CHOKLAD

Den perfekta kalasdesserten som alla bara älskar. Du kan ha allt förberett flera dagar i förväg och sedan återstår bara gräddningen precis före serveringen.
 
CHOKLADFONDANT
 
Recept: Maud Onnermark Foto: Ulrika Pousette
 
Det här behöver du.

100 g mörk choklad, 70 %
100 g smör 
2 stora ägg, 130 g
1 stor äggula, 20 g
1 dl florsocker, 60 g
1 dl vetemjöl, 60 g
½ dl kakao, 20 g

Kolasås
2 dl strösocker, 190 g
1 msk glykos, 20 g
1 + ½ dl vatten
½ dl vispgrädde 
1 krm salt

Lingongrädde
1 dl tinade lingon
1 msk strösocker
2½ dl vispgrädde

Garnering
lingon

Så här gör du.

1. Smörj 6 stora muffinsformar av engångstyp, som rymmer drygt 1 dl, mycket väl, speciellt i botten.
2. Hacka chokladen. Smält smöret och ta kastrullen från värmen. Blanda i chokladen och rör tills den smält.
3. Vispa ihop ägg och äggula och sikta i florsockret och vispa tills allt är blandat. Rör ihop äggblandningen med smöret och chokladen.
4. Blanda mjöl och kakao. Sikta ner det i smeten och vänd runt försiktigt.
5. Lägg smeten i spritspåse och spritsa upp i formarna. Ställ dem i kylen minst 6 timmar.
6. Kolasås: Häll socker, glykos och 1 dl vatten i en tjockbottnad kastrull. Smält över låg värme tills du har en klar socker­lag. Öka till hög värme och koka tills lagen är ljusbrun. Ta från värmen och tillsätt genast grädden och ½ dl vatten. Den ska vara som en skysås i konsistensen för den tjocknar när den kallnar. Salta. Låt kallna. Vispa ner mer vatten om den är för tjock. Hit kan förberedas flera dagar i förväg.
7. Lingongrädde: Mosa lingonen med en gaffel tillsammans med sockret. Vispa grädden lätt. Blanda ner lingonen slarvigt.
8. Sätt ugnen på 200° varmluft eller 225° i vanlig ugn.
9. Ställ formarna på en plåt och grädda mitt i ugnen 5–6 minuter. Känn på ytan, de ska ha stannat men kännas mjuka, och om du vänder på dem ska de lossna lätt. Stjälp upp på assietter. Häll på kolasås och garnera med lingon. Servera med lingongrädde eller enbart lättvispad grädde.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0