BULLAR

Fin färg, underbar doft och inte minst, fantastisk smak! Det här är en en saffransbulle som faktiskt aldrig blir torr.
 
SAFFRANSBULLAR MED PISTAGE
 
Saffransbullar med pistagefyllning. Foto och recept: Sofia Henriksson.
 
Det här behöver du.

Saffransdeg
150 g smör, rumsvarmt
1 pkt saffran
1,5 dl strösocker
35 g jäst
9 dl vetemjöl
1 tsk kardemumma
1 ägg
3 dl mjölk (gärna gammeldags)
1 krm salt

Pistagefyllning
150 g smör, rumsvarmt
150 g mandelmassa
70 g pistagenötter
1 dl havregrädde (går även bra med vanlig grädde)
Grön karamellfärg
1 tsk vaniljpulver
1 msk strösocker

Pensling
1 ägg
Pärlsocker

Så här gör du.

1. Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till cirka 30 grader. Häll över jästen och rör om till jästen löst sig helt. Ha då i saffran, kardemumma och socker. Tillsätt ägg och rör om.
2. Häll i 6 dl vetemjöl och det rumsvarmt smöret. Slå runt med en slev och tillsätt resterande mjöl och salt. Knåda till en smidig deg. Låt sedan jäsa 1 timme under bakduk på varm plats.
3. Pistagefyllning: Gör under tiden som degen jäser fyllningen. Börja med att riva ner mandelmassan i en bunke. Mixa pistagenötterna i en matberedare eller mixer till de är helt malda. Blanda alla ingredienser och vispa med elvisp. Droppa en droppe grön karamellfärg i. Om det behövs, tillsätt lite mer grädde till fyllningen är bredbar.
4. Häll ut degen på mjölat bakbord. Dela den i två och kavla först ut ena halvan. Bred på ett generöst lager fyllning och rulla ihop. Skär sedan cirka 1 centimeter breda skivor och lägg i formar på en plåt. Gör likadant med den andra delen av degen. Låt bullarna jäsa minst 30 minuter till. Sätt på ugnen på 225 grader.
5. Vispa upp ägget lätt. Pensla bullarna och strö på pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen cirka 9 minuter. Låt svalna på galler.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0