KÖTTBULLAR

En riktig Lady & Lufsen måltid där de italienska köttbullarna som smaksatts med karamelliserad lök och stjärnanis får koka klart i en mustig tomatsås. En bra recept på en bella notte!
 
ITALIENSKA KÖTTBULLAR MED STJÄRNANIS I MUSTIG TOMATSÅS.
 
Bildresultat för ITALIENSKA KÖTTBULLAR MED STJÄRNANIS I MUSTIG TOMATSÅS.
 
Det här behöver du.

Köttbullarna
Ca 500 g blandfärs el nötfärs
1 medelstor gul lök
ca 3 sjtärnaniskapslar
3 msk ströbröd
Lite vatten
Salt
svartpeppar

Tomatsås
400 g passerade tomater
1-2 klyftor vitlök
ca 1 dl rött vin
1 dl vatten
en nypa socker
1 grönsaksbuljongtärning
salt
persilja

Tillbehör
400 g tagiatelle eller spaghetti
Parmesan
Ruccolasallad

Så här gör du.

Finhacka vitlöken och fräs den försiktigt i lite olivolja i en stor kastrull eller gryta. (Köttbullarna ska få plats i den också.) Tillsätt passerade tomater, rödvin, grönsaksbuljong och en liten nypa socker. Låt småkoka under lock medan du förbereder resten av måltiden.

Finhacka löken. Krossa stjänaniskapslarna lätt för att de ska ge mer smak. Krossa dem dock inte helt då du ska kunna plocka upp dem ur den stekta löken. Stek löken sakta i olivolja tillsammans stjärnanisen och eventuellt en liten nypa socker och salt. När löken är genomskinlig och lätt karamelliserad är den klar. Ta bort bitarna av stjärnanis (någon liten bit kvar gör inget.)

Koka upp vatten till pastan.

Lägg färsen i en bunke och tillsätt den stekta löken, ströbröd, salt och nymald svartpeppar samt en liten skvätt vatten för att få en smidig färs. Rulla medelstora köttbullar och stek dem i en blandning av olivolja och smör i en stekpanna. Det går även bra att steka dem på en plåt i ugnen på 200 grader i cirka 15 minuter. Se då bara till att skaka på plåten någon gång så att de blir jämt stekta.  Köttbullarna behöver inte bli helt färdiga utan bara få fin yta. Lägg sedan ner dem i tomatsåsen där de får koka klart.

Koka pastan medan köttbullarna kokar klart i tomatsåsen.

Smaka av tomatsåsen och tillsätt eventuellt mer salt. Finhacka persilja och strö över köttbullarna precis innan servering. Servera med den nykokta pastan, riven parmesan, nymald svartpeppar och gärna en ruccolasallad.

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0