SNART MARKNAD I GLADA HUDIK

Till helgen är det Helsingemarknaden, en mycket gammal marknad.
Som var först en bonde marknad där man sålde djur och det man hade odlat under året.
Senare blev det mer anna typ av marknad med karuseller och utbud av allt möjligt.
Men en tradition lever kvar, kålsoppan.
Så just nu är den extra billig här och man gör stora kok så att den värmer oss under kalla kvällar.
Det finns många olika recept, men här kommer en grund man kan börja med.
Många har olika typer av tillbehör isoppan som får koka med.
Till exempel högrev med ben, fläklägg, frikadeller och kryddig korv.
Ni för pröva er till vad ni tycker passar er bäst.

Kålsoppa á la Mor Svea

½ Vitkålshuvud (ca 1 kg)
2-3 l vatten
3-4 köttbuljongtärningar
2-3 msk Sirap
1 msk Socker
6-10 kryddpepparkorn.
Häll upp vattnet i en rymlig gryta, ca 4 l.
Skär vitkålen i små bitar. OBS! Vitkålen skall ej brynas, då blir soppan frän!
Lägg alla ingredienserna i grytan.
Om ni andvänder er av högrev eller fläsklägg, låt det koka med.
Vänta då med buljongtärningarna.
Koka upp och småkoka under lock i 1 1/4 - 1 1/2 timme.
Om ni andvänder frikadeller eller kryddig korv i slantar, tillsätt de mot slutet.
Smaka av och tillsätt ev. mera vatten.
Servera soppan varm.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0