsliga gäster.

Barn. Tidigt på julaftonens morgon brukar de små liven vara ovanligt pigga och storögt fråga när det är dags att öppna julklapparna, när börjar Kalle Anka och när får de äta julgodis. Det är bara att hålla ut, traditioner är till för att hållas!
Choklad. Julen tillåter frosseri så det är bara att hugga in på Aladdinasken utan att skämmas. Börja dock inte på det undre lagret utan tillåtelse, i alla fall inte så att det märks…
Dryck. Glögg, julmust, juöl, julvin, julkaffe, julsnaps och äggtoddy - allt ska ner, och så undrar man varför man alltid får halsbränna till jul…

El. Nu tändas tusen juleljus och så även ljusstakar, julgransbelysning, julstjärnor och jultomtar. Använd gärna lågenergilampor så spar du en slant OCH hjälper miljön!

Familjen. Julen är hela familjens högtid då de ev. utflugna barnen kommer hem och alla umgås, extra glada och förväntansfulla. Passa på att hellre njuta av varandras sällskap och släpp några av alla måsten.
Glögg. En mugg värmande glögg får igång julkänslan direkt, se till att det finns gott om glögg hemma i skafferiet och servera med mandel och russin.
Hustomtar. Nog känns det ibland som att små hustomtar smyger omkring i hemmet och gömmer undan saker för oss, helt plötsligt hittar man inte presentpapperet, saxen, glasögonen eller knäckreceptet…

Ischoklad. Julens enklaste och mäktigaste chokladgodis. Efter 3 st är chokladsuget mättat men ändå fortsätter man tills man inte vill se en enda ischokladbit till. Märkligt det där.

Julgran. Äkta eller plast, den eviga frågan. Härlig skogsdoft med fallande barr, mot plastdoft med oäkta fallande barr?
Knäck. Obligatoriskt hemmagjort godis med skiftande resultat från år till år. Stenhård tandknäckare eller kletig kolakonsistens, ett spännande moment i julköket!
Lutfisk. Antingen älskar man den eller så avskyr man den. Kryddpeppar och vitsås kröner toppen på denna vita, sladdriga fiskanrättning.
Maten. Att äta tills man måste lätta på bältet och behöver en tupplur efteråt hör julmaten till.

Nötter. Brukar du också köpa hem den klassiska nötblandningen valnötter, hasselnötter, sötmandel och paranötter? Har även du problem med att lyckas knäcka paranötterna? Hoppa över dem och köp färdigskalade som numera finns i matbutiken.

Orolig mage. Se till att ha lugnande Samarin hemma, och tänk på att du faktiskt inte behöver äta ALLT på en gång. Var rädd om magen, julhelgen är lååång!
Paketöppningen. Äntligen är det dags, paketen ska öppnas! Men, vem ska dela ut dem om inte tomten kommer? Dela uppgiften bland familjemedlemmarna från år till år!
Quiz. Underhållning för hela familjen, sätt ihop ett kuligt julquiz och tävla innan julklappsöppningen!
Rim. Julkul på vers, gör paketöppningen festligare men kan vara en pärs!

Spel. Nu plockar vi fram de gamla brädspelen ur gömmorna, Trivial Pursuit, Monopol och Alfapet är utmärkta tidsfördriv och hör sannerligen julen till.

Tv:n. Sällan spenderar vi så mycket tid framför Tv:n som vid jul. Så fort tillfälle ges hamnar man i soffan och tittar på de klassiska julfilmerna och programmen. Planera dock inte julen kring tv-tablån…
Uppesittarkväll. Vaka in dopparedagen med pyssel och mys. Drick varm glögg och njut av julefriden.
På julafton kan det bli svårt att ta det lugnt…
Värme. När skinkan griljeras, potatisen kokas och stearinljusen är tända kan hemmet lätt bli överhettat. Sänk värmen på elementen och låt matlagning och familjens kroppstemperatur hålla värmen istället.

X-box. En populär sysselsättning för barnen medan de väntar på Kalle Anka och paketöppning. Testa att själv spela lite och låt barnen serva de vuxna ett tag!

Yllesockor. En populär julklapp från äldre släktingar. Bara att tacka och ta emot, de lär behövas i vinter.
Zzzz. Många går in i någon slags julkoma, framförallt nu när man kan vara ledig extra länge. Försök aktivera dig med promenader och annat så att du inte gäspar dig igenom hela julhelgen.
Återvinning. Kom ihåg att sortera julklappspapper och kartong.

Ädelost. Ost och kex är ett gott avslut på julmiddagen, skölj ner med ett gott dessertvin och luta dig tillbaka.

Önskelista. Barns önskelistor är ofta en lång harang av önskvärda ting. Ju äldre man blir desto kortare blir listan, och innan man vet ordet av står det bara ”Lugn och ro” på listan.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0